Autor Wątek: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020  (Przeczytany 403021 razy)

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020
« Odpowiedź #480 dnia: 24 Listopada 2020, 17:15:01 »
Jedyne czego może brakować w Comfort to siedzenia elektrycznego i czujników z przodu. IMO taki upgrade nie jest warty 10k różnicy, a jeszcze ta lakierowane plastikowe elementy... no i nie rozumiem kupować suva bez 4x4, ale to moje zdanie ;) z tym szybszym zużywaniem aku w 4x4 to jakaś bzdura

Offline Yanky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #481 dnia: 24 Listopada 2020, 17:18:33 »
Ja za co prawda Nokiany 19" ugrałem 1800 za komplet :song:

Offline jarus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #482 dnia: 24 Listopada 2020, 17:25:36 »
no i nie rozumiem kupować suva bez 4x4
Dla mnie samo kupowanie suva nie jest celem.
Potrzebuje dużego auta, które będzie pakowne(dziecko, koty, masa bzdetów). A po drodze pojawiła się opcja że żona będzie nim jeździła do pracy codziennie więc dobrze jakby mało spalało. I nie chcę combi

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #483 dnia: 24 Listopada 2020, 17:38:29 »
Zima - a jak autko będzie stało przypadkiem parę dni na dworze  to trzeba koniecznie zakupić i mieć w zapasie jakiś power bank z funkcja rozruchu aby go odpalić jak padnie aku.

Mam  też w planie zakup hybrydy i to poza konserwacją będzie pierwsza rzecz do obowiązkowego zakupu :)

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #484 dnia: 24 Listopada 2020, 17:48:30 »
nie chcę combi
są jeszcze vany, duże liftbacki ;)

mieć w zapasie jakiś power bank
a czemuż to? Chyba ten rozruchowy aku jest jak każdy inny, jak kilka dni postoi w zimnym to nie powinno być problemem.

Konserwacja jest potrzebna? Aż tak źle wygląda od spodu?

Offline piotr67

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus NX 350h
« Odpowiedź #485 dnia: 24 Listopada 2020, 17:53:28 »
na Syberii zapewne byłby problem ... ale u nas raczej nie, poniżej link do artykułu

https://www.auto-motor-i-sport.pl/wydarzenia/Hybrydy-zima-jak-mroz-wplywa-na-naped,32370,1

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #486 dnia: 24 Listopada 2020, 17:58:04 »
Do comfort jak komuś zależy, ASO montuje grzane fotele (jest to w oficjalnym katalogu nawet) więc jeśli ktoś nie ma kasy na "więcej", można to odłożyć w czasie. 4x4 w suvie docenisz już pod pierwszą lepszą zaśnieżoną  górką, a niestety później tego nie dołożysz.
Czy da się żyć bez napędu? Da się. Czy lepiej go mieć? Zdecydowanie tak.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #487 dnia: 24 Listopada 2020, 17:59:15 »
Kupiłem Corollkę zajrzałem pod spód i oddałem do konserwacji - można powiedzieć , że gołe blachy. Auto mam mieć dłużej w rodzinie stąd konserwacja a jak ktoś planuje pojeździć do 5 lat to szkoda kasy.

Hybrydy mają akumulatory rozruchowe małej pojemności i stąd jak widać po postach ludzi na tym i innych forach lubią się rozładować i klapa tak więc wolę się na to przygotować a nie wzywać lawetę. 

Tutaj o problemach z akumulatorem https://www.autocentrum.pl/usterki/toyota/rav4/v/silnik-hybrydowy-2.5-hybrid-dynamic-force-222km-od-2019/w-ciagu-bm-wrzeien-2019-drugi-raz-po-dobie-bezczynnosci-rozladowal-sie-akumulator-konieczna-byla-pomoc-drogowa-18517/
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2020, 18:05:52 wysłana przez czp »

Offline aro23

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #488 dnia: 24 Listopada 2020, 18:00:03 »
Witam. Jeśli kolega wyzej wspomniał o konserwacji , czy ktoś z Was wie jaka cena konserwacji w serwisie Toyoty ? Myślé o konserwacji zaraz po odbiorze auta tylko nie mam pojecia ile ?milionów? to moze kosztowac. Gdzie indziej pewnie nie ma opcji zrobienia bo gwarancja na karoserie to pojdzie do lamusa.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #489 dnia: 24 Listopada 2020, 18:06:34 »
Zima - a jak autko będzie stało przypadkiem parę dni na dworze  to trzeba koniecznie zakupić i mieć w zapasie jakiś power bank z funkcja rozruchu aby go odpalić jak padnie aku.

Mam  też w planie zakup hybrydy i to poza konserwacją będzie pierwsza rzecz do obowiązkowego zakupu :)

Z tym bosterem do odpalania to bym był ostrożny....w ASO mówili ze nie powinno sie tak robić bo można uszkodzić falownik w napędzie....a wymiana tego w ASO będzie bardzo kosztowna. Jedyne co można zrobić to podłączyć inny naładowany akumulator do tych wyprowadzonych portów w skrzynce bezpiecznikowej.....ale unikać bostera.
Co do akumulatora to u mnie teraz stoi po 2 tygodnie nieruszona i nigdy nie było problemu aby nie odpaliła.
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2020, 18:09:41 wysłana przez Skonek1976 »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #490 dnia: 24 Listopada 2020, 18:10:07 »
Czyli trzeba wozić w zapasie jedynie jakiś power bank :)

Co do konserwacji pytałem w moim  ASO  ale nie robili - to zrobiłem swoją Corollę w takiej firmie w Żorach bo wydawało mi się , że robią rzetelnie https://www.czp.pl/toyota/konserwacja/

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #491 dnia: 24 Listopada 2020, 18:15:52 »
Co do zabezpieczenia anty-korozyjnego to ja zamówiłem 3x500ml wosku w sprayu (Fluidol, Whurt) i wysprejowalem tym podwozie. Tego praktycznie nie widać bo jest prawie przezroczyste a dobrze konserwuje. To już moje 3-cie auto w którym tak zrobiłem.

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #492 dnia: 24 Listopada 2020, 18:22:25 »
Tylko ciekawe jak trwała jest taka powłoka z wosku. Myślę, że po dwóch latach już niewiele zostanie. Te boostery co można kupić to raczej działa jak powerbank, taka dodatkowa bateria. Może w ASO mieli na myśli takie prostowniki z funkcją boost

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #493 dnia: 24 Listopada 2020, 18:41:40 »
A mnie handlowiec doradził, zamiast wyższego pakietu bierz 4x4. I faktycznie, Selection za dużo więcej nie ma, a napęd przydaje się choćby przy dynamicznym włączaniu się do jazdy z podporządkowanej.
Jeździłem testowo 4x2 i jednak w takich wypadkach się trochę ślizgał.
Tak więc każdy doradzi co innego. Jedni wyposażenie, inni napęd.
Selection ma : full led z przodu (ale kierunki w lusterkach dziady dali juz nie ledy i bede wymieniać chyba) ; siedzenia - skóra (chcialem) ; czujniki z przodu (ratują d* w garażu,aa nie jazda na styk) ; opcja - czarna podsufitka (chcialem) opcja - Skyview (chcialem) ; podgrzewana kierownica (raz wlaczylem) ; podgrzewana przednia szyba ; podświetlane półki ; fotel kierowcy - elektryk ; usb 3szt z przodu ; porty usb tył - 2 ; czarne felgi (chcialem)

Comfort : basic led przód ; czujniki z przodu - brak!! ; siedzenia - materiał ; tylko jasna podsufitka ; brak opcji - Skyview ; brak podgrzewanej kierownicy ; brak podgrzewanej przedniej szyby ; brak podświetlanych wnęk ; fotel kierowcy - brak elektr; porty usb tył - brak ; czarne felgi - brak

Żona marudziła bo i tak budżetowo wyszlo wiecej, ale jak zobaczyła - to padło na Selection

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2020, 18:47:12 wysłana przez crystian09 »

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #494 dnia: 24 Listopada 2020, 19:09:46 »
Selection ma : full led z przodu (ale kierunki w lusterkach dziady dali juz nie ledy i bede wymieniać chyba) ; siedzenia - skóra (chcialem) ; czujniki z przodu (ratują d* w garażu,aa nie jazda na styk) ; opcja - czarna podsufitka (chcialem) opcja - Skyview (chcialem) ; podgrzewana kierownica (raz wlaczylem) ; podgrzewana przednia szyba ; podświetlane półki ; fotel kierowcy - elektryk ; usb 3szt z przodu ; porty usb tył - 2 ; czarne felgi (chcialem)

Comfort : basic led przód ; czujniki z przodu - brak!! ; siedzenia - materiał ; tylko jasna podsufitka ; brak opcji - Skyview ; brak podgrzewanej kierownicy ; brak podgrzewanej przedniej szyby ; brak podświetlanych wnęk ; fotel kierowcy - brak elektr; porty usb tył - brak ; czarne felgi - brak

Światła świecą podobnie, czujniki dołożyłem, wolę materiał, skóry jakoś nie trawię, za zimna dla mnie - ale przy skórze podgrzewanie się sprawdza. Skyview - nie chciałem, podgrzewana kierownica by się przydała i szyba przednia też, podświetlane wnęki - ja wiem..., fotel elektryczny fajny, ale jak się w 2 osoby jeździ i jest pamiętanie, dla jednej osoby już nie jest to bardzo pożądane. Porty USB na tyle SĄ!, felgi - rzecz gustu, w lato jeżdżę na akcesoryjnych zimowych.

Dla mnie tak naprawdę brakuje tylko systemów bezpieczeństwa, które są tylko w Executive i zastanawiałem się nad tą wersję. Dla każdego ważne jest co innego.
Fajnie jest w VAG, gdzie masz do wyboru kilkadziesiąt opcji i składasz sobie auto jakie chcesz. W Toyotach pod tym względem jest surowo.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl