Autor Wątek: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020  (Przeczytany 402836 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020
« Odpowiedź #90 dnia: 21 Września 2020, 21:37:02 »
Mi rozwalił gwint szpilki piasty, bo nie chciało mu się wkręcić nakrętek wstępnie ręcznie i zrobił to od razu pistoletem.
Nie ma reguł bez wyjątków, każdy robi jak chce. Ja w ostatnich 3 autach miałem koła x2. Teraz mocno się zastanawiam nad all season, tylko nie wiem, czy to dobry pomysł do napędu 4x4.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Misquamacus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #91 dnia: 22 Września 2020, 08:23:59 »
Są dedykowane pod napęd 4x4, wzmacniane opony. Teraz akurat są w świetnych promocjach, więc i ja się nad nimi porządnie zastanowię. Lekko ponad 600 pln za sztukę marki premium, gdy robię rocznie 10 000-12 000 km to będzie rozsądny wybór, jak sądzę, zwłaszcza że zimy teraz są mierne.

I miejsce w garażu zostanie, i letnie na sprzedaż pójdą ;). Same plusy.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #92 dnia: 22 Września 2020, 09:26:10 »
Cytat: gad0804 w Wczoraj o 14:07:18

oszczędność czasu i pieniędzy

Oszczędność czasu tak i nie. Jak będziesz robił wymianę na standardowym podnośniku, to mam wrażenie zejdzie Ci tyle ile u wulkanizatora z poczekanie 20 minut na obsuwę w kolejce. Oszczędność pieniędzy? Kupując felgi za 3500 zapłaciłeś za jakieś 23 wymiany opon. Czyli 16 sezonów. Autem będzie jeździł pewnie już 3 właściciel.

Oszczędność czasu i pieniędzy. Te felgi mają swoja wartość, nawet po 16 sezonach, odzyskasz zdecydowaną część zainwestowanej kwoty, który na nie wyłożyłeś. Nie wiem jak, ale ja u wulkanizatora umawiam się na co najmniej tydzień do przodu, na 21:00 najwcześniej. A tak - jadę sobie we wrześniu czy październiku, wyważam koła i wymieniam sobie sam kiedy chcę. Dodatkowe czujniki raz zaprogramowane i więcej nie trzeba - w menu wybiera się komplet czujników, z którego ma być odczytywana wartość ciśnienia.
Jeżeli ma się gdzie składować koła, osobiście rekomenduję ich zakupienie.

Offline niebiesko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #93 dnia: 22 Września 2020, 13:37:04 »
Są dedykowane pod napęd 4x4, wzmacniane opony. Teraz akurat są w świetnych promocjach, więc i ja się nad nimi porządnie zastanowię. Lekko ponad 600 pln za sztukę marki premium

Pokaż jakie rozważasz.

Offline Krzys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 22 Września 2020, 13:57:36 »
Oszczędność czasu i pieniędzy.
Wygoda, powiedzmy (o ile wygodnie zmienia się samemu koła) Mi się to kojarzy raczej z dość ciężką pracą, zwłaszcza, jeżeli ma się tylko klucz z kompletu. Czas? To zależy, czy swój czas traktuje się jako wartość czy nie. Pieniądze - sprzedasz, nie sprzedasz, dostaniesz mniej. Odzyskasz pewnie połowę ceny, więc płacisz za 8 sezonów. Swoboda - tak. Robisz, kiedy masz ochotę (chociaż 2 razy - najpierw jedziesz odczekać swoje na wyważenie i za to zapłacić, a potem spędzasz czas na wymianie). Nie twierdzę, że to źle. Lubisz - robisz. Twierdzę, że argument z oszczędnością czasu i pieniędzy jest nietrafiony. Natomiast każdy ma to, co lubi. Też sobie lubię podłubać, ale akurat nie z kołami. Ot, taka moja prywatna opinia.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 22 Września 2020, 14:38:34 »
Też będę wyposażał swoje w opony całoroczne. Z przedstawionych powyżej, już testowałem niektóre modele i na moją jazdę, Wielkopolska. Najlepiej wypadną te bardziej letnie niż zimowe i skłaniam się na CrossClimate SUV albo Continental. Bridgestone głośny, a Vredestain lepszy wybór to Quatrac5 ale też głośny, bo to bardziej zimowa opona niż letnia.

Musimy brać pod uwagę hałas. RAV4 nie jest autem dobrze wyciszonym i mocno słychać szum opon, szczególnie od części bagażnika. Więc każdy db mniej się liczy, a te CrossClimat najlepiej zachowują się na suchym, bardzo dobrze na mokrym, gorzej zimą ale ile też tego śniegu mają.

Jedyne co mnie zastanawia, ale to już niestety będę musiał sprawdzić na sobie. To to jak wygląda degradacja tych opon w czasie. Bo jak nowe wiadomo super, ale jak wyglądają po 2 sezonach. I czy np po 4 jeszcze będą nadawały się do jazdy bezpiecznej.

Offline Misquamacus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #97 dnia: 22 Września 2020, 14:46:27 »
To to jak wygląda degradacja tych opon w czasie. Bo jak nowe wiadomo super, ale jak wyglądają po 2 sezonach. I czy np po 4 jeszcze będą nadawały się do jazdy bezpiecznej.

Zależy ile km rocznie robisz. Jeśli 10 000-12 000 to nie ma powodów do obaw. Przynajmniej tak wykazują testy. Sam mam w obecnym Saabie całoroczne Nokiany, ale dopiero 1,5 roku, więc ciężko określić. Właśnie zrobiłem przekładkę. A auto idzie na sprzedaż, więc nie sprawdzę :).

Offline pirad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: 22 Września 2020, 14:52:55 »
Też stałem przed tym dylematem ale zdecydowałem się na 2 zestawy opon zima i lato.
Jeżeli chodzi o wielosezonowe nie obawiałem się zimy ale bardziej lata.
W wakację jeżdżę na południe Europy. Temeratury dochodzą do 40 st. w cieniu a asfalt ma pewnie ponad 50.
Sądzę że w takich temperaturach 2 sezony i po oponach .

Offline niebiesko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: 22 Września 2020, 16:08:49 »
Jeśli dostanę auto na letnich a zimowe uda się uzyskać "w bonusie" raczej zostanę przy tych dwóch do czasu zjechania kompletów. Potem rozważę całoroczne.
Argument południa Europy przemawia do mnie, bo też tam się autem zapuszczam :)

Panowie, powiem szczerze... miałem zamawiać auto w 2021, głównie dlatego, że wtedy rozstrzygnie się nowy kilkuletni kontrakt dla mojej firmy (jak nie pyknie, pewnie wrócę na etat), no i żeby mieć już nowy rocznik. Teraz jak czytam, oglądam i znowu czytam... trudno się powstrzymać przed złożeniem zamówienia już teraz  :grin: :cool:
« Ostatnia zmiana: 22 Września 2020, 16:13:56 wysłana przez niebiesko »

Offline niebiesko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #100 dnia: 22 Września 2020, 16:09:39 »
(sorry, misclick, wiadomość do usunięcia - nie widzę opcji w której ja mógłbym usunąć :( )
« Ostatnia zmiana: 22 Września 2020, 16:12:42 wysłana przez niebiesko »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #101 dnia: 22 Września 2020, 16:13:27 »
Zimą opona taka powinna (a w wielu krajach musi) mieć 4 mm
Myślę,  że realny przebieg wielosezonowej to 2 pełne sezony + następny do zimy, czyli  32- 33mc jeśli robimy rocznie 15kkm
« Ostatnia zmiana: 22 Września 2020, 16:15:18 wysłana przez Krisman »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #102 dnia: 22 Września 2020, 17:32:25 »
Twierdzę, że argument z oszczędnością czasu i pieniędzy jest nietrafiony.

Za roczne oryginale koła zimowe zapłaciłem 3k brutto. Same opony kosztowałby mnie ponad 2k brutto To jest oszczędność czasu. W lecie podjeżdżam pod warsztat, wyjmują koła, wyważają, pakują do worków, potem do samochodu.
Wymieniam sam, przy okazji weryfikuję sobie stan hamulców, zawieszenia, gum, etc. Tak, mam klucz dynamometryczny. Zajmuje mi to więcej czasu niż w warsztacie, oczywiście bez uwzględniania czasu oczekiwania na wymianę (bo zawsze jest obsuwa).
Więc subiektywnie - zdecydowanie oszczędność pieniędzy, czasu - wątpliwa. Plus robię kiedy chcę, sprawdzę sobie co chcę, logistycznie jestem do przodu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #103 dnia: 22 Września 2020, 17:42:30 »
Tanio coś Ci wyszły te koła, używki?
Normalnie trzeba liczyć 5k

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #104 dnia: 22 Września 2020, 17:58:58 »
mam crossclimate od ponad 30 tysięcy km. bieżnika mają na kolejne 30 tysięcy, jednak zmienię na nowe za rok bo często jeżdzę bardzo szybko po autostradzie. jedyny mankament tych opon to że strasznie zbierają kamyki z drogi; trzeba tego w miarę pilnować bo można komuś zrobić przykrość. poza tym, w moim odczuciu, są znakomite do aut o takich średnich osiągach..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl