Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794535 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sp4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav 4
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3315 dnia: 20 Maja 2024, 15:01:32 »
PO tym incydencie odpalałem go jeszcze 5 razy i było ok. Jestem już trochę przestraszony tym akumulatorem 12v i postojem samochodu przez 18 dni na lotnisku.

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3316 dnia: 20 Maja 2024, 15:21:39 »
PO tym incydencie odpalałem go jeszcze 5 razy i było ok. Jestem już trochę przestraszony tym akumulatorem 12v i postojem samochodu przez 18 dni na lotnisku.
Nie przejmuj się. Po jakimś czasie i tak kupisz power bank i będziesz już odpalał RAVkę z zamkniętymi oczami ;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3317 dnia: 20 Maja 2024, 16:42:26 »
Moduł nie ma nic do rzeczy. On nie ma zasilania po wylaczeniu auta, więc tego się nie obawiaj.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline sp4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3318 dnia: 20 Maja 2024, 17:12:56 »
Moduł nie ma nic do rzeczy. On nie ma zasilania po wylaczeniu auta, więc tego się nie obawiaj.
Tak myślałem ale dziękuję za konkretną informację.

Offline sp4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3319 dnia: 20 Maja 2024, 17:13:21 »
Nie przejmuj się. Po jakimś czasie i tak kupisz power bank i będziesz już odpalał RAVkę z zamkniętymi oczami ;)
Jaki polecasz?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3320 dnia: 20 Maja 2024, 17:14:16 »
NOCO GB50
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3321 dnia: 20 Maja 2024, 17:21:36 »
Już kilka razy taki scenariusz przerabiałem (ostatni raz zimą br.) - nigdy nie było problemów.

Offline sp4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3322 dnia: 20 Maja 2024, 17:30:22 »
Już kilka razy taki scenariusz przerabiałem (ostatni raz zimą br.) - nigdy nie było problemów.
Dziękuję za info. Po powrocie na pewno napiszę czy były  problemy.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #3323 dnia: 20 Maja 2024, 18:27:31 »
Przed wyjazdem możesz podładować go zewnętrzną ładowarką. Ponoć samochód sam z siebie go nie doładowuje. Tez tak zamierzam zrobić przed 14 dniowym postojem pod lotniskiem. Dla testu, bo mam powerbanka w aucie. W tatmym roku po 16 dniach nie odpaliłem. Na lotniskach obsługa parkingów często ma powerbanki i pomogą. Np. na parkignu "B1" w Krakowie facet się smiał, że nie ma tygodnia bez padniętego aku 12V w RAV4. :)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline sig.segv

• Toyot Pełzający
  • **
    • Paweł Online
  • Samochód:: 2024 RAV4 Adv
« Odpowiedź #3324 dnia: 20 Maja 2024, 22:04:34 »
Jak się ktoś boi wyczerpania baterii w pilocie przy dłuższym nieużytkowaniu to przecież można go wyłączyć prosto.
Dodatkowo perfekcyjnie zabezpiecza to przed kradzieżą "na walizkę".

p,paw

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3325 dnia: 20 Maja 2024, 23:06:25 »
Mój 2-go kluczyk leżał w domu przez 4-ry lata nie używany i auto z niego odpaliło. Wniosek nie jest to wina baterji w kluczyku. Ten rozładujący się Aku 12V to jedna z największych wad RAV4. Jedziesz na wakacje na 2-a tygodnie, wracasz a tu AKU 12V kaput…..mi to się w głowie nie mieści, auto za ponad 200k i taki bubel. Ja robiłem tak przed wakacjami, podpinałem prostownik 12V do tego małego aku i ładowałem go do końca, po 2-uch tygodniach stania auta na lotniku nie było problemu z uruchomieniem. Trochę to śmieszne, ale RAV4 było pierwszym autem do którego kupiłem prostownik.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #3326 dnia: 21 Maja 2024, 07:57:13 »
Jedziesz na wakacje na 2-a tygodnie, wracasz a tu AKU 12V kaput
Ile lat miał ten akumulator, w czasie gdy miałeś taką sytuację? Czy zdarzało Ci się np słuchać radia na postojach bez użycia pozycji READY do jazdy? Czy posiadasz wideorejestrator z trybem parkingowym? Pytam, bo tez mnie czeka taki wyjazd nowym autem i zastanawiam się, czy tego problemu spodziewać się od razu, czy np po 2 latach.
Pozdrawiam,

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #3327 dnia: 21 Maja 2024, 09:24:08 »
U mnie brak trypu parkingowego, słuchania radia bez READY itp. Nie wyliczysz tego tak precyzyjnie. Jak sięgam pamięcią to na dłużej auto zostawiłem raz gdy miało niecałe dwa lata i to było 16 dni - wtedy padł ale żadne ustawienia sie nie zresetowały czyli było za mało żeby wystartować system czy wczesniej otworzyć drzwi ale podtrzymanie pamięci jeszcze dzialało. Wczesniej zdarzało się na 11-12 - działał. W tym roku szykuje się 14.
Powerbanka przed takim postojem warto umieścić gdzies pod fotelem żeby sie potem nie kopać do bagaznika od środka.

Zgadzam się, że jest to solidna wtopa te problemy z akumulatorem, bo tak jak postoje około miesiąca i więcej zdarzają się rzadko, tak 14 dni to jednak jest bardzo możliwe.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #3328 dnia: 21 Maja 2024, 09:50:22 »
Mój 2-go kluczyk leżał w domu przez 4-ry lata nie używany i auto z niego odpaliło. Wniosek nie jest to wina baterji w kluczyku.
Kluczyk zdaje się wyłącza nadawanie po jakimś czasie nieużywania chyba że auto się otworzyło z keylessa po tych 4 latach i nic nie klikałeś na kluczyku to by było ciekawe, żonie w Yarisie bateria pada mniej więcej po roku. Ja na swoim dość często wyłączam keylessa tak w razie czego ;p

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #3329 dnia: 21 Maja 2024, 10:48:57 »
Zgadzam się, że jest to solidna wtopa te problemy z akumulatorem,
Nie wiem czy wtopa...
Gdyby miało być lepiej to aku musiałby mieć większą pojemność, czyli większy gabarytowo lub bardziej zaawansowany technologicznie czyli droższy. Każdy dodatkowy $ do zapłacenia przez kilenta bez uzasadnienia zmniejsza konkurencyjność sprzedaży. Bardziej się opłaca wrzucić tablet zamiast klasycznych zegarów analogowych, bo to teraz tańsze w produkcji a sprzeda się drożej. Akumulator jest właściwy w 95% przypadków. To mniej więcej tak jak z koniecznością dopompowania koła lub złapania gumy...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl