To może jako informatyk związany z tym projektem i znający go troszkę od kuchni rozjaśnię trochę wątpliwości.
Ciekawa sprawa ten projekt, tylko pytanie czy to będzie zabawka do pierwszej aktualizacji Androida?
Jeśli masz na myśli fakt, że Google może próbować takie hacki blokować to owszem może. Natomiast będzie to trochę walka z wiatrakami. Ten projekt używa normalnego protokołu AAWireless, więc jedyny pomysł jaki mi przychodzi do głowy to blokowanie komunikacji z listą zdefiniowanych stacji multimedialnych ale... po pierwsze nie bardzo wiem po co mieliby to robić. Po drugie wtedy pewnie goście od tego projektu po prostu zaczną "udawać" inne modele stacji i taką blokadę ominą. No ale gdybam sobie trochę, bo naprawdę nie widzę sensu żeby to Google blokowało. Chyba, że producenci aut będą o to prosić, żeby napędzić sprzedaż nowszych modeli...
Sama blokada tego rozwiązania po stronie samochodu z kolei jest praktycznie niewykonalna, bo stacja nie ma pojęcia, że gdzieś dalej sygnał opuszcza kabel i leci przez WiFi.
Chciałbym również zauważyć, że od Androida 11 w kompatybilnych samochodach połączenie bezprzewodowe będzie dostępne dla wszystkich urządzeń działających na tej wersji systemu.
No i fantastycznie, ale ten projekt jest dla samochodów *niekompatybilnych* czyli na przykład naszych toyot. No i na marginesie jeśli z utęstknieniem czekasz na Androida 11 żeby mieć bezprzewodowe połączenie AA to serdecznie informuję, że kompletnie nie musisz czekać. Wchodzisz do ustawień AA na telefonie, włączasz opcje deweloperskie i aktywujesz w nich AAWireless. Wymagania? Android 9.
Czy w Corolli TNGA jest Wifi 5GHz?
Z tego co wiem to nie ma, a nawet jeśli by było to jest to jedynie warunek konieczny, a nie wystarczający. Potrzebna jest jeszcze implementacja po stronie stacji multimedialnej. Czyli pi razy drzwi taki soft jaki znajduje się w projekcie AAWireless

A co do 2.4GHz vs 5GHz. Wymóg 5GHz jest trochę wydumką Google. Prototyp AAWireless bangla na 2.4GHz i radzi sobie całkiem dobrze. Co prawda finalny produkt pewnie będzie miał jednak 5GHz, bo ludzie o to pytają, ale tak jak mówię nie ma technicznych przeciwskazań, by całość działała na 2.4GHz. No ale to będzie dobra wymówka dla producentów starszych stacji. Toyota pewnie stwierdzi, że nie da się dorobić obsługi AAWireless, bo stacja ma 2.4GHz i tym zamknie temat