Autor Wątek: Usterka uszczelki głowicy silnika w trudnych warunkach jazdy P III  (Przeczytany 1892 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline priusowner

• Toyot Leżący
  • *
Hej,
Pewnie nikt o tym nie słyszał (widziałem tylko cos na rosyjskim forum), ale jest pewna poprawka oprogramowania do PIII polegająca na zmianie pracy pompy płynu chłodzącego silnik. Moim zdaniem jest cos na rzeczy bo modele 2009 - 2010 maja problem z uszczelka pod głowica + modele z tamtych lat podobno lubia wcinac olej. Tak czy siak moim zdaniem warto zainteresować sie tematem i przy następnym serwisie poprosić czy mogą zrobić upgrade softu. Mysle, ze w PL powinni Wam zrobić to bez problemu. W kraju którym zamieszkuje serwis toyoty podchodzi do tych spraw troche inaczej... Nawet manager serwisu odmówił mi wgrania tej poprawki. Najlepsze, jest to ze człowiek nawet nie pofatygował sie żeby przecztyac o czym mowa. 

https://pdfhost.io/v/lzi5D7bvL_prius3PDF.pdf

Wersja po angielsku jesli ktos potrzebuje:
https://pdfhost.io/v/h22CIspz5_Prius1PDF.pdf

« Ostatnia zmiana: 03 Września 2020, 06:09:15 wysłana przez priusowner »

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Usterka uszczelki głowicy silnika w trudnych warunkach jazdy P III
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Września 2020, 16:37:37 »
Problem z uszczelka dotyczy nie tyle rocznika co tego silnika generalnie. Widziałem w ogłoszeniach roczniki nawet 2013-2014
po taxi z nowym silnikiem.  Gdzieś na YouTube omówiona jest przyczyna tj. chlodzenie i rozgrzewanie silnka i związane z tym naprezenia. Uszczelka pod głowicą traci swoje właściwości z wiekiem i płyn w pewnym momencie dostaje się do cylindra. U mnie temperatura płynu chłodzącego często spada nawet do 79 stopni, żeby za chwilę wzrosnąć do 88- 90 i to mimo dłuższej jazdy. W czasie jazdy na trasie utrzymuje się mniej więcej na stałym poziomie. Być może ta aktualizacja zmienia chakatrrystyke działania pompy wody właśnie w tym zakresie? . Spróbuję dowiedzieć się w ASO i dam znać.
« Ostatnia zmiana: 19 Września 2020, 16:39:32 wysłana przez arthi »

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Usterka uszczelki głowicy silnika w trudnych warunkach jazdy P III
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Października 2020, 19:57:28 »
Jakby komuś przyszło do głowy, żeby sprawdzić u siebie to uprzedzam usługa nie jest darmowa, nawet jeśli pompa już miałą zmienioną charakterystykę pracy... co było w moim samochodzie. Podłączenie pod komputer 250zł.  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl