Autor Wątek: 1.6 valvematic po przekręceniu kluczyka nie odpala a potem nie ma nawet kontrole  (Przeczytany 4215 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kirurocker

• Toyot Leżący
  • *
Witam, opiszę całą sekwencję :) autko jest z 2014. Po przejechaniu na trasie ciągiem około 300km zjechałem aby zatankować. Po zatankowaniu chciałem auto przestawić, aby zwolnić dystrybutor. Po przekręceniu kluczyka lampki normalnie się zapaliły, ale po przekręceniu kluczyka auto nie odpaliło. Zrobiłem tak może 2-3 razy i przestały się świecić lampki. Auto nie reagowało na nic, nie dało się go zamknąć, tak jakby ktoś wyjął akumulator. Co ciekawe nie mogłem otworzyć też klapy od silnika. Jakby linka była zerwana, po kilku próbach udało się. Włożyłem i przekręciłem kluczyk do stacyjki i przetoczylem auto w inne miejsce. W trakcie przetaczania kontrolki same się zapaliły i auto uruchomiłem normalnie. Jedyne co się zmieniło to zegarek przestawił się na godzinę 1:00. Czy uruchomiłem przez przypadek jakąś sekwencję blokującą auto?

Offline Robsajson

• Toyot Pełzający
  • **
Wygląda to na zerwaną celę w akumulatorze albo luźne klemy.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Może też być coś ze stacyjką /imo ,ale to zerowanie zegarka wskazuje na coś nie tak z V i aku .
Może słaby aku ,a nie dociśnięte sprzęgło było dlatego nie odpalał i w rezultacie aku odmówił posłuszeństwa .

Najpierw do sprawdzenia aku .
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline hazet3

• Toyot Leżący
  • *
"a nie dociśnięte sprzęgło było dlatego nie odpalał i w rezultacie aku odmówił posłuszeństwa ."

Nie dociśnięte sprzęgło powoduje że nie kręci rozrusznik ale kontrolki powinny świecić , jak pisze kolega wyżej trzeba sprawdzić aku , klemy , kable zasilające , metoda eliminacji

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
Miałem tak kiedyś w innym aucie, gasły kontrolki przy próbie uruchomienia silnika - nie kręcił rozrusznik. Powód - wyrobione były tulejki zębatek przekładni planetarnej w rozruszniku.
Blokowały się tylko gdy auto było bardzo gorące, czyli po trasie i trwało to przez dłuższą chwilę - kilka/kilkanaście minut.
Nie wiem czy tak samo zbudowany jest rozrusznik w Twoim aucie  :o
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
Mi w jednym aucie gasły kontrolki gdy był problem z masą od aku. Albo gdy aku był rozładowany :) Więc wiele tropów do sprawdzenia

Offline Kazam

• Prawie Toyot
U mnie padł alternator identyczne objawy zero reakcji

Wysłane z mojego Mi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Gawith

• Gość
Ja miałem przypadek, że jednej toyoty nie dało się odpalić na drugi dzień bo padł roczny oryginalny akumulator, który wymienili na gwarancji. W drugiej to samo ale po 30 minutach postoju. Obydwa akumulatory nie reagowały na ładowanie prostownikiem. Pewnie jakaś wadliwa partia.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Po przekręceniu kluczyka lampki normalnie się zapaliły, ale po przekręceniu kluczyka auto nie odpaliło. Zrobiłem tak może 2-3 razy i przestały się świecić lampki.

Kolega pisał ,że zrobił tak 2-3 razy . A tak można sobie robić do usranej jak sprzęgło jest nie dociśnięte . Wtedy rozrusznik nie kręci . Dalej może być awaria aku ,ale potem odpalił . Dlatego może był słabo naładowany i te 2-3 razy go dobiły ,a następnie po czasie odzyskał coś V po spadku i odpalił . Jeśli aku jest bardzo słaby to lampki mogą się ledwie palić i w dzień/słońce może być nie widać tego .

Najpierw bym sprawdził aku ,ile ma lat, potem ładowanie a dalej może rozrusznik i stacyjkę .  Oczywiście dalsze odpalania i jazdy też coś powiedzą , może nawet potwierdzą jakiś schemat zachowania . Trzeba obserwować .
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl