Może to ?niepolityczne? pytać się o zakup innego auta na forum Toyoty ale mam mały dyletant odnośnie wyboru auta , a mianowicie:
Zamierzam kupić nowe auto, trochę podniesione typu SUV, crossver w cenie do 150 tys zł.
Z uwagi iż Toyotę miałem, mam wybór padł oczywiście na RAV 4 wersji Comfort+Style z 2021r. (lakier metalik szary) w cenie 148 000 zł.
Ostatnio przejeżdżając koło salonu Nissana wpadł mi w oko też nowy Nissan Qashqai w wersji Premiere Edition (lakier metalik) z 2021r w cenie 146 300 zł.
No i właśnie, który z tych dwóch bycie kupili (obiektywnie patrząc). Założenia jazda podmiejska i drogi krajowe, ekspresowe (15-20 tys rocznie), nie zależy mi na bardzo dużym aucie ale musi być trochę podwyższona pozycja jazdy ( automat) ? na miasto mam elektryka. C-HR odpada za bardzo klaustrofobiczny.
Małe podsumowanie najważniejszych różnic w wyposażeniu obu modeli:
TOYOTA RAV 4 218 KM Comfort + Style (148 000 zł):- silnik hybrydowy tym samym mniejsze spalanie o około 1 l/100 km wg. danych producenta;
- lepsza niezawodność tym samym mniejsza utrata wartości, choć model schodzący z uwagi na nadchodzący lift;
- lepsza dynamika (przyśpieszenie);
- więcej miejsca we wnętrzu i większy bagażnik;
NEW NISSAN QASHQAI 158 KM Xtronic Premier Edition (146 300 zł):- zdecydowanie lepsze wyposażenie m.in.
- reflektory przednie pełne BI-LED
- system zapobiegania kolizji podczas cofania
- ostrzeżenie o zagrożeniu w ruchu poprzecznym
- czujnik martwego pola + interwencja
- oświetlenie Ambientowe w konsoli centralnej i na drzwiach
- nawigacja
- kamera 360 z funkcją wykrywania obiektów
- przednie i tylne czujniki cofania
- wyświetlacz HUD
- podgrzewana przednia szyba
- dach panoramiczny (duży)
- podgrzewana kierownica
- fotel pasażera regulowany na wysokość
No i mam zagwostke?

Jestem bardzie nastawiony na TOYOTĘ, ale czytając tutaj na forum o pewnych niedociągnięciach RAV 4 kusi nowy NISSAN chodź to nowy model i "choroby wieku dziecięcego" pewnie i tam będą.