Autor Wątek: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020  (Przeczytany 402867 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niebiesko

• Toyot Leżący
  • *
Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020
« dnia: 10 Września 2020, 15:15:09 »
Witam wszystkich!
Przymierzam się do zakupu/zamówienia RAV4, przebrnąłem przez sporo tematów i bardzo pomocnych komentarzy na forum, poniżej podsumowuję swoje wnioski i przemyślenia :) jeśli ktoś jest w stanie coś potwierdzić, sprostować lub dodać własną opinię z doświadczenia - będę wdzięczny.

1.   Po dłuższej analizie planuję wybrać wersję Selection Hybrid 4x4 - wyposażenie wydaje mi się być optymalne, w Comfort brakowałoby mi przednich czujników, grzanej przedniej szyby, świateł Led (nie-basic, patrz niżej).
2.   Wg otomoto cena wydaje się zaczynać od ok. 160.000 bez pakietów, czy to mniej więcej zgadza się z tym co można rzeczywiście uzyskać w salonie?
3.   Największym sprzedawcą na otomoto jest toyota superauto.pl. Polecacie? Odradzacie?
4.   Pakiet JBL - warto? W jednej z zagranicznych recenzji usłyszałem, że JBL najbardziej robi różnicę jeśli słuchasz mzuzyki głośno. Przy mniejszej głośności nie czuć wyższości zestawu nad standardowymi, nienajlepszymi głośnikami
5.   Pakiet ?Protection? - warto?
6.   Vodafone Cobra Pro - warto? A może trzeba, do lepszej oferty ubezpieczeniowej?
7.   Kolejny plus Selection w mojej ocenie to czarna felga - kolor lakieru również planuję czarny lub najciemniejszy szary, bardzo podoba mi się takie zestawienie z czarną felgą. Czy ma ktoś może taką konfigurację i podzieliłby się zdjęciami? :)
8.   Światła Led vs. Basic Led - nie mogę znaleźć w sieci klarowanego opisu czym te oba się różnią? Czy ktoś porównał i pomoże z oceną czy i w czym Basic Led są gorsze?
9.   ?Piano Black? w wersji Selection na lusterkach, progach, zderzakach, nadkolach, dyfuzorze, dachu - czy ten lakier jest bardziej błyszczący i łatwy do zarysowania niż standardowe lakierowanie w tych miejsach w innych wersjach?
10.   Czytałem dział o przeróbkach, pierwszą i najważniejszą wydaje się być wymiana panelu w drzwiach kierowcy na ten z CH-R z podświetlanymy przyciskami otwierania szyb. Czy mógłby ktoś podesłać link allegro do takiego, który będzie pasował?
11.   Wyciszenie auta - czy ktoś poleci sprawdzone miejsce w okolicach Warszawy?
12.   Ceramika/oklejenie - czy ktoś poleci sprawdzone miejsce w okolicach Warszawy?
13.   Jakie ASO w Warszawie lub okolicach polecacie do zakupu i/lub późniejszej obsługi auta?
14.   Jakie finansowanie (leasing) polecacie do zakupu w Toyota?

Z góry dzięki za pomoc, każdy komentarz jest dla mnie pomocny :)

Offline lwh

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Września 2020, 15:36:42 »
https://allegro.pl/oferta/toyota-chr-przelacznik-szyb-przod-lewy-panel-9483487144

Ale ceny poszły do góry jak kupowałem to kosztowały 80 -120 zł
« Ostatnia zmiana: 10 Września 2020, 15:41:53 wysłana przez lwh »

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Września 2020, 15:43:18 »
Ad. 10
Chińczycy na Aliexpress oferują takie moduły dedykowane dla RAV4, włącznie z podświetlanymi przyciskami po stronie pasażera (ponoć te z CH-R nie będą świecić u pasażera). Te z Aliexpress posiadam i nie mam do nich zastrzeżeń.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline peter08

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Września 2020, 19:00:58 »
Ad.2 Odbieralem swoja Rav4 pod koniec lipca,Selection Hybryda 4x4 +SkyView+JBL,ok 175k i dostalem komplet opon zimowych,alarm vodafone,siatke do bagażnika,śruby na koła,komplet chlapaczy,sam nie wiem czy to dobry deal czy nie....

Ad.4 Ojjj Warto,nie ma porównania do podstawowego systemu

Ad.6 Sam mam ten alarm,działa ok a i tak wziałem GAPa na 5 lat  i święty spokój

Ad.9 Sam miałem ten dylemat...ale myśle że o tym sie przekonamy dopiero po latach...

Ad.10  tez o tym myślałem ,ale kierowca ma podświetlany przycisk od swojej szyby wiec,poki co mnie to nie przeszkadza i olałem....

Offline Qrzysiek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Września 2020, 19:58:15 »
Ad 8.  Nie wiem jaka jest różnica w czasie jazdy nocą itp, ale światła do jazdy dziennej w basic led to są tylko małe pionowe paski na zewnętrznych stronach lamp a full led to takie ładne światła w kształcie C ( pasek na górze lampy, ten pionowy i na dole). Ogólnie mam basic led i patrzę z zazdrością na ładne lampy full.

Offline niebiesko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Września 2020, 20:21:36 »
Dzięki wszystkim i proszę o więcej :)

Ad. 6 - ile kosztuje GAP na 5 lat i jaki jego jest proponowany (wypłata do wartości ceny na fakturze?)?
Ad. 8 - o tej różnicy w dziennych czytałem, ciekaw jestem czym różnią się pełne światła mijania/drogowe. Czy to matrycowe LED?

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Września 2020, 20:35:07 »
Ad 8.
Full LED to nie matrycowe. Konstrukcja soczewkowa, trochę bardziej jednorodne światło. W bezpośrednim porównaniu, trochę więcej dają światła tuż przed samochodem. Jakby trochę inna barwa, może to wrażenie, może soczewka coś rozszczepia, ale wydawało mi się, ze z basic'ów jakby zimniejsze było.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Września 2020, 21:12:25 »
Ad. 4. - jak dostaniesz za darmo lub za 1000PLN to warta. Jak za więcej niż 1000PLN, z doświadczenia, odpuściłbym i kupił głośniki za 800.

Offline niebiesko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Września 2020, 23:33:10 »
Ad. 4 - za tysiaka nie ma opcji, nie słyszałem o promocji na ten pakiet. Można wziąć albo nie :)
Ad. 8 - czyli różnica nie wydaje się być ogromna... jeśli głównie widać ją na dziennych :)

Jedno dodatkowe pytanie, może ktoś miał podobne odczucia - po jeździe próbnej stwierdzam, że kształ i wysokość tunelu środkowego na wysokości nóg kierowcy jest mocno pechowa dla mojego wzrostu (186cm), kolano styka się z twardym plastikiem w dość bolesnym miejscu. Szukał już ktoś na to rady, czy ja będę pierwszy? :)

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Września 2020, 08:06:40 »
Ad. 8 - wydaje mi się, że Full LED są skrętne, czego w Basic LED nie ma. Co do Basic LED, to trzeba się przyzwyczaić do tego, że nie świecą od razu przed samochodem - snop światła zaczyna się około 1-2 metry przed samochodem. Tak czy inaczej, po odbiorze jakiejkolwiek wersji pojedź na SKP i tam Ci je wyregulują, bo fabrycznie przyjeżdżają samochody z trochę obniżonymi światłami, a wygląda na to, że salony przed wydaniem nie sprawdzają tego.
Matrycowe LEDy? Bardzo bym chciał, aby to było możliwe. To byłby killer-feature dla tego samochodu.

Pomimo, że był budżet na Selection, to wziąłem Comfort ze względu na kolorystykę Selection, która mi niespecjalnie odpowiada (ciemna podsufitka, ciemne felgi i "aż" dwa kolory lakieru do wyboru), choć wiadomo, że innym, np. Tobie może się to bardzo podobać :)
W każdym razie, do Comfort można też dodać przednie czujniki (choć trzeba przyznać, że żyją własnym życiem i bywają wkurzające) oraz skórzaną tapicerkę (ale nie ma grzania w wersji Comfort). To, że nie ma tego w konfiguratorze oficjalnie, nie znaczy, że nie można dodać ;)
« Ostatnia zmiana: 11 Września 2020, 08:09:29 wysłana przez thomas25 »

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Września 2020, 09:23:49 »
W MY21 już są grzane fotele w wersji Comfort  :grin:

Offline felemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Września 2020, 09:46:45 »
Witam! Moja ravka 4x4 comfort+style już jest na morzu śródziemnym (wyprodukowana z końcem lipca 2020)....Co oznacza MY21???? Czyżby miała grzane fotele???Pozdrawiam.

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Września 2020, 10:02:06 »
Basic led to klasyczne reflektory z odbłyśnikiem tylko zamiast żarówki jest led.
Od selection są "prawdziwe" ledy z soczewką. Mijania/drogowe są w jednej lampie z kurtynką która przysłania strumień światła od góry. Nie są skrętne, ale świecą bardzo szeroko.

I koniecznie wyregulować światła po odbiorze samochodu. Sporo osób i na forum i u nas w firmie miało bardzo nisko ustawione na początku.
« Ostatnia zmiana: 11 Września 2020, 10:12:10 wysłana przez Boldwyn »

Offline ArtFoto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Września 2020, 10:13:03 »
Hej
Tu masz watek odnosnie swiatel https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,47631.0.html oraz link do porównania Basic & FULL LED https://www.youtube.com/watch?v=Qqjs4zNT5vU&t=53s
Moim zdaniem poprawnośc oświetlenia jest bardzo dobra, podstawowa wersja niewiele odstaje od Full Led, poza wygladem.

Offline niebiesko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Września 2020, 10:33:05 »
Pomimo, że był budżet na Selection, to wziąłem Comfort ze względu na kolorystykę Selection, która mi niespecjalnie odpowiada (ciemna podsufitka, ciemne felgi i "aż" dwa kolory lakieru do wyboru)

Czekaj, czekaj, czy to znaczy, że nie mogę zamówić czarnej RAV4 w wersji selection? Jedynie kolory, które są w cenniku oznaczone jako "Selection - bez dopłaty", czyli biała perła, srebrny, szary lub niebieski?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl