Autor Wątek: Padła skrzynia U140 w Camry '02 1MZ-FE  (Przeczytany 1552 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline snajper

• Prawie Toyot
Padła skrzynia U140 w Camry '02 1MZ-FE
« dnia: 14 Września 2020, 13:17:05 »
Hej. Od kilku dni słychać było szuranie zwiększające się wraz ze wzrostem obrotów.
Przestałem jeździć, umówiłem się na dzisiaj z moim mechanikiem, rano zapaliłem auto i ledwo dojechałem na jedynce 5km.
Przebieg prawdziwy 292 tys. km, olej w skrzyni wymieniany co 60 tys. km, jeżdżona bez wariactwa, zgodnie z zasadami dot. automatu. Olej w skrzyni jest czyściutki i jest blisko full. Jestem bardzo zawiedziony.
Czy ktoś się orientuje kto w okolicach Krakowa mógłby do tego zajrzeć? Oczywiście jeśli mój mechanik nie da rady.
« Ostatnia zmiana: 14 Września 2020, 13:18:59 wysłana przez snajper »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Padła skrzynia U140 w Camry '02 1MZ-FE
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Września 2020, 13:56:58 »
A masz ją od nowości ?

Jeśli olej czysty to może planetarka umarła albo pękła tarcza zębata. Wyjąć, rozebrać, zweryfikować, wycenić, zapłakać i myśleć, co dalej.
3VZ.pl

Offline snajper

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Września 2020, 14:44:39 »
Mam ją od przebiegu 180 tys. km. Poprzedni właściciel -dziadek  :grin: - miał ją od nowości, pokazywał mi dokumentację serwisową.
Te skrzynie są przecież niepsujki (jak widać)  :wallbash:
Kilku znajomych ma z początku lat 90 - ten sam silnik, ta sama skrzynia i wszystko jeździ.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Września 2020, 16:45:29 »
Kilku znajomych ma z początku lat 90 - ten sam silnik, ta sama skrzynia i wszystko jeździ.

I tak się rodzą internetowe mity. Potem się jeden z drugim naczyta i powtarza.

Silnik nie ten sam, bo ma inny blok, inny kolektor dolotowy, inne wtryski, inną przepustnicę, inny rozrusznik, alternator i sprężarkę klimy - ogólnie nic z osprzętu ani mechanicznie ani elektrycznie nie jest zamienne z pierwszym MZ'em mimo, że układ korbowo-tłokowy pozostał bez zmian.

A skrzynia też inna, bo jedyne, co A541 ma wspólnego z U140 to to, że obydwie są automatyczne.

Ostatnio miałem A541 z przebiegiem niecałych 100k i ze skrzyni się jedynie obudowa nadawała do dalszej eksploatacji, a dziś mi właśnie wróciła U240 z wyceny, bo też coś zaszurało, zastukało, a po rozebraniu wyszły takie kwiaty, że się klientowi słabo zrobiło.
3VZ.pl

Offline snajper

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Września 2020, 18:41:12 »
Mój mechanik stwierdził, że padła pompa wytwarzająca ciśnienie oleju.
Zawiodłem się totalnie, ponieważ całkowicie, do tej pory, bezawaryjna Camry padła. Gdyby ktoś chciał ją kupić to proszę o kontakt. Full wersja z fabryczną nawigacją.
Jeździ  na jedynce.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl