Autor Wątek: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020  (Przeczytany 402715 razy)

Offline RAVioli

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020
« Odpowiedź #960 dnia: 22 Stycznia 2021, 18:33:00 »
No i stało się :)). Dzięki za checklistę!

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

Offline lechu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #961 dnia: 22 Stycznia 2021, 20:41:54 »
Gratulacje. Czy to jedyny słuszny kolor - biała perła?

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #962 dnia: 22 Stycznia 2021, 21:26:40 »
Haha, czy każdy ma takie zdjęcie z pierwszego tankowania? :)

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline miazo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #963 dnia: 22 Stycznia 2021, 21:59:56 »
Czyli niczego nie udało mi się ustalić, no ale z moim handlowcem już tak mam, że nie potrafi za wiele zrobić w tym temacie.  Jak prosiłem go o dowiedzenie się od centrali jakim statkiem ma płynąć auto, to napisał, że nie dostał odpowiedzi i tyle.

NB ciekawe jak często takie transporty płyną, bo może znajdzie się tu jakiś forumowicz spodziewający się auta w tym samym terminie a którego handlowiec wykazał się większą kompetencją.

Ja miałem opcję śledzenia, ale jak pytałem handlowca o szczegóły typu jakim statkiem, gdzie on jest, ile czasu w Belgii, to na żadne pytanie nie był w stanie mi odpowiedzieć, także to raczej norma. Nie podam Ci teraz liczb, ale płynie ich sporo - rozkminiałem to jak szukałem, którym płynie mój samochód i znalazłem kilka równocześnie płynących z Nagoji do Zeebrugge (one często mają jeszcze po drodze przystanki - np. w Livorno, gdzie Toyota ma dużą bazę logistyczną, co powoduje, że nie zawsze widać od razu, że statek pokonuje w/w trasę). Ostatecznie wyszło na to, że dobrze wytypowałem i termin wydania samochodu zmieścił się w tym co mówił handlowiec i śledzenie (odebrałem 30.11, a było "nie później niż 1.12"). Na pewno handlowiec będzie Ci w stanie powiedzieć jak samochód dotrze do Mszczonowa a ile tam spędzi czasu - to zależy od tego czy go tam doposażają oraz od praktyk dilera.

Jeżeli chodzi o typowanie statków i oczekiwanie, u mnie było / jest w sumie podobnie. I tak:

Termin dostawy na 1. lutego 2021, nie później niż 15. lutego 2021. Zaliczka przelana 8. grudnia 2020. Dosłownie kilka dni później w aplikacji do śledzenia zamówienia (gdy jeszcze działała) zobaczyłem, że auto opuściło fabrykę. Tak więc mniej-więcej tydzień po podpisaniu umowy zacząłem śledzić na https://portofzeebrugge.be/en/arrivals-timetable jakie statki są spodziewane w okolicach 15. stycznia, przyjmując że statek będzie płynąć około miesiąca.

Każdy z potencjalnych statków sprawdzałem na https://www.vesselfinder.com/. Jeżeli:
a) był to statek typu Vehicles Carrier (np. https://www.vesselfinder.com/vessels/FIDELIO-IMO-9332937-MMSI-266261000 - to był mój typ ze spodziewaną datą przybycia do Zeebrugge: 18. stycznia 2021) oraz
b) odwiedził port w Nagoya (https://www.vesselfinder.com/ports/NAGOYA-JAPAN-135),
to zaczynałem go śledzić.

Ostatecznie okazało się, że spośród kilku (dosłownie dwóch-trzech) statków spełniających powyższe warunki pierwszy wytypowany przeze mnie był tym właściwym, z następującą trasą:
2020-12-13: Nagoya
2021-01-03: Suez
2021-01-09: Livorno
2021-01-15: Bristol
2021-01-17: Zeebrugge

W sumie przebycie trasy morskiej zajęło 36 dni, więc trochę dłużej niż ten pierwotnie szacowany z kapelusza miesiąc. Kilka dni po lądowaniu otrzymałem telefon od dilera z informacją o statusie. Jak widać też, zostawione jest około dwóch tygodni na przewiezienie auta do dilera, doposażenie, formalności, etc.

Offline Jedrys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #964 dnia: 22 Stycznia 2021, 22:53:45 »
To ja się może przywitam :)

Pod koniec grudnia zamówiłem, na początku stycznia odebrałem. Poszedłem w minimalizm i wybrałem wersję Comfort + Style (te wstawki piano black w selection mnie odrzuciły). Na razie jest całkiem OK, aczkolwiek trochę brakuje mi napędu 4x4. Spalanie w pierwszej dłuższej trasie nie zachwyciło (9,3 przy tempomacie na 135; w dieselku w X-Trailu miałbym góra 8), ale na razie zwalam to na temperaturę -15. Poczekam na +15 i wtedy ocenię dokładniej :)

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #965 dnia: 22 Stycznia 2021, 23:23:45 »
No i stało się :)). Dzięki za checklistę!

szerokości

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #966 dnia: 22 Stycznia 2021, 23:30:06 »
To ja się może przywitam :)

Pod koniec grudnia zamówiłem, na początku stycznia odebrałem. Poszedłem w minimalizm i wybrałem wersję Comfort + Style (te wstawki piano black w selection mnie odrzuciły). Na razie jest całkiem OK, aczkolwiek trochę brakuje mi napędu 4x4. Spalanie w pierwszej dłuższej trasie nie zachwyciło (9,3 przy tempomacie na 135; w dieselku w X-Trailu miałbym góra 8), ale na razie zwalam to na temperaturę -15. Poczekam na +15 i wtedy ocenię dokładniej :)
Z tym minimalizmem to trochę przesadziłeś ;) całkiem spoko wersja, szkoda tylko tego awd, że nie wziąłeś, ale będzie pan zadowolony, cytując klasyka :)
Piano na nadkolach i osłonach zewnętrznych...myślałem, że tylko w CHRL takie rzeczy mogą wpaść do głowy, a tu patrz, toyota  :wallbash:
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2021, 23:32:26 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Jedrys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #967 dnia: 22 Stycznia 2021, 23:36:19 »

Z tym minimalizmem to trochę przesadziłeś ;) całkiem spoko wersja, szkoda tylko tego awd, że nie wziąłeś, ale będzie pan zadowolony, cytując klasyka :)

No wiesz, wcześniejszy X-Trail był full opcja, a 4 lata temu kosztował tyle, co teraz C+S :roll:
Zastanawiam się tylko, jakim cudem auto tej klasy nie ma przedniej kamery w standardzie ani chociaż porządnych czujników parkowania. Dokupiłem akcesoryjne, ale nie do końca jestem z nich zadowolony

No i dlaczego lakier Tokyo Red jest buraczkowy?!?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #968 dnia: 22 Stycznia 2021, 23:55:33 »
Mam nissany 2 i miałem jeszcze 2 inne, to jednak inna bajka i niestety mimo że jestem fanem marki, to dla mnie prawdziwe nissany w EU skończyły się w 2000r. Z tym rav 4 jest tak, że z każdym dniem jestem coraz bardziej zadowolony (choć na początku było "średnio") i mam nadzieję, że też tak będzie z Tobą, choć wieeele rzeczy i "oszczędności" dla mnie w toyocie jest...nielogicznych. Na 90% następny to raczej będzie lexus lub, jeśli zmienią podejście do klienta, mazda.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #969 dnia: 23 Stycznia 2021, 00:43:20 »
Czyli niczego nie udało mi się ustalić, no ale z moim handlowcem już tak mam, że nie potrafi za wiele zrobić w tym temacie.  Jak prosiłem go o dowiedzenie się od centrali jakim statkiem ma płynąć auto, to napisał, że nie dostał odpowiedzi i tyle.

NB ciekawe jak często takie transporty płyną, bo może znajdzie się tu jakiś forumowicz spodziewający się auta w tym samym terminie a którego handlowiec wykazał się większą kompetencją.

Ja miałem opcję śledzenia, ale jak pytałem handlowca o szczegóły typu jakim statkiem, gdzie on jest, ile czasu w Belgii, to na żadne pytanie nie był w stanie mi odpowiedzieć, także to raczej norma. Nie podam Ci teraz liczb, ale płynie ich sporo - rozkminiałem to jak szukałem, którym płynie mój samochód i znalazłem kilka równocześnie płynących z Nagoji do Zeebrugge (one często mają jeszcze po drodze przystanki - np. w Livorno, gdzie Toyota ma dużą bazę logistyczną, co powoduje, że nie zawsze widać od razu, że statek pokonuje w/w trasę). Ostatecznie wyszło na to, że dobrze wytypowałem i termin wydania samochodu zmieścił się w tym co mówił handlowiec i śledzenie (odebrałem 30.11, a było "nie później niż 1.12"). Na pewno handlowiec będzie Ci w stanie powiedzieć jak samochód dotrze do Mszczonowa a ile tam spędzi czasu - to zależy od tego czy go tam doposażają oraz od praktyk dilera.

Jeżeli chodzi o typowanie statków i oczekiwanie, u mnie było / jest w sumie podobnie. I tak:

Termin dostawy na 1. lutego 2021, nie później niż 15. lutego 2021. Zaliczka przelana 8. grudnia 2020. Dosłownie kilka dni później w aplikacji do śledzenia zamówienia (gdy jeszcze działała) zobaczyłem, że auto opuściło fabrykę. Tak więc mniej-więcej tydzień po podpisaniu umowy zacząłem śledzić na https://portofzeebrugge.be/en/arrivals-timetable jakie statki są spodziewane w okolicach 15. stycznia, przyjmując że statek będzie płynąć około miesiąca.

Każdy z potencjalnych statków sprawdzałem na https://www.vesselfinder.com/. Jeżeli:
a) był to statek typu Vehicles Carrier (np. https://www.vesselfinder.com/vessels/FIDELIO-IMO-9332937-MMSI-266261000 - to był mój typ ze spodziewaną datą przybycia do Zeebrugge: 18. stycznia 2021) oraz
b) odwiedził port w Nagoya (https://www.vesselfinder.com/ports/NAGOYA-JAPAN-135),
to zaczynałem go śledzić.

Ostatecznie okazało się, że spośród kilku (dosłownie dwóch-trzech) statków spełniających powyższe warunki pierwszy wytypowany przeze mnie był tym właściwym, z następującą trasą:
2020-12-13: Nagoya
2021-01-03: Suez
2021-01-09: Livorno
2021-01-15: Bristol
2021-01-17: Zeebrugge

W sumie przebycie trasy morskiej zajęło 36 dni, więc trochę dłużej niż ten pierwotnie szacowany z kapelusza miesiąc. Kilka dni po lądowaniu otrzymałem telefon od dilera z informacją o statusie. Jak widać też, zostawione jest około dwóch tygodni na przewiezienie auta do dilera, doposażenie, formalności, etc.
Dokładnie ta trasą płynął mój samochód.

Offline RAVioli

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #970 dnia: 23 Stycznia 2021, 00:47:12 »
Gratulacje. Czy to jedyny słuszny kolor - biała perła?
Dzięki. Tak, biała perła. Prezentuje się zacznie :).

Offline RAVioli

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #971 dnia: 23 Stycznia 2021, 00:48:22 »
Haha, czy każdy ma takie zdjęcie z pierwszego tankowania? :)

Wydawało mi się że taki obyczaj ;) więc nie chciałem uchybić :)

Offline Yanky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #972 dnia: 24 Stycznia 2021, 00:24:51 »
kilka centymetrów jednak robi różnicę
kazda kobieta Ci to powie...  :shock:

Offline Yanky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #973 dnia: 24 Stycznia 2021, 01:12:33 »
Superauto się opłaca żeby mieć kontrofertę jak się uda wynegocjować, ale zamawiać nie polecam. Obiecują gruszki na wierzbie

u mnie się sprawdziło, trzeba pilnować jak wszędzie, ale w przypadku RAV4 EXE nie ma opcji żeby coś innego podłożyli

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #974 dnia: 24 Stycznia 2021, 08:42:13 »
Superauto się opłaca żeby mieć kontrofertę jak się uda wynegocjować, ale zamawiać nie polecam. Obiecują gruszki na wierzbie

u mnie się sprawdziło, trzeba pilnować jak wszędzie, ale w przypadku RAV4 EXE nie ma opcji żeby coś innego podłożyli

Jakie różnice względem salonu? U mnie ostatecznie i tak wyszedł lepiej salon

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl