Autor Wątek: Przycisk E12  (Przeczytany 3886 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grzesiek

• Gość
Przycisk E12
« dnia: 16 Czerwca 2005, 03:27:53 »
Witam, w Corolli z 2002r E12, jest taki przycisk i ciekawi mnie od czego on jest. Znajduje sie po przeciwnej (prawej) stronie tego panelu gdzie jest zapalniczka, na nim jest taki piktogram z taka plytka i w gornym kierunku ida takie strzalki, cos jakby podgrzewanie.
Pozdr.

armar

• Gość
Przycisk E12
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Czerwca 2005, 06:30:49 »
jest to wł. dodatkowej nagrzewnicy aby szybciej nagrzać silnik przy niskich temeraturach. Wystepuje tylko w D4-D czyli diesel. Bardzo dobry detal.

Jackal

• Gość
Przycisk E12
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Czerwca 2005, 13:05:45 »
Właśnie sięzastanawiałem o jaki przycisk chodzi, bo u mnie go nie ma, ale armar wyjaśnił wszystko :-)

grzesiek

• Gość
Przycisk E12
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Czerwca 2005, 13:44:38 »
Dokladnie to jest silnik D4-D :) Dziekuje za wyjasnienie, aha a wiesz jak dziala ta nagrzewnica, tzn nigdy sie z czyms takim w dieslach nie spotkalem, zawsze w niskich temp trzeba podgrzac swiece zarowe, rozumiem ze tutaj tez, to w sumie co ta nagrzewnica podgrzewa, caly silnik?
pozdr.

armar

• Gość
Przycisk E12
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Czerwca 2005, 15:57:50 »
ta nagrzewnica działa tylko przy zał. silniku i podgrzewa płyn chłodzący w układzie. Ma dodatkową komoręspalania i niekiedy dymią biało pod silnikiem. Chyba sięteż sama wył. po nagrzaniu.
+ + to szybkie nagrzewanie silnika i od razu ciepło (te silniki wolno sięnagrzewają)
- większe zużycie paliwa i niekiedy dziwny zapach

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl