Autor Wątek: "Wpadający" pedał hamulca  (Przeczytany 6607 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline apq

• Toyot Leżący
  • *
"Wpadający" pedał hamulca
« dnia: 31 Sierpnia 2020, 21:08:49 »
Cześć Wszystkim,

Nurtuje mnie takie zagadnienie, mianowicie: w mojej Versalce 1,8 na biegu jałowym silnika jak wcisnę pedał hamulca do oporu dość mocno i utrzymuję nacisk to mogę go wcisnąć niemalże do ogranicznika tzn. pedał powoli płynie w kierunki podłogi (zaznaczam, że tylko na biegu jałowym, na wyłączonym silniku wszystko jest ok - "nie wpada").
Jak to zjawisko wytłumaczyć? A owo zjawisko obserwuję w wielu różnych markach.
Czy to może ABS upuszcza ciśnienie bo prędkość kół jest zerowa, a z definicji ABS nie może do takiej sytuacji doprowadzi (do zablokowania koła)? Ale z drugiej strony czy ABS powinien być aktywny przy zerowej prędkości?

(Dla czepialskich dodam, że układ odpowietrzony, przewody elastyczne bez zarzutu, płyn hamulcowy poniżej roku.)

Offline arpal

• Toyot Leżący
  • *
Odp: "Wpadający" pedał hamulca
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpnia 2020, 21:23:27 »
pompa hamulcowa do naprawy/regeneracji/wymiany, pewnie uszczelki na tłoczysku zużyte.

Offline apq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Września 2020, 14:17:28 »
pompa hamulcowa do naprawy/regeneracji/wymiany, pewnie uszczelki na tłoczysku zużyte.
Kolego... i tak w trzech samochodach stojących w salonie na wystawie...?!
Jeśli byłby zużyte/uszkodzone elementy które wymieniasz to zapewne byłby taki sam efekt niezależnie czy silnik jest uruchomiony czy nie, czy koła się obracają czy nie, itp.

Offline arpal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Września 2020, 15:26:15 »
nie napisałeś że w innych (nowych) też tak zauważyłeś, więc pewnie to tak ma.
U mnie w wersalce D4D 2013r nie zauważyłem takiego zjawiska.

Jeżeli silnik pracuje to pompa jest wspomagana podciśnieniem więc masz lżejszy opór na pedale a co za tym idzie przy zużytej pompie łatwiej o przecieki na tłoczysku.

Offline apq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Września 2020, 13:55:13 »
nie napisałeś że w innych (nowych) też tak zauważyłeś, więc pewnie to tak ma.

A owo zjawisko obserwuję w wielu różnych markach.

A wracając do tematu to zgadzam się w zupełności, że serwo "zassie" pedał hamulca po uruchomieniu silnika, że nieszczelne tłoczysko pompy hamulcowej może dawać podobny efekt, ale to zdecydowanie to nie to...

Ktoś może dysponuje rysunkami albo źródłem rysunków pomp ABSowych? co by natrafić na jakiś trop gdzie ten płyn/ciśnienie jest "tracone".

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl