Autor Wątek: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020  (Przeczytany 403074 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020
« Odpowiedź #1095 dnia: 07 Kwietnia 2021, 16:09:15 »
CRV jeszcze zostaje jakby co, tylko chyba już bym czekał na lifting.
Zgadza się do tych 120 - 130 idzie jechać. Pow. 150 to dla mnie za głośne auto. A w sumie jsk na tą bryłę ma spoko współczynnik oporu pow. Cx 32

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1096 dnia: 07 Kwietnia 2021, 21:19:31 »
Jak dla mnie, szarego zjadacza chleba wywalać już ponad 170k w samochód to już bardzo dużo. Ja bym poszedł w ośke XC60, miałem ofertę za prawie 180k w Pb, ale to taki golas, jak dla nie jest ok. Jeszcze zostaje Allspace, ale jakoś ostatnio VW ma zła renomę....Generalnie jak sie chce coś kupić to nie jest prosto....za dużo kasy na stole. A za kilka lat trzeba sprzedać....i żeby dobrze sprzedać trzeba dobrze kupić. A czy te bajery są tak potrzebne....potem defakto z tego nie korzystamy na codzień. CRV fajna, ale silnik 1.5, może jeszcze Mazda CX5?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1097 dnia: 07 Kwietnia 2021, 22:11:46 »
CRV fajna, ale silnik 1.5,

Pracujący w cyklu Atkinsona silnik benzynowy o pojemności 2 litrów współpracuje z dwoma silnikami elektrycznymi ? jednym napędzającym samochód i jednym generatorem ? sterowanymi przez i-MMDD (intelligent Multi-Mode Drive), który pozwala na 3 tryby jazdy: Hybryda ? silnik spalinowy i napęd elektryczny. Dostępne są wersje z napędem na dwa i wszystkie koła.

Offline szeryf P Justice

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4 JBL black
« Odpowiedź #1098 dnia: 07 Kwietnia 2021, 23:47:28 »
wiadomo może kiedy mogą się zacząć jakieś wyprzedaże w tojce? rok temu jak wyglądała z tym sytuacja?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1099 dnia: 08 Kwietnia 2021, 06:35:54 »
Rok temu auta były dłuuugo, w tym roku z produkcji '20 ravek już w zasadzie brak.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1100 dnia: 08 Kwietnia 2021, 10:24:46 »
Do XC60 trzecie dziecko wejdzie tak samo, jak do tej sprzedanej z powodu 3 dziecka RAV4...

Offline marmanik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CR-V Hybrid
« Odpowiedź #1101 dnia: 08 Kwietnia 2021, 10:25:03 »
Na placu boju zostają:
Kia Sorento 1.6 Hybrid
Hyundai Tucson 1.6 Hybrid, może mild Hybrid 180km
Seat Tarraco 2.0 TSI
Volvo XC60 2.0

Gorąco polecam Ci dopisać do tej listy Honde CR-V Hybrid. Tylko u nas w Polsce większość osób w ogóle nie kojarzy, ze to właśnie CR-V jest głównym konkurentem RAV4 od zawsze. Na Zachodzie oba te modele od lat toczą boje o 1 miejsce.

U nas hybryda CR-V jest od ok. 2 lat. W Stanach od zeszłego roku. Honda ma niewiele mniejsze od Toyoty doświadczenie w silnikach hybrydowych, poczytaj sobie o tym, oraz trochę inne podejście.
W CR-V w większości czasu masz hybrydę szeregowa. Silnik spalinowy ładuje baterie, a elektryk przez zdecydowana większość jazdy bezpośrednio napędza kola.

Do tego większość bolączek RAVki, jak te "pierdoły", o których tu wszyscy piszą na forum, w CR-V po prostu nie występuje.
Ponadto masz więcej przestrzeni w środku, z tylu, lepsze spasowanie, nic nie trzeszczy, lepsze wyciszenie, lepszy komfort podróżowania, ciszej, wszędzie normalne LEDy, brak problemów z olejem, podświetlenie przycisków, a nie jego brak, uchwyt rolety, standardowe audio sporo lepsze od stand. RAVki, do tego spalanie porównywalne z RAV4 Hybrid (u mnie średnia w zimie obecnie to 6,1/100km, w lecie miedzy 5,1 a 5,5). Osiągi? Gorsze o 0,5sek. lub mniej ? niezauważalne.

Napęd? Normalny 4x4 z walem pomiędzy osiami, a nie dodatkowym silniczkiem elektr. Dużo lepszy niż we wcześniejszej generacji CR-V. Co jest tez głównym powodem ciut gorszego przyspieszenia i spalania w porównaniu do wersji FWD CR-V.
Wygląd? rzecz subiektywna. Jest na pewno bardziej klasyczna i ma łagodniejsze linie niż kanciaste RAV4.
Bagażnik? trochę mniejszy niż w RAV4. Ale czy dodatkowe litry RAV4 nie sa jedynie przez dodatkowe miejsce pod podłoga? Po złożeniu tylnych oparć (które nota bene w CR-V składasz jednym ruchem, bardzo wygodnie pociągając uchwyty od strony bagażnika) pojemność całkowita kufra CR-V i RAV4 jest niemal identyczna.

Ale wybór należy do Ciebie, czy chcesz iść w jakość i silniki z EU lub Korei, znając wszystkie ich bolączki, czy jednak pozostać z autem produkcji Made in Japan ;)
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2021, 10:31:19 wysłana przez marmanik »

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1102 dnia: 08 Kwietnia 2021, 10:36:12 »
No tak, ale skylog sprzedał Ravę bo za mała, cytuję:
"Dlaczego sprzedaję. Bo powiększy się nam rodzina o 3 dziecko i potrzebujemy z żoną jeszcze większego auta, do którego zmieści się 3 fotelik"
... Cr-V i RAV 4 to co do centymetra taka sama szerokość i długość auta, a rozstaw osi RAVy jeszcze kilka cm większy...
Więc tak...

Offline marmanik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CR-V Hybrid
« Odpowiedź #1103 dnia: 08 Kwietnia 2021, 11:11:49 »
No tak, ale skylog sprzedał Ravę bo za mała, cytuję:
"Dlaczego sprzedaję. Bo powiększy się nam rodzina o 3 dziecko i potrzebujemy z żoną jeszcze większego auta, do którego zmieści się 3 fotelik"
... Cr-V i RAV 4 to co do centymetra taka sama szerokość i długość auta, a rozstaw osi RAVy jeszcze kilka cm większy...
Więc tak...
A to przepraszam, tego wcześniej nie czytałem :) zasugerowałem się modelami Tucson i XC60, które są zbliżone do RAV4 i CR-V. CR-V jest też 7-miejscowa, ale już nie Hybrid.

Nie wiem jak z 3 fotelikami, bo sam nie wożę w niej nawet jednego, ale tylne drzwi otwierają się w CR-V pod kątem praktycznie 90 stopni, co podobno przy wkładaniu dzieci, fotelików okazuje się być bardzo wygodne.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1104 dnia: 08 Kwietnia 2021, 11:41:24 »
E tam,  powód z sufitu by się pozbyć "niechcianego dziecka z kąpielą"
Coś trzeba napisać,  by móc sprzedać.
Był mocno niezadowolony i tyle.
Ale fakt, " dziecko jest dziecko, napić się zawsze można "

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #1105 dnia: 08 Kwietnia 2021, 14:25:38 »
Jakoś trzeba było żonę przekonać do sprzedaży "gorącego kartofla". Inna sprawa że przy sprzedaży auta, nie lubię za każdym razem tłumaczyć czemu sprzedaję. A z opiciem racja, choć już przy dwójce mało tego czasu na świętowanie zostaje ;-)

Kończąc offtop. Wszystkie z tych propozycji mają swoje plusy i minusy. Toyota rzeczywiście mnie zawiodła i już raczej nie wrócę do tej marki, ale wiadomo nigdy nie mów nigdy. W przyszłym tyg. mam umówiony odbiór Seata Tarraco na 24h, będzie okazja dokładniej sprawdzić ten model.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #1106 dnia: 08 Kwietnia 2021, 15:34:17 »
W przyszłym tyg. mam umówiony odbiór Seata Tarraco na 24h, będzie okazja dokładniej sprawdzić ten model.

to daj znać jak wrażenia  :-)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1107 dnia: 08 Kwietnia 2021, 16:30:56 »
Ja przy zakupie kolejnego auta chyba już podziękuję Toyocie. Ale też ogólnie za SUVy. Może Volvo, może Audi? A może Ford? Nigdy mnie nie zawiódł. Jednak wolę limuzyny ze wszystkimi ich minusami.
Fakt, w RAV bez najmniejszego problemu zapakowałem szafkę, przewiozłem bez problemu. Ale w A4 avant też to zrobię. Tu coś źle, tam też niedobrze. Audi żre olej, Toyota dolewa benzyny... Diabli wiedzą, lepiej umrzeć na cholerę czy na tyfus...
Fajne to Rav4, ale spodziewałem się czegoś fajniejszego w użytkowaniu, szczególnie na dłuższych trasach. Mocno doskwiera mi brak wygłuszenia, audio, kiepski monitor, słaby aku w hybrydach. Kupa pierdów psuje ogólną ocenę auta. Po prostu nie czuję pewności auta.
I jeszcze super obowiązkowe alarmy, syfiaste. Jak patrzę na statystyki kradzieży, to należy spodziewać się wzrostu ceny ubezpieczeń. GAP jest super, ale nie ochroni mnie przez masakryczną zwyżką ubezpieczenia na kolejne auto, bo złodziej zawinie mi auto z garażu w domu.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1108 dnia: 08 Kwietnia 2021, 17:33:29 »
Nie za bardzo ulegacie tym pesymistycznym nastrojom ? Może to pogoda tak działa, wiosna idzie, idzie, ... i dojść nie może.
Ja już powymieniałem właściwie wszystko co mi przeszkadzało i podokładałem to co brakowało. Nic mi nie skrzypi i nie stuka. Olej rzadko sprawdzam, bo jest rzadki ;) więc mi się nie śni po nocach.
Fakt przy 130-140 jest głośniej niż w poprzednim, 8 letni, Mondku ale ja mało jeżdżę w trasy, więc jakoś przeżyję. Natomiast moim zdaniem w SUVie się wyżej i wygodniej siedzi niż w sedanie, jest dobra widoczność, auto uniwersalne i pojemne jak na swe wymiary. Duża landara więc nie trzyma się drogi tak dobrze jak Mondek ale coś za coś.
No i tak ładnie (szkaradne jak kto lubi) wygląda, że wszyscy się oglądają, co tu dużo mówić - the best.
Więc uszy do góry ;) i jedziemy.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1109 dnia: 08 Kwietnia 2021, 17:37:50 »
... a i jeszcze to wycie.
Ale zauważyłem, że jak ktoś (np. ja) lubi trochę przygazować to lepiej tryb SPORT włączyć - szybciej reaguje, a i dźwięk przy depnięciu gazu jest przyjemniejszy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl