Autor Wątek: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020  (Przeczytany 403112 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020
« Odpowiedź #525 dnia: 26 Listopada 2020, 12:28:02 »
Moim zdaniem jeśli chodzi o bezawaryjność, to tucson jest górą.
Byłem wspozałożycielem  jednego  forum z dwóch i generalnie wiało tam nudą jak nigdzie dotąd jeśli chodzi o jakieś poważne usterki.
Tucsony palą więcej I to sporo więcej niż toyota nawet w benzynie, mam porównanie. Ten wszechobecny dotyk w nowym to nie do końca prawda, bo tylko w najwyższych specyfikacjsch, a i to nie wiem czy jakiegoś pokrętła nie będzie.
Poprzedni model miał wszystko sterowane za pomocą przycisków i pokrętłeł, do tego świetnie podswietlonych. O takich rzeczach jak czujniki które same się programowalny,  ustawieniach oświetlenia powitalnego z pilota i kompa, aktualizacji navi przez 10 lat, fajnej gwarancji nie wspomnę.
Toyota to dobre auto z dobrym napędem i lepsze silniki jeśli chodzi o spalanie.

Wysłane z mojego -J23 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #526 dnia: 26 Listopada 2020, 12:54:43 »
Witajcie,
jako nowy uzytkownik na wstepie chcialbym wszystkich powitac.

Jako, że moje autko dobiega juz 10 lat postanowilem rozejrzeć sie za czymś nowym - tym razem salonowym.
Rozważałem Tuscona 1.6t-GDI Style, Tiguana 1.5TSI Life i jako opcja pojawila sie RAV4 hybryda (przez cennik wyprzedazowy :) ).
Odbylem jazdy wszystkimi i niestety Tuscon odpadl przez spalanie - przy ruszeniu z zimnego startu i przejechaniu prawie 20 km (jazda miejska 3 pasmowki + troche pobocznych) zszedl dopiero do troche ponad 9l - jechalem dosyc spokojnie. Wiekszosc jazd mam do 5-6km.
Tiguan 11km bo miescie, z zimnego startu spalanie ok 9l, ale spadalo szybciej jak w Tusconie. Niestety przez nowe normy emisji straszne opoznienie przy ruszaniu. Jezdizlem automatem, w manualu podobno robia sie niezle kangurki.
RAV4 ok 20km, troche Ski (120-140), troche poza miastem, troche miasta. Nie przekroczyla 7 litrow.

Komfort jazdy w kazdym z nich odczuwalem podobny. Moze w VW ergofotele byly lepsze.

Jakosc wykonania jakos nie roznila sie szczegolnie.

No i oczekiwalem na nowego Tuscona i cenniki.
Niestety troche sie zawiodlem na poziomach wyposazenia - LEDy przod tylko w 2 najwyzszych wersjach wyposazenia, podobnie jak i klapa elektryczna (2300, w najwyzszej w standardzie).
Wspominany asystent martwego pola tylko w najwyzszej wersji.
Inteligentny tempomat tez tylko w dwoch najwyzszych wersjach.
Oswietlenie LED w srodku tez widze ze tylko w dwoch najwyzszych wersjach (w pakietach za 4900 lub 2300).
Ceny mam wrazenie, ze wychodza wyzsze jak w RAV4. (Hybryda 2WD 160k PLN (przedostatnia wersja ) + dodatki, najwyzsza 170k PLN + dodatki).
Pytanie jeszcze jak to jezdzi i jak z realnym spalaniem.

Sam szukam wersji COMFORT MY21 + Style w dobrej cenie (zakup prywatny), ale niestety nigdzie nie wychodzi taniej niż 140k PLN.(standardowa cena z cennika)
Jak probowalem negocjowac cos (ubezpieczenie/opony/kola), to jedna Pani stwierdzila, ze oni juz partycypuja w tym cenniku i nie maja z czego zejsc... Jedyne co moga dać to jakis alarm w cenie (1200 niby kosztuje).
Ale trzeba przyznać, że odpowiedź na zapytania ofertowe otrzymalem od wszystkich salonów do ktorych wysłałem.

Jezeli chodzi o wybor Nowy Tuscon/RAV4 to niestety, ale TUSCON wyglada, ze ma mniej w tej samej cenie.
Musze sie wybrać porozmawiać w 4 oczy :).

Miłego dnia

Tez miałem taki sam ból głowy, miałem nawet podpisana umowę na Tiga 2.0TSI (1.5TSI nie chciałem bo suche sprzęgła w DSG i to szarpanie). Spalanie tego Tiga tez pozwalało na kolana 13l/100km w mieście. Czas oczekiwania na Tiga zaczął mnie wku***** i zrobiłem z żona kolejna rundę po salonach. Wpadlismy do TOYOTY zrobiliśmy żądze próbna i wyszliśmy z salonu podpisana umowa na RAV4 Hybrid. Spalanie bajka, komfort jazdy podobny. Tig jak to Niemiec bardziej podświetlony wsrodku....ale da sie żyć z tymi niedogodnościami. I tak użytkując ponad 20-lat auta VAG odkrywam na nowo motoryzacje z TOYOTA w dodatku Hybrydowa :-)

P.S w RAV4 zdecydowanie większy bagażnik niż w Tig-u, na chyba ze bierzemy pod uwagę Allspaca ale wtedy trzeba doliczyć +20k za 20cm dłuższe auto.....a za te pieniądze to można już kupić XC60.....

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #527 dnia: 26 Listopada 2020, 13:11:59 »
Moim zdaniem jeśli chodzi o bezawaryjność, to tucson jest górą

Możesz wypowiadać się jedynie co do właśnie zastępowanej generacji. To jak będzie spisywał się nowy model to dopiero czas pokarze.
Osobiście ciekawi mnie długodystansowa trwałość hybrydy wyposażonej w silnik 1.6 z turbiną i klasycznym automatem.

Kolega z pracy w bezawaryjnym i chwalonym Tucsonie wymieniał na gwarancji silnik 1.7 d a wielu użytkowników zgłaszało problemy z dct7 więc nie jest do końca tak różowo. 
"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline piotr67

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus NX 350h
« Odpowiedź #528 dnia: 26 Listopada 2020, 13:28:23 »
Czy ktoś z Was może rozważał kupno np. 2/3 letniego Lexusa NX 300h zamiast RAVki?

W Lexusie jest układ hybrydowy starszej generacji. Komfort jazdy jest ten sam (jezdziłem NX 2 tygodnie jako auto zastępcze jakies 2,5 lata temu), RAV4 jest głosniejsza, ale można temu zaradzić (co zrobilem).

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #529 dnia: 26 Listopada 2020, 13:32:12 »

Osobiście ciekawi mnie długodystansowa trwałość hybrydy wyposażonej w silnik 1.6 z turbiną i klasycznym automatem.

Kolega z pracy w bezawaryjnym i chwalonym Tucsonie wymieniał na gwarancji silnik 1.7 d a wielu użytkowników zgłaszało problemy z dct7 więc nie jest do końca tak różowo.

Otóż to. Czas pokaże, a turbo IMO nie napawa optymizmem nawet mając 5 lat gwarancji. W końcu każdy z nas chce jeździć beztrosko, bezawaryjnie ze spokojną głową i oszczędnością w portfelu ;)

Czy ktoś z Was może rozważał kupno np. 2/3 letniego Lexusa NX 300h zamiast RAVki?

W Lexusie jest układ hybrydowy starszej generacji. Komfort jazdy jest ten sam (jezdziłem NX 2 tygodnie jako auto zastępcze jakies 2,5 lata temu), RAV4 jest głosniejsza, ale można temu zaradzić (co zrobilem).

Fakt, jednak (nie wiem, czy podzielisz moje zdanie) NX pali więcej przez to, że jest to starsza generacja hybrydy oraz przez "zaledwie" 197KM jest również bardziej mułowata od RAV.

Offline piotr67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #530 dnia: 26 Listopada 2020, 14:00:47 »
Cytat: SanderG w Dzisiaj o 12:03:19

Fakt, jednak (nie wiem, czy podzielisz moje zdanie) NX pali więcej przez to, że jest to starsza generacja hybrydy oraz przez "zaledwie" 197KM jest również bardziej mułowata od RAV.

Dlatego kupiłem RAV4. W 2018 roku prawie nabyłem NX (sport+liczne dodatkowe opcje), bo na bazie tej 2 tygodniowej jazdy bardzo mi się ten samochód spodobał, ale finalnie powstrzymałem się jak mi powiedziano, że wchodzi nowa generacja RAV właśnie z nowszym układem hybrydowym. I nie żałuję + oczywiście więcej zostało na koncie :).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #531 dnia: 26 Listopada 2020, 14:16:56 »

Możesz wypowiadać się jedynie co do właśnie zastępowanej generacji.m ...
...więc nie jest do końca tak różowo.
Zgadza się, nie ma aut kompletnie bezproblemowych wieloseryjnej produkcji.
Sam wybrałem toyotę odrzucając CRV, Tigusna no i N-line Hyundaia którego o mało nie kupiłem. Czas pokaże czy dobrze,  czy źle zrobiłem ale kompletnie się tym nie "nakręcam". Choć bardzo dbam o auta, to potrafię je sprzedać pod wpływem impulsu Bo np. bardzo mi się spodoba sylwetka i napęd .

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2020, 14:19:29 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #532 dnia: 26 Listopada 2020, 14:30:38 »
Cytat: SanderG w Dzisiaj o 12:03:19

Dlatego kupiłem RAV4. W 2018 roku prawie nabyłem NX (sport+liczne dodatkowe opcje), bo na bazie tej 2 tygodniowej jazdy bardzo mi się ten samochód spodobał, ale finalnie powstrzymałem się jak mi powiedziano, że wchodzi nowa generacja RAV właśnie z nowszym układem hybrydowym. I nie żałuję + oczywiście więcej zostało na koncie :).

Nie jestem pewny, ale Lexus również nową generację hybrydy powinien wprowadzić do swoich samochodów, może w 2021 się coś ruszy. I w tym miejscu pytanie - czy gdyby ten NX miał najnowszą generację hybrydy - zdecydowałbyś się na niego, czy mimo wszystko RAV4? :)

Offline jarus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #533 dnia: 26 Listopada 2020, 17:20:56 »
RAV4 jest głosniejsza, ale można temu zaradzić (co zrobilem)

możesz opisać co zrobiłeś i jak?

Offline Yanky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #534 dnia: 26 Listopada 2020, 22:13:41 »
Nie jestem pewny, ale Lexus również nową generację hybrydy powinien wprowadzić do swoich samochodów, może w 2021 się coś ruszy. I w tym miejscu pytanie - czy gdyby ten NX miał najnowszą generację hybrydy - zdecydowałbyś się na niego, czy mimo wszystko RAV4?

Miałem ten sam dylemat, prawie juz kupowałem NX-a . Zadecydował napęd w Rav4.
Gdyby Lexus miał nowy napęd, pewnie był go wybrał. Ale za to teraz wiem jakie będzie następne auto, bo po Lexusie co wybrać ?

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #535 dnia: 26 Listopada 2020, 22:31:03 »
Nie jestem pewny, ale Lexus również nową generację hybrydy powinien wprowadzić do swoich samochodów, może w 2021 się coś ruszy. I w tym miejscu pytanie - czy gdyby ten NX miał najnowszą generację hybrydy - zdecydowałbyś się na niego, czy mimo wszystko RAV4?

Miałem ten sam dylemat, prawie juz kupowałem NX-a . Zadecydował napęd w Rav4.
Gdyby Lexus miał nowy napęd, pewnie był go wybrał. Ale za to teraz wiem jakie będzie następne auto, bo po Lexusie co wybrać ?

Haha, domyślam się, że następny będzie Lexus jak tylko nowa generacja hybryd dojdzie do ich produktów po FL :)
Po Lexusie to... Lexus w sumie. Następny może być Lexus i Lexus. Jedynie roczniki się mogą zmieniać i modele :D

Offline piotr67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #536 dnia: 26 Listopada 2020, 22:34:28 »

Zapewne 2 generacja NX bedzie na tej samej plycie i z tym samym napedem hybrydowym co  rav4 dzisiaj (przynajmniej tak pisza fachowe pisma) ale tez zapewne bedzie lepiej wykonczona niz rav4. Plus znaczek Lexusa. Dzisiaj cennikowo najwyzsza wersja rav4 vs najwyzsza wersja nx to roznica chyba 70-80 tys. Wiec na pewno nie warto tak przeplacac. Jak wejdzie 2 gen NX to ta roznica moze byc jeszcze wieksza.
Ja po modyfikacjach rav4 jestem zadowolony (koszt modyfikacji byl znikomy w porownaniu do roznicy w cenie miedzy rav a nx) a znaczek Lexusa .. cóż, nie jestem az takim snobem.

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #537 dnia: 26 Listopada 2020, 22:39:55 »

Zapewne 2 generacja NX bedzie na tej samej plycie i z tym samym napedem hybrydowym co  rav4 dzisiaj (przynajmniej tak pisza fachowe pisma) ale tez zapewne bedzie lepiej wykonczona niz rav4. Plus znaczek Lexusa. Dzisiaj cennikowo najwyzsza wersja rav4 vs najwyzsza wersja nx to roznica chyba 70-80 tys. Wiec na pewno nie warto tak przeplacac. Jak wejdzie 2 gen NX to ta roznica moze byc jeszcze wieksza.
Ja po modyfikacjach rav4 jestem zadowolony (koszt modyfikacji byl znikomy w porownaniu do roznicy w cenie miedzy rav a nx) a znaczek Lexusa .. cóż, nie jestem az takim snobem.

Nie no, jak najbardziej opcja dopieszczenia swojej RAVki we własnym zakresie to dobra sprawa, jest i satysfakcja, oszczędność i efekt zadowalający. NX'em nie śmigałem, więc trudno mi się domyślić jak duża może być różnica względem nowej RAV4. Słyszałem tylko opinie, że i wyciszenie, materiały, spasowanie, otaczająca atmosfera w środku, poczucie tego, że na kliencie marka nie oszczędza i przede wszystkim, że serwis jest "ludzki" względem innych marek.
Fakt faktem wiąże się to z ceną, jednak wybiegając w przód 2/3 letni NX również może być atrakcyjną ofertą na rynku. Czas pokaże jak się sytuacja rozwinie, w końcu teraz każda marka będzie miała w swojej ofercie hybrydy, więc konkurencja zrobi się dużo większa. :)

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #538 dnia: 27 Listopada 2020, 00:15:10 »
nikt nie mowi o Toyota Venza ktora jest odpowiednikiem Lexusa w wersji toyoty....prawie jak kopia...nie ma planow zawitac do PL ?podobno bardziej przyjazna w srodku troche bardziej premium materialy niz w RaVce ! Ravka jak sama nazwa wskazuje jest poprostu RAW  <kucharz>

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #539 dnia: 27 Listopada 2020, 08:34:07 »
nikt nie mowi o Toyota Venza ktora jest odpowiednikiem Lexusa w wersji toyoty....prawie jak kopia...nie ma planow zawitac do PL ?podobno bardziej przyjazna w srodku troche bardziej premium materialy niz w RaVce ! Ravka jak sama nazwa wskazuje jest poprostu RAW  <kucharz>

Z tego co się orientuję to w Europie jej nie będzie, a na pewno nie będzie w Polsce. U nas się pojawia Highlander :)

Wkur**a mnie taka polityka i dzielenie rynków na te lepsze i gorsze.

https://spidersweb.pl/autoblog/toyota-venza-premiera-sienna/

« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2020, 08:37:21 wysłana przez SanderG »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl