Autor Wątek: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020  (Przeczytany 402967 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020
« Odpowiedź #855 dnia: 12 Stycznia 2021, 11:50:13 »
Czyli niczego nie udało mi się ustalić, no ale z moim handlowcem już tak mam, że nie potrafi za wiele zrobić w tym temacie.  Jak prosiłem go o dowiedzenie się od centrali jakim statkiem ma płynąć auto, to napisał, że nie dostał odpowiedzi i tyle.

NB ciekawe jak często takie transporty płyną, bo może znajdzie się tu jakiś forumowicz spodziewający się auta w tym samym terminie a którego handlowiec wykazał się większą kompetencją.

Ja miałem opcję śledzenia, ale jak pytałem handlowca o szczegóły typu jakim statkiem, gdzie on jest, ile czasu w Belgii, to na żadne pytanie nie był w stanie mi odpowiedzieć, także to raczej norma. Nie podam Ci teraz liczb, ale płynie ich sporo - rozkminiałem to jak szukałem, którym płynie mój samochód i znalazłem kilka równocześnie płynących z Nagoji do Zeebrugge (one często mają jeszcze po drodze przystanki - np. w Livorno, gdzie Toyota ma dużą bazę logistyczną, co powoduje, że nie zawsze widać od razu, że statek pokonuje w/w trasę). Ostatecznie wyszło na to, że dobrze wytypowałem i termin wydania samochodu zmieścił się w tym co mówił handlowiec i śledzenie (odebrałem 30.11, a było "nie później niż 1.12"). Na pewno handlowiec będzie Ci w stanie powiedzieć jak samochód dotrze do Mszczonowa a ile tam spędzi czasu - to zależy od tego czy go tam doposażają oraz od praktyk dilera.

Offline RAVioli

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #856 dnia: 12 Stycznia 2021, 15:13:50 »
Czy ktoś ze szczęśliwy posiadaczy wie może na jakiej wysokości od podłoża znajduje się najbardziej wystający fragment drzwi?  Chce zamontować styropianowy odbojnik w garażu.

Z wymiarów jakie znalazłem w sieci oszacowałem że pasek o wysokości 50 cm rozpięty między 50 cm a 100 cm (od podłoża) powinien wystarczyć ale wolę się upewnić zanim zacznę montować.
Jest to dość wysoko ok 70-100cm ( musiałem doklejać nową mikrogumę po poprzednim suvie), dokładnie Ci teraz nie podam, ale jak będę w garażu zerknę.
Polecam samoprzylepną mikrogumę, rewelacja.

Hej Krisman, dzięki za informację. Jeśli uda ci się zmierzyć dzisiaj będę wdzięczny. Jeśli nie to instaluje w okolicach 100cm.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #857 dnia: 12 Stycznia 2021, 15:44:52 »
A może się wstrzymaj do dnia odebrania auta, wtedy dopasujesz po swojemu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #858 dnia: 12 Stycznia 2021, 16:19:00 »

Hej Krisman, dzięki za informację. Jeśli uda ci się zmierzyć dzisiaj będę wdzięczny. Jeśli nie to instaluje w okolicach 100cm.
Zmierzylem  przód i tył na podobnej wysokości.
Szeroką na 50cm to weź między 70 a 120  przednie   dotykają  90-100cm.

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2021, 16:25:13 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline RAVioli

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #859 dnia: 12 Stycznia 2021, 17:55:15 »

Zmierzylem  przód i tył na podobnej wysokości.
Szeroką na 50cm to weź między 70 a 120  przednie   dotykają  90-100cm.

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka

Krisman, bardzo ci dziękuję. Tak zrobię :).

Markid, to co piszesz jest rozsądne ale dzisiaj wyjątkowo mam trochę czasu na drobne prace ;). W przyszłym tyg odbieram samochód i nie wiem czy znajdę moment przy dwójce małych dzieci i innych obowiązkach.
Pozdrawiam

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #860 dnia: 12 Stycznia 2021, 17:59:12 »
Ok, tak tylko podpowiedziałem.
Trzymamy kciuki aby autko było sprawne i spełniło oczekiwania.

Offline J0hnny87

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #861 dnia: 12 Stycznia 2021, 20:50:35 »
A ktoś wie może czy jest jakaś opcja śledzenia transportu? Handlowiec mówił mi 7 stycznia, że ten transport z grudnia jeszcze płynie.
Była na stronie toyota.pl po zalogowaniu ale w grudniu zniknęła i już jej nie widzę. Podobno miała wrócić ale ...

Na czacie odesłali mi taką odpowiedź automatyczną, że coś tam się zmieniło, że trzeba wyrazić nowe zgody sratatata, żeby się skontaktować z handlowcem.  Więc tak zrobiłem, a ten odpisał mi, że wg. systemu terminy są takie jakie były od początku (czyli w moim przypadku transport w styczniu, spodziewany 15/01, najpóźniej 1/02).  Czyli niczego nie udało mi się ustalić, no ale z moim handlowcem już tak mam, że nie potrafi za wiele zrobić w tym temacie.  Jak prosiłem go o dowiedzenie się od centrali jakim statkiem ma płynąć auto, to napisał, że nie dostał odpowiedzi i tyle.

NB ciekawe jak często takie transporty płyną, bo może znajdzie się tu jakiś forumowicz spodziewający się auta w tym samym terminie a którego handlowiec wykazał się większą kompetencją.

Ja też czekam na auto. Na początku grudnia działało jeszcze śledzenie i statek był zaznaczony na północ od Egiptu. Oczekiwana dostawa to 15/12, nie później niż 01/01. W ubiegłym tygodniu handlowiec mi napisał, że auto będzie w salonie 15/01. Także trochę opóźnienia jest, chyba że to kwestia montażu dodatkowych akcesoriów, alarmu itp. Ale większość chyba jest montowana już w salonie, więc daliby znać. Za bardzo ich nie poganiam, ani nie dopytuję gdzie to auto. Może dlatego się nie śpieszą :-)

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #862 dnia: 12 Stycznia 2021, 21:39:20 »
Czy ktoś ze szczęśliwy posiadaczy wie może na jakiej wysokości od podłoża znajduje się najbardziej wystający fragment drzwi?  Chce zamontować styropianowy odbojnik w garażu.

Z wymiarów jakie znalazłem w sieci oszacowałem że pasek o wysokości 50 cm rozpięty między 50 cm a 100 cm (od podłoża) powinien wystarczyć ale wolę się upewnić zanim zacznę montować.
Jest to dość wysoko ok 70-100cm ( musiałem doklejać nową mikrogumę po poprzednim suvie), dokładnie Ci teraz nie podam, ale jak będę w garażu zerknę.
Polecam samoprzylepną mikrogumę, rewelacja.

Nie naklejaj maty na wysokości ok 1m. Zobacz jak wygląda to przy macie o wysokości 20 cm. Dół jest na wys 80cm a góra na wysokości dokładnie 1m i drzwi punkt kontaktu maja mniej więcej dokładnie w środku maty. Czyli na wysokości  90 cm.

Wysłane z mojego SM-J600FN przy użyciu Tapatalka

"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline RAVioli

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #863 dnia: 13 Stycznia 2021, 00:22:31 »
Tilf wielkie dzięki! Mordowałem się do północy ale zabezpieczenie gotowe  <taniec>

Btw. Z Twojego opisu wnioskuje że Corollke chciałeś kupić. Ja podobne   :-)

Pozdrawiam

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #864 dnia: 15 Stycznia 2021, 10:45:19 »
Allianz u mnie nie uznał bear-lock.

Ciekawe dlaczego.

W toku dialogu mailowego z agentem, dowiedziałem się, że Allianz akceptuje każde zabezpieczenie antykradzieżowe, byle było certyfikowane.  Bear-Lock za to chwali się certyfikatem TÜV na swojej stronie www.  Przed sekundą dostałem potwierdzenie od agenta, że taki certyfikat jest przez nich akceptowany.

Z innej strony, rozmawiałem z handlowcem Toyoty, który mi tłumaczył, że BLE zakładają tylko w Mszczonowie, i to tylko po zarejestrowaniu auta.  Czyli dodatkowe zawracanie głowy, bo auto przecież musi najpierw przyjechać do dilera na doposażenie i odbiór/oględziny/itd, dopiero potem załatwia się papierową robotę, idzie do urzędu zdobyć blachy i dowód.  Słowem, że to bardziej rozwiązanie dla flot, bla bla bla.

Zatem pytanie do forumowiczów: czy tak było u którejś/któregoś z was, że auto po odbiorze i załatwienia blach/dowodu dopiero zostało wyposażone w BLE?

Poza tym, zastanawiam się, co to za argument, że "rozwiązanie dla flot".  Tak jakby firma, która kupuje N samochodów na raz nie sprawdzała, czy z każdym wszystko gra przed podpisaniem zakupu...  A chyba nie rejestrują ich en masse w Mszczonowie przed wydaniem i podpisaniem...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #865 dnia: 15 Stycznia 2021, 10:57:43 »
Tak było u mnie z navi, po zarejestrowaniu założyli w Mszczonowie i dopiero do salonu. Cobrę zaś założono na miejscu.

Auto zapłacone w ciemno, odbiór po doposażeniu. 
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2021, 11:00:12 wysłana przez Krisman »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #866 dnia: 15 Stycznia 2021, 10:59:09 »
W toyocie wszystko zgodnie z homologacją, przed rejestracją.
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2021, 11:01:01 wysłana przez Krisman »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #867 dnia: 15 Stycznia 2021, 11:03:44 »
Czy ktoś ze szczęśliwy posiadaczy...

Nie naklejaj maty na wysokości ok 1m. Zobacz jak wygląda to przy macie o wysokości 20 cm. Dół jest na wys 80cm a góra na wysokości dokładnie 1m i drzwi punkt kontaktu maja mniej więcej dokładnie w środku maty. Czyli na wysokości  90 cm.

Wysłane z mojego SM-J600FN przy użyciu Tapatalka
Moim skromnym zdaniem, drzwi punkt kontaktu mają niecowyżej, co widać nawet na twoim zdięciu i naklejenie jej między 70 a 120 jest ok. bo kolega pisał o macie 50cm.
Zresztą ten punkt kontaktu jest dość szeroki.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2021, 11:06:04 wysłana przez Krisman »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #868 dnia: 15 Stycznia 2021, 11:07:47 »
czy tak było u którejś/któregoś z was, że auto po odbiorze i załatwienia blach/dowodu dopiero zostało wyposażone w BLE?
U mnie było wyposażone w BLE w Mszczonowie i odbierałem już kompletne. Ale ja brałem w leasingu i właściwie nic mnie nie obchodziło poza papierkologią, całość załatwiał leasing z dealerem.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #869 dnia: 15 Stycznia 2021, 11:09:48 »
Zresztą ten punkt kontaktu jest dość szeroki.
Trochę też zależy od wykonania ściany, nie zawsze jest idealnie w pionie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl