Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794586 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3450 dnia: 13 Lipca 2024, 18:34:55 »
Kiedyś pisałem, że miałem problem z uruchomienie samochodu przyczyną mogło być zakłócenie. Dziś nabyłem Cariste i w diagnostyce pojawił się ten błąd kluczyka, który zresetowałem. Ponadto zmieniłem szereg innych ustawień. Niestety nie ma możliwości wyłączenia sygnału przekroczenia prędkości.

Czy Carista pozwala na zmianę wszystkich ustawień w MY24 które są opisane w instrukcji jako "zmiana przez serwis"?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline sp4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav 4
« Odpowiedź #3451 dnia: 13 Lipca 2024, 21:11:19 »
 Jestem na urlopie więc nie odpowiem. Ja zmieniłem glosnosc kierunkowskazów   ilość migniec, wyłączyłem sygnalizację pasów z tyłu i uruchomiłem otwieranie okien z pilota.

Offline sp4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav 4
« Odpowiedź #3452 dnia: 13 Lipca 2024, 21:13:53 »
W następnym tygodniu przetestuję cariste w Range Rover Evoke córki.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3453 dnia: 13 Lipca 2024, 21:58:15 »
czy ktoś w MY2024 miał problem z za nisko ustawionymi światłami?

Niestety, ale każda Toyota/Lexus ma ten problem, nikt tego nie sprawdza choć to bardzo istotna rzecz.
Pseudo-przygotowanie do wydania Mszczonów, potem podpisuje się Diler / wszystkie ptaszki na karcie odznaczone poprawnie a światła za nisko.
Na przeglądach w ASO także temat zalewany...
Samochód niejednokrotnie ma np. w historii 4 przeglądy i nikt w tym czasie tego nie zdążył sprawdzić. Cóż, jakie podejście i szacunek do bezpieczeństwa i pojazdu Klienta takie przeglądy, ale chyba tylko zarówek i poziomów płynów (które można samemu pod domem ogarnąć nie za 1500 lecz za free).
Tak, tak - nie ma na karcie przeglądowej, sprawdzenie za opłatą itp itd
Żadne wytłumaczenie tego nie usprawiedliwia bo kwoty bajonskie a bylejakosc panuje
« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2024, 22:09:08 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #3454 dnia: 13 Lipca 2024, 23:39:05 »
Przykład RAV4 PHV. Przebieg 150 km, Produkcja marzec 2024.
Wydaje się, że to drobnostka ale skala jest bezlitosna. 1cm na tarczy to 10m w realu. W rzeczywistości to na drodze podczas jazdy przykładowo 60km/h = dobrych kilka metrów - co decyduje o czasie reakcji, czy zobaczysz/oswietlisz coś lub kogoś odpowiednio wcześnie i zdołasz uniknąć (odpukać) kolizji

« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2024, 23:57:58 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #3455 dnia: 14 Lipca 2024, 09:33:43 »
Byłem wczoraj na przeglądzie, zleciłem sprawdzenie tych świateł. Czy to zrobili nie wiem, ptaszek na zleceniu postawiony, więc może i tak. Okaże się na badaniu technicznym.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Krzysztof1964

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4
« Odpowiedź #3456 dnia: 14 Lipca 2024, 20:08:18 »
Byłem wczoraj na przeglądzie, zleciłem sprawdzenie tych świateł. Czy to zrobili nie wiem, ptaszek na zleceniu postawiony, więc może i tak. Okaże się na badaniu technicznym.

Ja poprosiłem wprost o podniesienie i ASO mi te światła podniosło. Wcześniej byłem chyba w trzech stacjach kontroli i wszędzie po sprawdzeniu powiedziano mi, że światła mam idealnie ustawione. Mam exe z 2021 roku, pierwszy wjazd w nocy w krętą drogę to był prawdziwy dramat, 50 km/h to była jazda bez trzymanki, króciutki fragment jasnego asfaltu przed maską (dosłownie z 10-15 metrów), zero poświaty, nawet znaki przydrożne nie odbijały światła bo nic do nich nie docierało. Po tym podniesieniu w ASO jest bardzo dobrze, ciekawostka, ostatnio po 3 latach eksploatacji byłem na badaniach technicznych i te podniesione światła diagnosta zakwalifikował jako idealnie ustawione, badania przeprowadzone na jednej z tych stacji na których trzy lata wcześniej je badałem. Było nie było to co wyjechało z salonu to był DRAMAT, gdyby mi ASO nie podniosło tych świateł na pewno podniósł bym je sam, aha, po podniesieniu ani razu nikt mi mrygnął, że go oślepiam.

Offline Nath55

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3457 dnia: 14 Lipca 2024, 20:25:37 »
nie rozumiem dlaczego nie można podnieść świateł z przyciski w RAV4, miałem to w Auris z 2018 roku..

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3458 dnia: 14 Lipca 2024, 20:27:04 »
nie rozumiem dlaczego nie można podnieść świateł z przyciski w RAV4, miałem to w Auris z 2018 roku..
Ponieważ mają automatyczne poziomowanie. Zazwyczaj wymagają skorygowanie pozycji „0”.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #3459 dnia: 14 Lipca 2024, 20:28:22 »
Po pierwsze nie ma przycisku, po drugie lampy są w technologi led a nie halogenu co wymusza na producencie zastosowanie sterownika lub układu do kontroli wiązki

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3460 dnia: 14 Lipca 2024, 22:18:46 »
Po pierwsze nie ma przycisku, po drugie lampy są w technologi led a nie halogenu co wymusza na producencie zastosowanie sterownika lub układu do kontroli wiązki
Tu nie masz racji :) Mogą być ledy i pokrętło, wszystko zależy od mocy świateł.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #3461 dnia: 15 Lipca 2024, 20:35:38 »
Zgadza się, lecz ograniczyłem wywody do RAV4 TNGA a inne ciężkie przypadki pominąłem, w szczególności corolle budżet led=basic led ;)

Offline Nath55

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3462 dnia: 15 Lipca 2024, 21:02:03 »
w Auris 2018 miałem ledy i był przycisk + autopoziomowanie przy każdym uruchomieniu auta. Wydaje mi się, że lepiej tamte światłą świeciły niż w RAV4. Była niebieską wiązka pamiętam

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #3463 dnia: 15 Lipca 2024, 21:17:46 »
w Auris 2018 miałem ledy i był przycisk

Przycisk czego?

W przypadku takich lamp jak ponizej Auris Full LED 2018  regulacja ręczna (przycisk nr 2) nie jest dostępna

paste upload

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3464 dnia: 15 Lipca 2024, 21:27:32 »
Zapewne miał xenon nie led, skoro było "samopoziomowanie" przy starcie.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl