Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794606 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3330 dnia: 21 Maja 2024, 10:58:38 »
Nie musi byc większy. Musi być mniej drenowany na postoju i powinna byc opcja awaryjnego doładowania go z akumulatora trakcyjnego przez przetwornicę. Przeciez to duzo nie trzeba. I nie mam na myśłi stalego utrzymywania bo trakcyjny w koncu też niewyczerpany nie jest ale jakąś awaryjny przycisk czy cuś na taka sytuację który na chwile poda 12V zeby system wystartował. W Hyundaiu zdaje się coś takiego jest - obiło mi sie o uszy.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #3331 dnia: 21 Maja 2024, 11:06:53 »
U mnie brak trypu parkingowego, słuchania radia bez READY itp
No dobrze, ale po jakim czasie pojawił się problem? Czy dotyczył akumulatora nowego, czy prawie nowego, a może kilkuletniego? To istotne, bo jak mam się z tym kopać, to co dwa lata kupię nowe aku i po temacie. Chyba, że nowy nie daje rady wytrzymać tych 2 tygodni, no to będę kombinował z jakimś boosterem, tylko sprawdzę jakim. Dlatego interesuje mnie, po jakim czasie pojawiają się te problemu przy założeniu, że zawsze grzebię w aucie przy ustawieniu zapłonu na READY, nie mam trybu parkingowego w kamerze itd.

W KIA Sportage po niemal 3 tygodniach (auto dwumiesięczne, czyli niemal nowe) nie miałem żadnego problemu z wystartowaniem systemu.
Pozdrawiam,

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3332 dnia: 21 Maja 2024, 11:07:34 »
W Hyundaiu zdaje się coś takiego jest - obiło mi sie o uszy.
i w Kia.
Pozdrawiam,

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3333 dnia: 21 Maja 2024, 11:09:37 »
W trybie READY aku 12V jest doładowywany z trakcyjnego, ergo problemu być nie powinno.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #3334 dnia: 21 Maja 2024, 11:30:38 »
Podzielam opinię marekj. Przy samochodzie, który ma tak wielką baterię pod tylną kanapą nie powinno być problemu z jednym małym impulsem przy rozładowaniu baterii 12v. Powinno to być w jakiś sposób okablowane i oprogramowane. Japończycy wyliczyli wszystko bardzo skrupulatnie, ale nie przewidzieli, że ktoś może dokładać jakiekolwiek wyposażenie poza fabrycznym. No i przy alarmach, kamerkach i innych akcesoriach przy dłuższym postoju jest problem, a być go nie powinno.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3335 dnia: 21 Maja 2024, 11:45:13 »
Chyba, że nowy nie daje rady wytrzymać tych 2 tygodni, no to będę kombinował z jakimś boosterem, tylko sprawdzę jakim. Dlatego interesuje mnie, po jakim czasie pojawiają się te problemu przy założeniu, że zawsze grzebię w aucie przy ustawieniu zapłonu na READY, nie mam trybu parkingowego w kamerze itd.
Auto odebrane w styczniu 2022. Rozładowanie nastapiło w sierpniu 2023 ale wczesniej auto nigdy nie stało dłużej niż 10-12 dni. Tu było 16. Powerbank kosztuje jakieś 200zł i masz święty spokój i brak stresu. Nie musi byc jakis wypasiony niewiadomo co. On musi tylko na chwile podać 12V bez jakiegoś wielkiego prądu i tyle. Po odpaleniu ładowanie 12V przejmuje przetwornica. U mnie nawet spaliniaka nie odpaliło, przejechałem po parkingu na elektryku, zapakowaliśmy walizy i spaliniak odpalił dopiero po wyjeździe na trasę. W trakcyjnym było dośc prądu jeszcze. Kupowanie co dwa lata akumulatora to bezsensowny wydatek. Jeśli natomiast planujesz częste. długie przerwy w jeżdżeniu to co najwyżej można pomyśleć o wymianie na trochę większy - jaki tam wlezie, ale tak jak zacząłem. Powerbank najprostszym rozwiązaniem.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3336 dnia: 21 Maja 2024, 11:47:28 »
Nie planuję częstych wyjazdów, 2-3 razy w roku maks. Ok, popatrzę jaki Powerbank kupić.
Pozdrawiam,

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3337 dnia: 21 Maja 2024, 13:22:54 »
Podzielam opinię marekj. Przy samochodzie, który ma tak wielką baterię pod tylną kanapą nie powinno być problemu z jednym małym impulsem przy rozładowaniu baterii 12v
To właściwie powinno się samo dziać w razie potrzeby a nie mieć charkter awaryjny, ale wiadomo - znowu klika $, które Toyota mogła oszczędzić.

Ja mam auto od listopada 2020, przejechane niemal 90 kkm. Z dodatkowego wyposażenia rejestrator jazdy (bez trybu parkingowego) i odcięcie BLE. Najdłużej zdarzyło mi się zostawić auto na lotnisku 3 tygodnie zimą i jedyny problem jaki miałem to dostanie się do środka, bo auto było tak oblepione lodem i śniegiem. Odpaliła bez problemu. To było 2 miesiące po odbiorze auta. W tym roku też stała 16 dni i też bez problemów. Może jakaś seria akumulatorów felerna?

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3338 dnia: 21 Maja 2024, 14:04:36 »
Jedziesz na wakacje na 2-a tygodnie, wracasz a tu AKU 12V kaput
Ile lat miał ten akumulator, w czasie gdy miałeś taką sytuację? Czy zdarzało Ci się np słuchać radia na postojach bez użycia pozycji READY do jazdy? Czy posiadasz wideorejestrator z trybem parkingowym? Pytam, bo tez mnie czeka taki wyjazd nowym autem i zastanawiam się, czy tego problemu spodziewać się od razu, czy np po 2 latach.

Brak wideorejestratora w aucie, nie słuchałem radia, brak zainstalowanych "wodotrysków" z All. Auto miało wtedy 1-den Rok. Po tych 2-uch tygodniach jak podłaczyłem prostownik, to akumulator potrzebował ponad 12h aby się naładowac, więc obstawiam że był już doś dobrze "wydrenowany". Pamiętam jak dzwoniłem do ASO w tej sprawie, to powiedzeli i tam powiedzeli mi że 2-a tygodnie powinien wytrzemać, natomiast co do 3-ech tygodni to jest już ryzyko że padnie. Generalnie sam mi powiedział że sprzedawcy samochodów nowych nie informują o tym, a potem ludzie dzwoną że auta nie odpalają. Ponoć hybryda jest aby nią jeżdzic, i nie bardzo lubi krótkie odcinki bo AKU 12V jest wtedy niedoładowany. Genralnie uwarzam że jest to gruba wtopa Toyoty, wyjeżdzasz, wracasz z wakacji i się zastanawiasz czy nowe auto odpali, czy nie. Przecież to jakaś bzdura, auto za 200k i po 2-3 tygodniach akumulator może się rozładować.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3339 dnia: 21 Maja 2024, 14:11:53 »
IMHO hybrydowość to powinna troche pomagać a nie powodowac szybsze rozładowanie. Na postuju generalnie każde auto niezależnie od napędu powinno pobierac minimalny prąd, no ale te wszystkie keylesy i inne wynalazki jednak muszą czuwać i coś tam biorą. Hybryda do rozruchu potrzebuje znacznie mniej prądu od zwykłego silnika i własnie krótkie odcinki są bardziej zabójcze dla klasycznych napędów. Wiem to po Aurisie mojego ojca w którym co jakis czas profilaktycznie doładowuje akumulator.
BTW Może deaktywowanie keylessa przed dłuższym postojem może troche wydłużyć zywotność aku?
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3340 dnia: 21 Maja 2024, 14:15:42 »
. Na postuju generalnie każde auto niezależnie od napędu powinno pobierac minimalny prąd, no ale te wszystkie keylesy i inne wynalazki jednak muszą czuwać i coś tam biorą.
Tylko jakimś dziwnym trafem, te wszystkie auta, a przynajmniej moje, po każdym dłuższym postoju odpalały na widok kluczyka.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3341 dnia: 21 Maja 2024, 14:31:07 »
Ależ tak, wiem. Negowałem tylko stwierdzenie, że powodem rozładowania jest to że jest to hybryda. To nie moze miec nic do rzeczy. A co drugiego powodu że krótkie trasy to też bardziej na to wrażliwe są zwykłe napędy niż hybrydy które nie szarpią tak mocno akumulatora przy rozruchu.

Nie twierdzę wcale że akumulatory mają padać. Chodziło mi tylko o to że jakiś tam pobór prądu po prostu jest i w RAV4 jest najwyraźniej za duży, albo aku jest źle ładowany, albo jedno i drugie. Cos jest ewidentnie zj.....ne, ale da się z tym żyć - jeśli jest się świadomym. Mi się wydawało że skoro nie mam trybów parkingowych itp to nic mi nie grozi a jednak....
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3342 dnia: 21 Maja 2024, 14:39:54 »
Negowałem tylko stwierdzenie, że powodem rozładowania jest to że jest to hybryda
Miałem dwie Toyoty, bez hybrydy i one także nie sprawiały żadnych problemów z akumulatorem. Rodzice też mieli Toyotę, którą praktycznie jeździli bardzo rzadko (np. całą zimę stała w garażu ) i odpalała też bez problemu.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3343 dnia: 21 Maja 2024, 14:40:42 »
Ja uważam, że bilans energetyczny jest zbyt napięty
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3344 dnia: 21 Maja 2024, 15:34:19 »
A wystarczy podłączyć woltomierz choćby do gniazdka zapalniczki i poobserwować napięcie aby wiedzieć kiedy akumulator 12V jest ładowany a kiedy zaledwie podtrzymywany jest jego stan naładowania. Wnioski mogą być ciekawe. Zachęcam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl