Autor Wątek: "strza³" w g³osnikach przy w³±czaniu radia...  (Przeczytany 20183 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

absolon

• Gość
"strza³" w g³osnikach przy w³±czaniu radia...
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Czerwca 2005, 17:39:23 »
Cytat: Red_Point

skoro lubisz ladne granie to polecam JL Audio cos z seri W0!
czy bedzie to 8, 10 czy 12 to juz zalezy od Ciebie co checesz osiagnac dkoladniej.....
napewno oba do skrzynin zamknietej.......
link jest do hertza 8 wiec chyba faktycznei zalezy Ci na jakosci......
jelsi chodzi o mnie ja wolabym jednak JL - jest duzo 'lzejszy' bas - dla mnie przyjemniejszy, ciplejszy.... - gra bardzo milo miekko....
przy JL bedziesz mial bardzo duzy zapas mocy, a co za tym idzie bedzie gral on naprawde baaaardzo precyzyjnie i szybko.....

dzięki za sugestie. z twojego opisu wynika że to jest to czego szukam - chodzi mi wlasnie o czyste, miekkie, cieple i "długo" trwające basy. Natomiast łomot i głosność mnie nie interesują.
Piszesz rownież że skrzynia zamknieta. Myslalem ze taka konstrukcja jest przeznaczona raczej dla tych ktorzy preferują szybki, głosny i dynamiczny bass a nieco mniej zalezy im na "głebokości" i "przejrzystości" brzmienia. Myslalem ze to wlasnie konstrukcja z bass-reflex "uwypukla", podkresla miekkięi lekko brzmiace basy.

Patrzylem na strone JL Audio i najbardziej to pasiłby mi taki 8W0.
http://www.jlaudio.com/subwoofers/8w0.html
Patrzylem na PDF'a i wymiary skrzynek - dla tego glosnika szerokosc to 406mm i nie ukrywam ze nie chcialbym miec szerszej skrzynki niz te wlasnie 40 cm poniewaz chcialbym zeby kanapa przesunała mi sie maksymalnie do tylu jezeli zajdzie taka potrzeba. Napisz mi prosze Red czy duza jest roznica w jakosci brzmienia miedzy takim 8 calowym glosnikiem a 10? Zdaje sobie sprawe ze wlasnie srednica glosnika ma niebagatelne znaczenie ale moze    dla mnie wystraczy takie 8 cali.

p.s.
Alpine gra zaj-scie ;)

pozdrawiam

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
"strza³" w g³osnikach przy w³±czaniu radia...
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Czerwca 2005, 17:49:54 »
Cytat: absolon
i "długo" trwające basy

jesli bass ma byc przeciagniety i uwypuklony to faktycznie lerpza konstrukcaja bedize BR
jednak straci sie duzo na precyzji i szybkosci....... - oczywiscie mozliwe jest zestrojenie glosnika w skrzyni BR tak, aby gral on lepiej niz kompakt (szybciej itd) ale raczej jest ot nie do uzyskania na kaponetach tej jakosci (tzn JL jest wypasem - ale nie ma co ukrywac ze to najnizsza seria....;))

piszesz, ze zalezy ci na tym aby skrzynia miala max 40 cm - a stosujac BR nalezy pamietac ze skrzynia jest zawsze wieksza od kompaktu.....
zeby cieszylo to rowniez oko popouje zrobic skrzynie pod wymiar, tak aby ladnie scisle przylegala zarowno do siedzeni jak i do boczkow.....

co do roznicy brzmienia miedzy 8, a 10 to trudno mi powiedzieze.....
nigdy nie mialem okazji slucha tej samej lini glosnika 8 i 10 cali.......
ja osobiscie kupilbym 10 (8 to jednak WEDLUG MNIE troche maly glosnik jako sub...... - ale  jesli chodzi o jakosc to teoretycznie powinien byc najleprzy......)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl