Autor Wątek: Słabe xenony Auris 2.2 z 2008  (Przeczytany 1373 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arkadiusz Gazda

• Toyot Leżący
  • *
Słabe xenony Auris 2.2 z 2008
« dnia: 08 Września 2020, 13:13:43 »
Mam problem ze światłami mijania w moim Aurisie. Najpierw myślałem że problem tkwi w żarnikach, więc je wymieniłem. Potem wstępnie je sobie wyregulowałem imbusem, bo miałem wrażenie że świecą wszędzie, tylko nie na drogę (akurat byłem za granicą, więc nie było jak podjechać do diagnosty). W Polsce najpierw mój mechanik pięknie wyczyścił mi refkektory, a potem podjechałem na stację diagnostyczną. A tam usłyszałem, że dobrze mam wyregulowane światła, ale za to soczewki są wypalone i światła nie mają mocy.
Czy ktoś miał podobny problem z xenonami w Aurisie I? Od trzech dni siedzę godzinami na allegro i olx, na pomyślałem że kupię inne reflektory. Tyle że nowe są masakrycznie drogie, używane w rozsądnej cenie mają z reguły uszkodzone zaczepy, a jak już znalazłem w Wrocławiu fachowca, który regeneruje odbłyśniki, to okazało się że reflektorów Valeo nie robią, bo mają za twardy klej.
Może ktoś coś poradzi? Jeżdżę dużo w trasy, niestety także w nocy i muszę sie wspomagać przeciwmgielnymi, bo widoczność mam ograniczoną :(

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Słabe xenony Auris 2.2 z 2008
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Września 2020, 13:26:51 »
w reflektorach toyoty czesto brudzi sie od srodka soczewka - ni masz nic do stracenia wiec moze da sie ja przez gniazdo żarnika

Offline Arkadiusz Gazda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Września 2020, 13:36:08 »
w reflektorach toyoty czesto brudzi sie od srodka soczewka - ni masz nic do stracenia wiec moze da sie ja przez gniazdo żarnika
Dzięki, czytałem gdzieś że ktoś zdemontował reflektory, a potem wlał do nich wodę z płynem i potrząsając delikatnie "umył" je w środku, co przyniosło podobno efekt. Choć to raczej w kwestii umycia soczewki od strony wnętrza reflektora.
« Ostatnia zmiana: 08 Września 2020, 13:37:49 wysłana przez Arkadiusz Gazda »

Offline arkadi.sea

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Września 2020, 14:53:40 »
Wlanie do środka reflektors płynu i nim potrzasanie może dać odwrotny efekt. Raz że mogą zostać smugi na soczewce, a dwa można uszkodzić odbłyśniki w reflektorze.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Września 2020, 15:09:47 »
Eetam nie robią. Nie chce im się to nie robią.

Zadzwoń do chłopaków pod Poznań, wyślij, ogarną.

http://regeneracja-hc.com/cennik/auris-i-2006-2012/

Ja tam robiłem kilka różnych lamp i zawsze było poprawnie, w przeciwieństwie do różnych bajkopisarzy, którzy jedynie online byli tacy wspaniali a w rzeczywistości był kataklizm.

3VZ.pl

Offline Arkadiusz Gazda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Września 2020, 16:58:39 »

Ja tam robiłem kilka różnych lamp i zawsze było poprawnie, w przeciwieństwie do różnych bajkopisarzy, którzy jedynie online byli tacy wspaniali a w rzeczywistości był kataklizm.
Dzięki za namiar. Nie byłoby problemu, gdyby nie to, że pracuję w De i do domu zjeżdżam tylko na 3 - 4 dni weekendowe. Nie ma szansy, żebym w tym czasie zdążył zdemontować reflektory i wysłać część do regeneracji,bo autem muszę zaraz wracać. Chyba że skorzystam z tej opcji wysłania mi odbłyśników za kaucją, a ja odeślę swoje. Może ktoś podpowiedzieć, czy do ich demontażu trzeba rozklejać reflektor?

P. S. Napisałem do chłopaków, zobaczymy co odpowiedzą.
« Ostatnia zmiana: 08 Września 2020, 17:05:05 wysłana przez Arkadiusz Gazda »

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Września 2020, 18:54:25 »

Dzięki za namiar. Nie byłoby problemu, gdyby nie to, że pracuję w De i do domu zjeżdżam tylko na 3 - 4 dni weekendowe. Nie ma szansy, żebym w tym czasie zdążył zdemontować reflektory i wysłać część do regeneracji,bo autem muszę zaraz wracać. Chyba że skorzystam z tej opcji wysłania mi odbłyśników za kaucją, a ja odeślę swoje. Może ktoś podpowiedzieć, czy do ich demontażu trzeba rozklejać reflektor?

P. S. Napisałem do chłopaków, zobaczymy co odpowiedzą.

To kup jakieś używki i im wyślij. Wymienisz gotowy element, a nie będzie panika, że niedziela po południu, a Tobie się coś nie chce skleić, albo coś pękło czy urwało się i jesteś w lesie.
3VZ.pl

Offline Arkadiusz Gazda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Września 2020, 15:26:28 »
Na razie kicha, bo do wymiany odbłyśnika soczewki w Valeo trzeba go rozkleić, a sam tego nie zrobię... wracam do szukania używek, chyba że mój mechanik coś wymyśli.

Offline Arkadiusz Gazda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Października 2020, 10:07:53 »
Reflektory wymienione, niestety na używki, ale na 100% sprawne, nie wypalone soczewki. Niestety efekt niewiele lepszy niż z poprzednimi. W nocy bez włączonych przeciwmgielnych nie da się jechać. Jeszcze w sytuacji gdy jadę sam na nieoświetlonej drodze to widzę, że światła coś tak oświetlają, ale w sznurku aut (np. na autostradzie) kicha straszna. Próbuję je ustawiać na różne kombinacje i niewiele to daje. Może żarniki mam za słabe :(

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl