Autor Wątek: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020  (Przeczytany 402907 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020
« Odpowiedź #345 dnia: 04 Listopada 2020, 11:39:35 »
Ten tracker na stronie Toyoty to jest loteria - czytałem, że dwie osoby widziały różne statusy, choć ich auta były na jednym statku :) Odkąd pierwszy raz pojawiła się kropka koło Filipin, sprawdziłem samochodowce płynące z portu Nagoya i obstawiam (bo dealer twierdzi, że nie zna nazwy okrętu), że moje auto jest na Fremantle Highway, który lada chwila będzie na Morzu Śródziemnym. Stamtąd to już w miarę szybko idzie do Belgii. Ta cała rozkminka, to na podstawie tego co koledzy i koleżanki w innym wątku pisali o tym jak śledzili swoje

Chyba jednak wytypowałem zły statek, bo auta nadal nie ma w Polsce :( Znalazłem teraz inny prawdopodobny, który mija dziś Gibraltar i również płynie z Nagoyi do Zeebrugge - ciekawe, że wypłynął mniej więcej w tym samym czasie co wypowany wcześniej, ale płynie sporo wolniej... No i położenie zgadzałoby się mniej więcej z trackingiem na stronie Toyoty - zobaczymy czy jak minie Gibraltar to się zaktualizuje. Planowany czas przybycia do Belgii to 8 listopada (w aplikacji przewidywany czas dostawy to 16.11, nie później niż 1.12).

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #346 dnia: 04 Listopada 2020, 12:59:26 »
Ten tracker na stronie Toyoty to jest loteria - czytałem, że dwie osoby widziały różne statusy, choć ich auta były na jednym statku :) Odkąd pierwszy raz pojawiła się kropka koło Filipin, sprawdziłem samochodowce płynące z portu Nagoya i obstawiam (bo dealer twierdzi, że nie zna nazwy okrętu), że moje auto jest na Fremantle Highway, który lada chwila będzie na Morzu Śródziemnym. Stamtąd to już w miarę szybko idzie do Belgii. Ta cała rozkminka, to na podstawie tego co koledzy i koleżanki w innym wątku pisali o tym jak śledzili swoje

Chyba jednak wytypowałem zły statek, bo auta nadal nie ma w Polsce :( Znalazłem teraz inny prawdopodobny, który mija dziś Gibraltar i również płynie z Nagoyi do Zeebrugge - ciekawe, że wypłynął mniej więcej w tym samym czasie co wypowany wcześniej, ale płynie sporo wolniej... No i położenie zgadzałoby się mniej więcej z trackingiem na stronie Toyoty - zobaczymy czy jak minie Gibraltar to się zaktualizuje. Planowany czas przybycia do Belgii to 8 listopada (w aplikacji przewidywany czas dostawy to 16.11, nie później niż 1.12).

Mam dokladnie takie same daty jak ty, moj dalej stoi kolo Egiptu wg trackingu ale to juz od zeszlego tyg myslisz ze tak wolno by plynal ze jest dopiero kolo gibraltaru ? Moze ma rozladunki i dlatego tak dlugo trwa a pandemia zaciska szyje...mam nadzieje ze odbierzemy przed jakas apokalipsa z totalnym lockdownem.... niby moj salon sie umowil ze mna na 7 zeby juz przy autku na parkingu obgadac montaz kamerki, wiec moze maja cynk/przeczucie ze do tego czasu juz bedzie u nich na parkingu  :o
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2020, 13:09:35 wysłana przez Czeresnia »

Offline Wojtek67

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #347 dnia: 04 Listopada 2020, 14:57:02 »
Jedyny sposób na uzyskanie prawdziwej lokalizacji statku to wyszukanie go na https://www.vesselfinder.com. Oczywiście trzeba najpierw wydobyć od dealera nazwę statku. Ja nie miałem z tym najmniejszego problemu.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #348 dnia: 04 Listopada 2020, 15:00:53 »
Ten, na który teraz patrzę stał w Pireusie i Livorno (Toyota ma tam ogromne parkingi) - widzę, że zazwyczaj tam zawijają rejsy z Nagoji. Dodatkowo ten, na który teraz patrzę płynie rozwija mniejszą prędkość niż ten poprzedni. Pewnie z tego wynika, że tyle to trwa, chociaż tempo (daty) poprzedniego ładnie mi się pokrywało z tym co pisali koledzy w innym wątku. Mi handlowiec powiedział dokładnie tyle ile aplikacja i, że nie wie gdzie dokładnie teraz znajduje się auto, ale nie ma go w Polsce. Patrząc jednak na "ogar" pracowników stacji Toyota, to jedni wiedzą lepiej, inni gorzej, także może lada dzień się okaże, że jednak są już auta - szczególnie jeśli z Tobą umówili się na sobotę :) Bardzo jestem ciekaw - daj znać czy to faktycznie przy Twoim!

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #349 dnia: 04 Listopada 2020, 15:01:48 »
Jedyny sposób na uzyskanie prawdziwej lokalizacji statku to wyszukanie go na https://www.vesselfinder.com. Oczywiście trzeba najpierw wydobyć od dealera nazwę statku. Ja nie miałem z tym najmniejszego problemu.

U mnie handlowiec twierdzi, że nie zna nazwy.

A tych serwisów do wyszukiwania jest dość sporo, nie tylko ten, o którym piszesz.

Offline Wojtek67

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #350 dnia: 04 Listopada 2020, 15:07:16 »
Ten po prostu sprawdziłem. Kilka innych miało opóźnienia w wersji darmowej. Handlowiec z Rumii wykonał kilka telefonów i podał mi nazwę niemalże natychmiast. Przekaż swojemu, że to nie wymaga wielkiego wysiłku - telefon/mail do centrali wystarczy.

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #351 dnia: 04 Listopada 2020, 15:11:23 »
Tez mi sie wydaje ze to jest to ogarniecia ale nie bede wywieral presji na sprzedawcy bo nie umiem wytrzymac z ciekawosci...:) trudno bedzie to bedzie, nie przyspiesze... jezeli to rzeczywiscie ten co mowiles ze jest przy giblartarze to na bank nie ma szans a jak ten co mial dobijac to moze jeszcze nie przeladowali/ uaktualnili statusu...wiec prawdopodobnie moglby byc na 7 mego.... zobaczymy w sumie  <kawusia>

Szykuje sie lockdown za rogiem mam nadzieje ze to nie opozni niczego...
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2020, 15:12:57 wysłana przez Czeresnia »

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #352 dnia: 04 Listopada 2020, 15:49:43 »

A tych serwisów do wyszukiwania jest dość sporo, nie tylko ten, o którym piszesz.

Ten statek co podejzewales dopiero dobija wiec moze tam jest ?

https://www.vesselfinder.com/vessels/FREMANTLE-HIGHWAY-IMO-9667344-MMSI-356651000

moze zanim przepakuja na jutro bedzie juz na transporcie naziemnym ?

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #353 dnia: 04 Listopada 2020, 16:00:08 »

Ten statek co podejzewales dopiero dobija wiec moze tam jest ?

https://www.vesselfinder.com/vessels/FREMANTLE-HIGHWAY-IMO-9667344-MMSI-356651000

moze zanim przepakuja na jutro bedzie juz na transporcie naziemnym ?

On przypłynął z Japonii do Belgii 28-29.10, także jeżeli Twoje auto tam było, to już raczej powinno być w Polsce (gdzie indziej pisali, że od portu do Mszczonowa, to kwestia dni). Od tego czasu zdążył już być w Szwecji - tak się wciągnąłem w te statki, że dalej go obserwuję :D

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #354 dnia: 05 Listopada 2020, 10:07:52 »
@Czeresnia mój nowy faworyt https://www.vesselfinder.com/pl/vessels/CEPHEUS-LEADER-IMO-9308883-MMSI-431323000

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #355 dnia: 05 Listopada 2020, 11:59:45 »
@Czeresnia mój nowy faworyt https://www.vesselfinder.com/pl/vessels/CEPHEUS-LEADER-IMO-9308883-MMSI-431323000

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Super dzieki bardzo bede sledzil :) Teraz wlasnie widze update na trakerze i pokazuje giblartar wiec pewnie by sie zgadzal, byl, stal zrobili update i to by wychodzilo ze to ten...
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2020, 12:03:52 wysłana przez Czeresnia »

Offline Podolec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #356 dnia: 05 Listopada 2020, 12:09:54 »
Qrczę już miałam nadzieję, że to też mój, a u mnie na trackerze sterczy u wybrzeży Egiptu od niedzieli... zamawiałam 14.09.

Offline lechu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #357 dnia: 05 Listopada 2020, 13:13:11 »
Mam na wtorek odbiór auta. Nie mogę znaleźć checklisty po polsku, pomoże ktoś?

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #358 dnia: 05 Listopada 2020, 14:37:41 »
Cytuj (zaznaczone)
CHECKLIST
Wygląd zewnętrzny:
[ ] - czy nie ma rys, mikrorys, odprysków, wgnieceń na lakierze, czy nie jest szorstki, matowy (np. kupy na lakierze po długim staniu na placu) i nie ma kropek (np. z pylących drzew)
[ ] - spasowanie elementów nadwozia
[ ] - grubość lakieru (różnice między różnymi częściami mogą wynosić nawet do 50 mikronów, jak jest powyżej 100 różnicy to można się martwić)
[ ] - felgi (rysy, wgięcia po najechaniu na dziurę)
[ ] - opony (rocznik i stan)
[ ] - szyby (odpryski, rysy, numer seryjny, czy te same daty)
[ ] - wycieraczki (ponoć często teraz przemarzają w trakcie transportu i się już nie nadają po oderwaniu)
[ ] - podwozie i miejsca dla podnośników (czy nie uszkodzone)
[ ] - czy drzwi zamykają się jednakowo (spasowanie, czy jednakowa siła domykania, spadnięcie z lawety powoduje przestawienie słupka)
[ ] - wydech nie powinien mieć śladów korozji
[ ] - elementy ozdobne z aluminium lub chromowane (rysy, przebarwienia, pęknięcia)

Oświetlenie:
[ ] - stan lamp
[ ] - dzienne (przód)
[ ] - mijania (przód i tył)
[ ] - postojowe (przód i tył)
[ ] - drogowe (przód)
[ ] - przeciwmgielne halogeny (przód i tył)
[ ] - kierunkowskazy (+ awaryjne)
[ ] - wsteczny / kamera cofania z liniami
[ ] - stop

Komora silnika:
[ ] - wyciszenie komory silnika (w niektórych wersjach brak osłony pod maską)
[ ] - zgodność nr silnika i nadwozia
[ ] - płyny: poziom oleju, płynu hamulcowego i płynu spryskiwaczy
[ ] - ślady odkręcania i przykręcania różnych elementów w komorze silnika
[ ] - klapa maski silnika po zamknięciu nie rusza się i jest spasowana

Wygląd wewnętrzny:
[ ] - lakier na progach czy nie jest porysowany
[ ] - lakier wewnątrz drzwi przednich i tylnych (przy zamku szczególnie, ze względu na możliwość przycięcia sprzączki od pasów bezpieczeństwa)
[ ] - stan progu załadunkowego (rysy, wgniecenia na lakierze)
[ ] - ślady wody w okolicach uszczelek w środku
[ ] - uszkodzenia tapicerki (plamy, przetarcia), fotele i wykładzina pod dywanikami, tapicerka na dachu i osłony słoneczne
[ ] - rysy na desce rozdzielczej
[ ] - stan demontowanych elementów plastikowych (np. po doposażeniu auta w autoalarm)
[ ] - dywaniki welurowe (powinny być w standardzie nawet jak otrzymujecie gumowe w gratisie)
[ ] - radio
[ ] - Android Auto / Apple Car Play
[ ] - sparowanie telefonu
[ ] - działanie przycisków na kierownicy
[ ] - działanie przycisków na panelu
[ ] - klimatyzacja
[ ] - spryskiwacze
[ ] - klakson
[ ] - składanie/rozkładanie elektryczne lusterek bocznych
[ ] - test gniazdek USB, 12V itd.
[ ] - oświetlenie wnętrza ? przód / tył
[ ] - stan licznika <11 km (gdy przeszedł pętle testowe po produkcji)

Bagażnik:
[ ] - obejrzeć stan tapicerki i klapy wewnątrz; zawiasy itp.
[ ] - trójkąt
[ ] - gaśnica
[ ] - ucho do holowania
[ ] - koło zapasowe dojazdowe
[ ] - zestaw naprawczy
[ ] - lewarek
[ ] - oświetlenie
[ ] - gniazdo zapalniczki
[ ] - zamykanie klapy

Dodatkowe wyposażenie i opcje:
[ ] - dywaniki gumowe / dywaniki welurowe
[ ] - gumowa wykładzina bagażnika
[ ] - listwa bagażnika
[ ] - działanie alarmu (pin)
[ ] - zakodowany dodatkowy kluczyk; sprawdzić czy działa
[ ] - otwieranie/domykanie szyb z kluczyka
[ ] - żeby tylna wycieraczka nie włączała się przy wstecznym
[ ] - skonfigurowanie alarmu tak, żeby otwarcie tylnych drzwi lub klapy bagażnika rozbrajało alarm
[ ] - uzbrajanie alarmu, zamykanie auta po zamknięciu tylnej klapy bez dodatkowego wciskania przycisku na pilocie
[ ] - aktualizacja i aktywacja oprogramowania np. Toyota Touch
[ ] - montaż haka + wiązka
[ ] - otwieranie nogą po montażu haka
[ ] - czy klapa wydaje dźwięki na nierównościach
[ ] - regulacja świateł przednich ? świecą za krótko???
[ ] - hak ? jaki jest maksymalny docisk na kulę haka, którą rekomenduje producent?
[ ] - dotarcie silnika, ile kilometrów I na co zwracać uwagę?

Jazda testowa:
[ ] - rundka po placu, tankowanie z przekazującym auto

Formalności:
[ ] - zgodność wyposażenia z zamówieniem
[ ] - zgodność numeru VIN
[ ] - od jakiej daty obowiązuje gwarancja na auto (od daty odbioru)
[ ] - instrukcja obsługi
[ ] - karta pojazdu
[ ] - dwa komplety kluczyków
[ ] - komplet kart do autoalarmu Vodafone (zestaw od producenta standardowo zawiera 1 lub 2 karty)
[ ] - instrukcja do alarmu
[ ] - polisa OC i AC + GAP
[ ] - Toyota assistance vs PZU
[ ] - upgrade oprogramowania systemu VSC (Vehicle Stability Controll) związane z testem łosia ? zgłoszenie do dilera 2kw. 2020
[ ] - informacja, że jest to auto hybrydowe lub inny dokument potwierdzający niskoemisyjność lub hybrydowość (Ecoabonament w niektórych miastach)

Jeśli auto posiada jakiekolwiek, nawet najmniejsze, uszkodzenia - koniecznie zgłoś je podczas odbioru.
Gdy uszkodzenia są drobne, zostają zapisane w protokole zdawczo-odbiorczym. Wówczas pod koniec trwania umowy, przy zdawaniu samochodu, mamy dowód, że to nie my ponosimy odpowiedzialność za opisane wady więc nie zostaniemy obciążeni żadnymi dodatkowymi kosztami.

Offline lechu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #359 dnia: 05 Listopada 2020, 14:38:30 »
Dziękuję

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl