Mam jeszcze kilka dni do podjęcia decyzji odnośnie drugiego zabezpieczenia. Czy wybrać Cobre czy BLE. Na forach widziałem dużo narzekania na Cobre ale głównie dotyczyło to poprzedniej generacji. Teraz podobno jest lepiej ale wciąż ludzie się skarżą na dziwne zachowania/zakłócenia. O BLE praktycznie nie ma nic. Nie wiem czy dlatego że to nowe zabezpieczenie czy mniej awaryjne. Co wy wybraliście/wybieracie do swoich samochodów? Jakie są wasze doświadczenia tymi zabezpieczeniami?
A ja osobiście się jeszcze zastanawiam nad Bear-Lock oraz DNA Program. Oba te zabezpieczenia powinny być uznawane przez ubezpieczycieli.
Więc dodałbym te dwa rozwiązania do pierwotnego pytania. =)
Bear-Lock -> jakoś trąci mi to latami 90tymi

. Laski zakładane na kierownice i skrzynie. Teraz jest lepiej bo pochowane ustrojstwo. Widziałem jak gość rozwierca zamek tego zabezpieczenia w 5 min, więc jak ktoś będzie chciał to ukradnie.
Co do DNA to jak rozumiem ma bardziej odstraszać przed kradzieżą na części ale jak samochód powędruję za naszą wschodnią granicę to chyba nikt tam się tym nie przejmie.
Najbardziej mnie przekonuje GAP ale z drugiej strony koszty do polisy to min 1K ...
Można jeszcze skobel założyć

. Proste rozwiązanie, słabo rozpracowane przez złodziei