Autor Wątek: Szarpanie przy niskich temperaturach  (Przeczytany 6112 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawlo89

• Toyot Leżący
  • *
Szarpanie przy niskich temperaturach
« dnia: 03 Września 2020, 01:53:04 »
Witam, czy tylko ja posiadam problem z gigantycznym szarpaniem auta podczas wrzucania biegu przy niższych temperaturach na zewnątrz (na płaskiej powierzchni)?
Wrzucając bieg np. po całym dniu stania camry na dworze, auto bardzo mocno szarpie (tak jak zwykły automat zaparkowany na górce w niewłaściwy sposób), na lewarku czuć wtedy opór, podczas następnych zmian przełożeń problem ustępuje i mogę dowolnie wrzucać biegi bez żadnych uwag (więc zimny olej nie ma tutaj nic do rzeczy, zwłaszcza w e-cvt).
Odczuwam to tak jakby auto pracowało na obrotach np.1700 a po wrzuceniu "R" drastycznie zbija obroty do np. 1200 (w sposób 0/1 - przynajmniej ja odczuwam taką różnicę w dźwięku) - dzieje się to tylko przy włączonym silniku spalinowym (wygląda mi to na błąd z oprogramowaniem).
W ASO podczas przeglądu dopytywałem się czy można zresetować ustawienia "skrzyni biegów" e-cvt, tak jak np. w grupie vag przy tiptronicach, według pracownika działu mechanicznego, nie można czegoś takiego przeprowadzić, i według pracownika aso, wszystkie hybrydy tak mają (w co mega wątpię, bo auto zachowuje się jak stary gruz (bez obrazy dla starych gruzów)).
Spotkał się już ktoś może z takim problemem? (ciężko jest to udowodnić w aso, bo auto musi postać z kilka godzin, żeby się "ochłodzić").

Offline wisnia87r

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Szarpanie przy niskich temperaturach
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Września 2020, 07:12:57 »
Ja też tak mam i czytałem że to normalne

Offline Pawlo89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Września 2020, 18:19:31 »
Ja też tak mam i czytałem że to normalne

W Toyocie RAV4 z tym samym układem napędowym nic takiego nie występuje.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Września 2020, 20:17:37 »
Nie mam nic takiego. Auto na benzynie jest głośniejsze do tego dochodzi cykl Atkinsona ale nie ma żadnego szarpania itp.
Nagraj filmik i reklamuj... Nie jest to proste bo ASO twierdzą, że Toyota nie ma prawa się zepsuć.
Nie wiem skąd jesteś. Ja z Krakowa, jak coś to zapraszam na porównanie.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Września 2020, 08:28:36 »
Ja tak nie mam. Samochod zawsze odpala na elektryku i czasem jedzie na elektryku a czasem po wrzuceniu biegu zalacza spalinowke.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Pawlo89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Września 2020, 22:26:03 »
Dzięki za info, jak będzie okazja to nagram (tylko temperatura musi spaść trochę), w aso już zgłaszałem to stwierdzili, że toyoty "tak mają", wiedziałem, że tak powiedzą. Przynajmniej mam w uwagach podczas przeglądu odnotowany fakt, że zgłaszałem problem (jak coś się zepsuje to będę miał dowód, że zgłaszałem).
Jestem z Wrocławia.

Offline Pawlo89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Listopada 2020, 20:44:51 »
Z tego co widzę w dziale Corolli, to właściciele hybryd mają takie same objawy - a jest ich sporo (więc możliwe, że jest to jednak normalne).
Aktualnie robię tak, że nie przerzucam biegu zaraz po odpaleniu, tylko czekam tak z więcej niż 30sekund (i jest git przy przerzucaniu biegu).

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Listopada 2020, 14:28:58 »
RAV4 2020 Selection. To samo.

Po włączeniu auta, kiedy silnik spalinowy odpali włączenie D zaraz po tym powoduje lekkie szarpnięcie. Dodatkowo w czasie jazdy, przy dołączaniu się napędy spalinowego również czuć lekkie szarpnięcie.

W dziale RAV4 kilka osób zgłasza podobne zachowanie, wychodzi na to że to jest urok tego napędu. Przy serwisie na 15k zgłoszę te wibrację, szarpnięcia ale pewnie usłyszę ten typ tak ma.

Offline Malybo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Lutego 2021, 11:33:19 »
Mam tak samo. Bylem w serwisie i mi powiedzieli ze  hybrydy tak maja. Zagłębiając się w internecie wyczytałem wypowiedź jakiegoś specjalisty toyoty który tłumaczył ze jak silnik jest zimny i układ próbując jak najszybciej rozgrzać silnik załącza wszytkie 8 wtryskiwaczy i objawia się wlasnie wibracjiami przez pierwszą okolo minutę i podczas włączania biegu szarpnieciem. Rada na to to poczekać ta chwilę aż silnik wyraźnie zmniejszy obroty albo odrazu po włączeniu wrzucić bieg dopuki jeszcze się spalinowka nie odpalila. Troche irytujące ale tak już jest. Ciekawi mnie tylko czy takie cos objawia się też w nowym Lexusie Es z tym samym zespołem napędowym.  Ogonie nie rozumiem czemu w aucie za 180 tys  takie coś jest ogolnie dopuszczalne... to nie Yaris za 1/3 ceny.

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Marca 2021, 14:32:39 »
Na szczęście nie mam pojęcia o czym piszecie - nic mi nie szarpie, ale przyznam, że to dość niepokojąca perspektywa.
Powiedzcie proszę kiedy takich atrakcji się spodziewać? Jakie przebiegi mają Wasze auta i kiedy zaczął się problem z szarpaniem?

Offline Malybo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Marca 2021, 14:42:30 »
Z tego co wiem to występuje w każdej nowej hybrydzie toyoty... ja swoją kupiłem roczna z przebiegiem 9.5 tys ale nie wiem czy to miałem od początku czy jak w każdym razie zauważyłem to jak temperatury przyszly niższe. Sprawdź czy jak auto po nocy stoi,czyli jest całkowicie zimny silnik po odpaleniu samochodu po chwili włącza się silnik spalinowy i wrzuć wtedy bieg to objawia się tym że ciężej wskakuje bieg i przy włączeniu jest wyraźnie szarpnięcie. Moze tez tak masz a nie zwróciłeś uwagi...

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Marca 2021, 16:23:14 »
 :o codziennie rano wyjeżdżam zimnym i na szczęście nie mam żadnej reakcji na przesunięcie wybieraka z "P" na 'D". Dopiero po puszczeniu hamulca auto zaczyna się toczyć ale zawsze lekko i płynnie jak melex niezależnie od tego czy silnik spalinowy pracuje, czy nie. Parkuję pod wiatą, więc jak na zewnątrz minus 20, to silnik też minus 20. Przebieg na dziś 8,5 tys.
Wydaje mi się, że powinieneś reklamować.

Offline Malybo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Marca 2021, 17:20:27 »
Byłem w Niemczech w serwisie i specjalnie na noc została zeby silnik kompletnie zimny był i obi powiedzieli że to normalne.ze hybrydy tak maja. Pisalem nawet z na amerykańskim forum z innymi posiadaczami hybryd i u nich to samo. Także wydaje mi się to że rzeczywiście " normalne jest". Misse jeszcze zobaczyć u żony w nowym Yaris czy też coś takiego występuje...

Offline Malybo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Marca 2021, 17:23:30 »
A do tego jak pisałem wcześniej to przez tą około pierwszą  minutę auto słychać jakby pracowało na ssaniu, coś w tym stylu... po czym ustaje w jednej chwili to i auto normalnie chodzi.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl