Autor Wątek: Corolla T Sport (2ZZ-GE) stukanie przy dodawaniu gazu  (Przeczytany 1210 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wojton

• Początkujący
Corolla T Sport (2ZZ-GE) stukanie przy dodawaniu gazu
« dnia: 05 Września 2020, 21:17:16 »
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, jestem tutaj nowy,  postanowiłem założyć konto po zdarzeniu jakie mi się ostatnio przytrafiło.

Posiadam Toyotę Corollę E12 w wersji T Sport, rocznik 2002, silnik 1.8 VVTL-i (2ZZ-GE). Przedwczoraj, po 2 godzinnej trasie autostradą (gdzie silnik dość długo trzymałem w górnej fazie rozrządu) przy puszczaniu gazu zaczęło pojawiać się stukanie proporcjonalne do obrotów silnika. Chwilę później silnik zgasł i nie chciał ponownie zapalić. Obecnie samochód odpala już bez problemu i pracuje normalnie na wolnych obrotach, jednak stukanie jest słyszalne po dodaniu gazu. Po dokładnych oględzinach  na bagnecie zauważyłem 2 niewielkie opiłki metalu. Lokalny serwis zdiagnozował problem z tłokiem bądź korbowodem na cylindrze 1, natomiast inny mechanik stwierdził iż jest to prawdopodobnie obrócona panewka (również tak przypuszczam biorąc pod uwagę iż jest to stosunkowo częsta usterka tego silnika).

W zaistniałej sytuacji, poszukuję fachowca/serwisu w obszarze woj. Śląskiego lub Krakowa specjalizującego się/znającego dobrze te silniki w celu zdiagnozowania i naprawy usterki. Czy możecie polecić kogoś na forum bądź poza nim? Z góry dzięki za sugestie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl