Autor Wątek: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020  (Przeczytany 403064 razy)

Offline Largson

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020
« Odpowiedź #1125 dnia: 18 Kwietnia 2021, 16:43:47 »
Ja też mogę udostępnić kod, piszcie pw.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2021, 16:59:47 wysłana przez crystian09 »

Offline sparkzi

• Początkujący
« Odpowiedź #1127 dnia: 19 Kwietnia 2021, 23:01:12 »
Hej,
to mój pierwszy post więc dzień dobry wszystkim :)!
Rav4 prawdopodobnie zostanie moim pierwszym samochodem z salonu. Kupuje jako osoba prywatna. Cena, którą zaproponował sprzedawca to 173k za jbl black edition 4x4. Czy to normalna cena? Głupio by było wyjść na gamonia już na starcie :)

Offline Nononsense

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1128 dnia: 20 Kwietnia 2021, 16:30:29 »
Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Jestem nowym członkiem forum.
Postanowiłem napisać o moich przemyśleniach odnośnie Rav4.
Może komuś pomogą w podjęciu decyzji.

Ostatnio złożyłem zamówienie. Na toyota Rav4 4x4 Exe, + Sky View + Hak + Zabezpieczenie (Cobra). Ofertę jaką dostałem na owy model to 185900 PLN (rok produkcji 2021) . Czytając wasze komentarze mam wrażenie że interesu życia napewno nie zrobiłem. Odnoszę wrażenie że pare stówek jak nie tysięcy dało by się jeszcze utargować, jak nie w obniżce ceny to w jakiś akcesoriach.

Co do samego wyboru samochodu.
Auta szukałem od paru miesięcy. Tak naprawdę na początku nigdy bym nie przypuszczał że wybór panie na Toyotę. Ostatnim samochodem które użytkowałem przez parę lat było BMW i raczej skłaniałem się ku jakiemuś modelowi z ich stajni. Moimi 2 topowymi wyborami było BMW x3 oraz Volvo XC60. Z tych dwóch modeli padło na BWM które naprawdę gorąco polecam. Auto naprawdę świetnie się prowadzi oraz jest bardzo dobrze wyciszone - wszyscy ci którzy jeżdżą dużo w trasy napewno powinni spojrzeć w jego kierunku zwłaszcza z laminowanymi szybami przednimi które kosztują tylko ok 600 PLN. Na tym polu Toyota wydaje się być daleko w tyle (na podstawie wrażeń z jady testowej). Z racji budżetu w przypadku BMW w grę wchodziły tylko podstawowe silniki, benzynowy oraz diesel (xdrive w standardzie). Z racji tego że w moim przypadku diesel odpada padło na benzyniaka. Auto w naprawdę fajnej konfiguracji (skóra, nawigacja, headup bezprzewodowy apple car play etc) kosztowało ok 200k po upustach. Toyota pomimo tego że tylko pare tysięcy tańsza przy BWM wypada naprawdę blado. A mimo to padło właśnie na Nią !!!

Dlaczego??
silnik Hybrydowy (w BMW ta opcja była zbyt kosztowna) - auto 90% czasu spędza w mieście. Po jeździe próbnej byłem naprawdę mile zaskoczony jak przyjemnie się nią jeździ w korkach.
niezawodność - wszystkie anglojęzyczne recenzje, od USA przez UK po Australię to podkreślają więc mam nadzieję że to się potwierdzi. Auto jest użytkowane w większości przez moją lepszą połówkę na dojazdy do pracy oraz rozwożenie dzieci do szkoły więc jest to absolutnie jedna z najważniejszych zalet - auto ma być bezawaryjne
Dosyć mała deprecjacja - na dzień dzisiejszy nie wiem czy auto zostanie w rodzinie przez 4 lata czy też dłużej dlatego dosyć istotne jest to ile traci na wartości.
Poprawność - w zasadzie oprócz paru detali takich jak brak headup?a, sterowania fotela pasażera na wysokość (tego nawet nie ma co komentować - żenada) czy też wspomnianego wyciszenia przy prędkościach autostradowych nie ma się za bardzo do czego przyczepić. Oczywiście nie ma też rzeczy które powodowały by szybsze bicie serca. W zasadzie po oglądnięciu hybrydowych aut konkurencji (wybór bardzo mały) z podobnej półki cenowej takich jak KIA , Peugeot, Hyundai nigdzie tego nie ma. Tak wychwalana KIA sorento nie dość że jest okropna w środku (jedno wielkie piano black) to ma jeszcze mały uturbiony silnik w którego bezawaryjność jakoś powątpiewam (wiele lat temu miałem VW TSI i od tego czasu mam małą niechęć do takich jednostek) 

Myślę że tak jak napisało wiele osób już w tym wątku należy sobie zadać pytanie jakie jest przeznaczenie auta którego szukamy a wtedy odpowiedz na to czy to sensowny zakup czy też nie sama się znajdzie :)

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2021, 16:41:24 wysłana przez Nononsense »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1129 dnia: 20 Kwietnia 2021, 16:53:00 »
Powiem, że odważne porównanie do BMW, mimo wszystko
Co do silnika to masz dużo racji, 2.5 l wolnossący motor budzi zaufanie i na 100% zniesie o wiele więcej, niż mały uturbiony silniczek, choć bywają wyjątki.
Cóż, ja zawsze powtarzam, że grunt to wybrać świadomie, a nie potem biadolić jaki to chłam się ma, aczkolwiek ravka ma dużo drobnych braków które sami staramy się "uzupełniać".

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1130 dnia: 20 Kwietnia 2021, 17:34:38 »
W mojej ostatnio przestały mazać wycieraczki, więc jest przyjemnie. ;)
Zobaczymy jeszcze jak z olejem - za miesiąc ma być druga kontrola w ASO, na razie nie przybywa, może dlatego, że trochę większe trasy ostatnio robiłem.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #1131 dnia: 20 Kwietnia 2021, 17:55:07 »
Ja się przesiadłem do RAV4 z benzynowego 3,0 XC60 i to był mój świadomy wybór. Chciałem mieć niezawodną hybrydę 4x4 a na Lexusa za mały budżet. Poszedłem do salonu powiedziałem co chcę mieć i padło na C+S. Najechałem 7kkm i nadal jest super a teraz po zmianie kół na letnie jeszcze lepiej - jak się ociepli będę wygłuszał tył. Najbardziej się cieszę na stacji benzynowej :grin: Nie dziwi mnie porównanie kolegi nie ma chyba w EU auta benzynowego o rozsądnych parametrach.

Offline madziareta

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1132 dnia: 20 Kwietnia 2021, 17:57:37 »
Hej,
Rav4 prawdopodobnie zostanie moim pierwszym samochodem z salonu. Kupuje jako osoba prywatna. Cena, którą zaproponował sprzedawca to 173k za jbl black edition 4x4. Czy to normalna cena? Głupio by było wyjść na gamonia już na starcie :)

Witam. Cena dobra. W którym salonie bierzesz? Mam JBL-kę ????

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1133 dnia: 20 Kwietnia 2021, 18:02:02 »
W niedzielę sprzedana została nasza szóstka i powiem Ci, że zarówno silnik 2.5l jak i klasyczny automat w niej był bardzo dobry, a z tego co widzę nadal jest w sprzedaży ten zestaw. Niestety mocno odleciał cenowo ostatnio. Jest kilka dobrych silników wolnossących jeszcze, ale to ginący gatunek.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1134 dnia: 20 Kwietnia 2021, 18:06:53 »
Madzia, jak tam, autko dobrze się sprawuje, dużo już nabiłaś km?

Offline madziareta

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1135 dnia: 20 Kwietnia 2021, 18:10:01 »
Madzia, jak tam, autko dobrze się sprawuje, dużo już nabiłaś km?

Auto super się sprawuje :). Zrobione mam prawie 6000. Spalanie w mieście kolo 7L, trasa od 4,5 jak się przycisnie to tak do 8. Jestem bardzo zadowolona :)
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2021, 18:11:42 wysłana przez madziareta »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1136 dnia: 20 Kwietnia 2021, 23:27:33 »
Ja dopiero 4k. Mało jeżdżę.

Offline madziareta

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1137 dnia: 21 Kwietnia 2021, 12:44:36 »
Ja dopiero 4k. Mało jeżdżę.
Ja juz kupilam mini coopera zeby tyle km nie robic tośka:)

Offline mariuzz

• Początkujący
« Odpowiedź #1138 dnia: 21 Kwietnia 2021, 14:59:48 »
Hej,

Cześć, mam utargowane za Wisłą na 171K z kołem dojazdowym. Dziś jadę złożyć zamówienie.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1139 dnia: 21 Kwietnia 2021, 20:08:25 »
Hej,

Cześć, mam utargowane za Wisłą na 171K z kołem dojazdowym. Dziś jadę złożyć zamówienie.

nie robili problemów z kupieniem koła dojazdowego do JBLa? wg cennika nie jest to opcja dostępna dla jbl i exe i u mnie nie chcieli sprzedać...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl