Sam długo szukałem najlepszej opcji dla mnie i wersja Selection bije Executive wyglądem. Do tego czarna podsufitka robi robotę. A teraz pytania:
1) Selection optymalny wybór i jak ja swoją zamawiałem był biały albo srebrny (kozak tą wersję wziąłem) ale od 2020 są 4 kolory doszedł jeszcze ciemny szary (teraz brałbym ta wersję) i niebieski, spójrz na spokojnie w cennik 2020 albo 2021, niestety mój sprzedawca nie poinformował mnie o dodatkowych kolorach
2) Ja za swoją dałem 172k z pakietem protection, JBL i słabym ale koniecznym u mnie alarmem Vodafone
3) Przygodę z zakupem rozpocząłem po poradach z forum od wysłania wielu zapytań do salonów. Ogólnie odzew jakiś był, jak zamawiałem swoją negocjacje były symboliczne. Teraz pewnie lepiej to wygląda dla kupujących, chociaż ceny dość mocno poszły w górę.
4) JBL warto o plusach/minusach obszernie pisałem nieraz na tym forum. Na tle Cantona ze Skody gra lepiej, subiektywnie lepiej też od Dynaudio VW. I przyjemnie słuchać zarówno jak cicho, czy głośno. Osobiście używam AMP Audio z Android Auto i jakość dźwięku bardzo dobra
5) Protection wziąłem bo było warto. Z chlapaczami auto wygląda rasowo, moim zdaniem dodają mu uroku. A może przy okazji przeciwdziałają zadrapaniom na plastikach. I mata do bagażnika robi robotę. Pionowej siatki z zestawu nie kazałem montować.
6) Vodafone ja musiałem do ubezpieczenia (ogólnie alarm spoko, ale już raz byłem w serwisie na wymianę czujnika pod maską) nie wiem jak będzie dalej.
7) Zdjęcia mojej srebrnej są na forum. Ale na pewno kozak również byłaby w ciemnym szarym Royal Grey tylko że im ciemniej tym bardziej widać brud itd.
8) Ledy w Selection bardzo ładnie świecą. Nie musiałem udawać się na stację w celu regulacji. Nie ma doświetlania ale świecą szeroko, na prawdę szeroko.
9) Też się tego obawiałem. Obecnie 8000km i nie widzę rys. Ale już skasowałem gołębia który przetoczył się przez dach i zostawił kilka dość głębokich rys i na przednim zderzaku 2 odpryski 1,5mm na srebrnym już są. Urok nowych lakierów. Zresztą w grupie VW jest z tym tak samo.
10) Panel podświetlenia kierowcy z alliexpress za 189zł (ten z paskami nie literami A) działa idealnie wymiana 5minut, wymiana LED w środku około 45zł wymiana przednich trochę problematyczna ale w końcu się udało, założenie podświetlanych wnęk klamek 127zł (wybrałem moon white ala LEXUS pasują odealnie), silikonowe podkładki na wnęki 40zł jak fabryczne, aluminiowa obudowa na kluczyk 86zł jak oryginał. To tyle z modyfikacji na szybko we własnym zakresie
11) Auto niestety doszedłem do wniosku jest głośne. I nie tylko chodzi o szum powietrza. Ale z tyłu od strony bagażnika wyraźnie słychać szum opon i co najważniejsze i zacząłem dostrzegać po przejechaniu kilku dziurawych miejsc wożąc codziennie dzieciaka do żłobka. To żałosne wyciszenie nadkoli, bo słychać jak zawieszenie tłucze po nierównościach, no szkoda nie jest to lexus. W zakresie wyciszenia na pewno żeby miało to ręce i nogi zacząłbym od bagażnika i klapy, drzwi i nadkola. Plus taki że w środku nic nie skrzypi, prócz środkowej konsoli (tacki z ładowarką indukcyjną) która odezwała się teraz jak temp spadła. Ale może w ten weekend się za nią wezmę, nie powinno być to trudne w usunięciu, zobaczymy.
12) Zlecić położenie ceramiki przez kogoś dla mnie szkoda kasy. To wydatek kilku tysięcy a jedynie poprawia wygląd auta (gdzie nowe i tak się prezentuje) i łatwość mycia. Bo na pewno nie zabezpiecza przed rysami. A co do oklejenia, też o tym myślałem chociaż zderzak, ale patrząc na ceny lepiej dać sobie spokój i użytkować auto. Koszt oklejenia przód zderzak, maska, lusterka czyli taka podstawa dobrą folią to minimum 1800zł do 2500zł u mnie w Poznaniu. To już wolę zgłosić na AC szkodę jak nazbiera się więcej odprysków na zderzaku.
13) Nie jestem z Wawy ale byłem w ASO na Żeraniu w celu sprawdzenia potencjalnego zakupu auta używanego i Panowie ostrzegli mnie przez zakupem prawdopodobnie kradzionego modelu. Nawet zapłaciłem mniej za usługę sprawdzenia z tego tytułu, więc dobro powraca.
14) Nie finansowałem leasingiem. Wpłata własna i częściowy kredyt. Wyszło najopłacalniej dla mnie.