Autor Wątek: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020  (Przeczytany 402847 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jedrys

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020
« Odpowiedź #1020 dnia: 31 Stycznia 2021, 11:51:05 »
Ja tam widzę kolor granatowy.

Granat. Mam taki sam :) Aczkolwiek cały czas uważam, że paleta kolorów do wyboru jest za mała

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1021 dnia: 31 Stycznia 2021, 11:51:32 »
Js tez widzę granat, ale jakby odbite światła generalnie jak czarny prawie na tych zdjęciach.  W salonie granat to był granat i mi osobiście bardzo się podobał.

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1022 dnia: 31 Stycznia 2021, 13:31:58 »
też się zastanawiałem nad tym niebieskim - jak jest słońce/jasno to ładnie wygląda, ale w pochmurny dzień ciężko go odróżnić od czarnego (co dla mnie było minusem)

zgadzam się, że paleta kolorów rav4 jest tragicznie mała...

Offline Tommmy.g

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1023 dnia: 31 Stycznia 2021, 20:35:03 »
Gdzie moge sledzic transport statkiem, mojej Ravki? Na MyT jest tylko pokazane ze wyjechal z fabryki.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1024 dnia: 31 Stycznia 2021, 21:55:22 »
Gdzie moge sledzic transport statkiem, mojej Ravki? Na MyT jest tylko pokazane ze wyjechal z fabryki.
Zerknij na stronę 65 - post kolegi Miazo.
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2021, 21:56:59 wysłana przez Markid »

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1025 dnia: 02 Lutego 2021, 10:49:26 »
Cześć wszystkim,

Już odbiór tuż tuż, a że spory wydatek, to chciałem się upewnić, że wszystko robię w dobrej kolejności.

Mam wpłaconą zaliczkę (to było w październiku przy składaniu zamówienia) i na razie tylko przymierzałem się do auta, które już czeka na placu.  Checklistę mam wydrukowaną ale jeszcze dokładnych oględzin nie przeprowadziłem.

Wg. salonu auto musi być w pełni opłacone (czyli *sprzedane*) zanim je doposażą (w moim przypadku bear-lock, pakiet protection, navi oraz zamontowanie kół zimowych).  Brzmi logicznie, bo przecież gdybym się wycofał po doposażeniu, to może im być trudniej sprzedać auto już w pewnym sensie spersonalizowane.  Przeprowadzenie dokładnych oględzin przed doposażeniem wydaje mi się bez sensu, skoro jeszcze przy tym mogą sporo popsuć, źle spasować, itd.

Salon wystawił fakturę, na której jest suma całkowita, bez wyszczególnienia ile za auto a ile za koła.  Zastanawiam się, czy to nie będzie problematyczne dla ubezpieczenia, które powinno bazować na fakturze, jednak dodatkowego zestawu kół nie powinno obejmować.  Na tej fakturze nie ma również szczegółów dot. pakietu protection ani bear-lock'a.  Jest za to mowa o bonie 1000 złotych na akcesoria, który ma teoretycznie pójść na bear-lock'a.

Pierwotnie sobie wyobrażałem, że zanim zapłacę, to już auto będzie całe doposażone, a ja je sobie dokładnie wtedy sprawdzę.  W razie jakichkolwiek problemów, miałbym wtedy "lewarek" w postaci nieopłaconego auta.  Ale wygląda na to, że sprawdzenie ma się odbyć już po opłaceniu.

Czy to tak się zwykle odbywa?

Będę wdzięczny za pomocne uwagi w tym temacie.  Oczywiście zamierzam jeszcze pomęczyć dilera z tymi pytaniami, ale wolałbym nie czerpać informacji tylko od niego.  Po przeczytaniu różnych tu perypetii z salonami/ASO/etc stosuję do nich podejście z ograniczonym zaufaniem. =)

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1026 dnia: 02 Lutego 2021, 11:28:43 »
Z mojego niedawnego odbioru powiem CI tak.

Ja dostałem fakture za samo auto i wtedy mogli zaczac procedowac papiery (homologacje, karta pojazdu, itp.) trwało to prawie 2 tyg.
Jak juz salon dostał papiery auto ruszyło do nich i w miedzczasie ustalałem z nimi co maja jeszcze dolozyc.
Ja rejestrowalem auto a oni mieli spokojnie ponad tydzien na zamontowanie wszystkiego.... i nie zamontowali :D
Tzn było wszystko poza pakietem protection bo klikajacy zlecenie dla serwisu zaznaczył inne protection i dzieki temu mam BLE w prezencie. Podobno maja 2 protection w systemie.
Przy odbiorze obejrzałem całe auto na spokojnie, czy wszystko jest czy działa i dostałem fakture na dodatkowe rzeczy.

W protokole odbioru były wypisane wszystkie braki.

Ubezpieczenie miałem wykupione  (poza salonem) w dniu rejestracji uwzgledniajace fakture za auto i za dodatki - pakiet protection, blokade skrzyni, dywaniki gumowe, diode tacki ładowania.
Do GAPa przyjeli kwote z AC.

WYdaje mi sie, ze nie dadza CI papierów do rejestracji dopoki nie zapłacisz za auto.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #1027 dnia: 02 Lutego 2021, 11:31:19 »
Cześć wszystkim,

Już odbiór tuż tuż..

Wg. salonu auto musi być w pełni opłacone (czyli *sprzedane*) zanim je doposażą (w moim przypadku bear-lock, pakiet protection, navi oraz zamontowanie kół zimowych).  Brzmi logicznie, bo przecież gdybym się wycofał po doposażeniu, to może im być trudniej sprzedać auto już w pewnym sensie spersonalizowane.  Przeprowadzenie dokładnych oględzin przed doposażeniem wydaje mi się bez sensu, skoro jeszcze przy tym mogą sporo popsuć, źle spasować, itd.

Salon wystawił fakturę, na której jest suma całkowita, bez wyszczególnienia ile za auto a ile za koła.  Zastanawiam się, czy to nie będzie problematyczne dla ubezpieczenia, które powinno bazować na fakturze, jednak dodatkowego zestawu kół nie powinno obejmować.  Na tej fakturze nie ma również szczegółów dot. pakietu protection ani bear-lock'a.  Jest za to mowa o bonie 1000 złotych na akcesoria, który ma teoretycznie pójść na bear-lock'a.
Czy to tak się zwykle odbywa?

Ja kupowalem prywatnie i tak:
- na fakturze mam tylko kwote auta

- bonus 1k ... teraz tak patrze i wpisali na osobnej fakturze co chcieli .. bo to 'dokupilem' juz po zaplacie auta i po aktywacji apki - wczesniej tego bona nie dostaniesz..

ja bralem z bona: czujniki TPMS + chlapacze i doplacilem 181 .. (a cene rozbili na połowe za te 2 rzeczy...wiec nawet nie mam nic wspomniane,ze to z bona..)

Hm,czyli Tobie wzrosnie cena auta przez wbicie na fakture zimówek ...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1028 dnia: 02 Lutego 2021, 11:42:28 »
Ubezpieczenie miałem wykupione  (poza salonem) w dniu rejestracji uwzgledniajace fakture za auto i za dodatki - pakiet protection, blokade skrzyni, dywaniki gumowe, diode tacki ładowania.

No tak, dodatki, które jeżdżą z autem powinny być wliczone w wartość auta.  Natomiast dodatkowe koła, które czekają sobie spokojnie w garażu, już nie.

WYdaje mi sie, ze nie dadza CI papierów do rejestracji dopoki nie zapłacisz za auto.

Jasna sprawa.  Jednak wolałbym sprawdzić spasowanie elementów nadwozia *przed* zapłaceniem.  Jeśli auto miało ewidentne przygody w transporcie, wolałbym się o tym dowiedzieć zanim będzie po herbacie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1029 dnia: 02 Lutego 2021, 12:34:29 »
Auto najpierw zapłacisz, a dopiero zarejestrujesz. Protokół odbioru przy wydaniu i wtedy możesz zgłosić wszelkie uwagi

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1030 dnia: 02 Lutego 2021, 14:30:04 »
Auto najpierw zapłacisz, a dopiero zarejestrujesz. Protokół odbioru przy wydaniu i wtedy możesz zgłosić wszelkie uwagi

Rozumiem, że nie może być tak, że dostaję papiery do rejestracji przed opłaceniem faktury.  Wydaje się to zupełnie sensowne. =)

Ciekaw jestem czy jeśli przy odbiorze okaże się jakaś totalna katastrofa, to będę jeszcze miał ścieżkę szybkiego wycofania z transakcji bez kosztów.  Wydaje się, że anulowanie w takiej sytuacji będzie niemożliwe, ze względu na to, że auto już jest zarejestrowane...

I co?  Ryzyk fizyk?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1031 dnia: 02 Lutego 2021, 14:52:29 »
Sprzedawca ma obowiązek dostarczyć auto sprawne i zgodne ze specyfikacją. Gdy tak nie jest można, a nawet trzeba reklamować, spisać protokół niezgodności.

Offline ornak3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1032 dnia: 28 Marca 2021, 17:56:49 »
Witam wszystkich,
widzę ,że temat zakupu nowej RAV-ki powoli umiera. Wygląda na to , że wszyscy już zakupili :)
A ja nadal jestem przed zakupem.
Kupić chcę poprzez firmę leasigową i tu moje pytanie którą możecie polecić ?

Chcę kupić 4x4Comfort +kolor+ style i poprzez kalkulator online (strona Toyoty) wychodzi 171 700zł /trochę drogo
poprzez superauto jest 151 400 sporo taniej ale zastanawiam się skąd taka różnica ?

Może ktoś z kolegów będzie mógł podzielić się swoim doświadczeniem z zakupu poprzez firmę leasingową ?

Grzegorz

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1033 dnia: 28 Marca 2021, 18:00:26 »
Weź oferty leasingu z kilku firm / banków i porównaj całkowite koszty. Różnice bywają bardzo duże.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1034 dnia: 28 Marca 2021, 18:10:16 »
Przede wszystkim zacząłbym od negocjacji ceny u dealera by mieć pogląd ile można "urwać"

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl