Autor Wątek: Problem z przechodzeniem z PB na LPG  (Przeczytany 6582 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ROMEO

• Toyot Leżący
  • *
Problem z przechodzeniem z PB na LPG
« dnia: 24 Sierpnia 2020, 10:33:03 »
Witam Wszystkich
Od pewnego czasu po porannym uruchomieniu za póżno przełącza się z PB na LPG tz po przejechaniu ok 5-6 km, zawsze przez 35 tys km robił to po przejechaniu ok 1km - wiadomo latem powiedzmy 800m zimą 1-1,2 km , pojechałem do gazowników - gdzie zakladano mi LPG - są to uważam dobrzy fachowcy - kto jest z trójmiasta to ich zna wcześniej byli na ul Wroclawskiej teraz na Gołębiej zrobili regulację ale zaczął wariować już po 200m metrach przełączył na LPG po następnych 200 znowu na PB i w końcu po 2km na LPG , pojechałem znowu do gazowników no i teraz znowu przełącza na LPG po ok 5-6km.
Zaznaczam że w/w sytuacje dzieją się tylko po wystartowaniu z rana - pożniej przez cały dzień jazdy z przerwami przełącza się normalnie z PB na LPG
Proszę o porady, sugestie - według mnie jako laika z hybrydami wina nie leży po stronie regulacji.Jeszcze jedna informacja - od jakiegoś czasu zapala mi się częściej check silnika , od momentu założenia LPG zapalał się raz na 5tys km - teraz robi to częściej nauczyłem się już z tym żyć bo po kilku godz sam resetuje się i gaśnie nie ma to żadnego wpływu na moc ani na spalanie , chyba że zapali się lampka baterii co również miałem chyba 3 razy na 35 tys km , wówczas nie ma jazdy silnik pracuje w stanie awaryjnym nie ma mocy- należy odczekać 10- 15 min kilka razy uruchomić zapłon przynajmniej ja tak robię nikt mnie tego nie uczył , po tym okresie znika lampka baterii i już można jechać , po kilku godz znika również check silnika i tak do następnego razu  - ktoś mi to już wcześniej sugerował ,że to jest wina instalacji BRC.

Offline maly v8

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Problem z przechodzeniem z PB na LPG
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Sierpnia 2020, 11:32:58 »
Zdrowiej dla silnika jest jak auto przed pełnym rozgrzaniem dłużej jeździ  na benzynie , ale jak już jesteś tak chytry, to sprawdź układ chłodzenia, głównie termostat, bo za przełączenie  na LPG odpowiada właśnie temperatura cieczy chłodzącej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl