Autor Wątek: Przestały działać przyciski sterowania szybami  (Przeczytany 4024 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline male

• Toyot Leżący
  • *
Przestały działać przyciski sterowania szybami
« dnia: 15 Września 2020, 18:11:55 »
Witam,
Zauważyłem dziś, że zaraz po uruchomieniu samochodu (Rav4 2019) nie działają przyciski panelu sterowania szybami poza tym od szyby kierowcy. Nie da się sterować pozostałymi szybami, blokować drzwi i włączać blokady sterowania szybami przez pasażerów. Po kilku minutach jazdy wszystkie przyciski zaczynają działać. Po wrzuceniu P przyciski dalej działają, ale po wyłączeniu zapłonu i ponownym uruchomieniu znowu nie.

Kilka miesięcy temu założyłem ten chiński panel z podświetleniem przycisków. Zamontowałem dziś oryginalny i jest ten sam efekt. Instalowałem też upgrade do Android Auto. Czy ktoś z Was obserwuje u siebie podobną przypadłość?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: Przestały działać przyciski sterowania szybami
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Września 2020, 18:41:20 »
Nie poprzestawiałeś niczego w ustawieniach?
Wymieniłeś wszystkie przyciski? Czy tylko te przy kierowcy?
AA raczej nie ma związku.

Wymiana panelu to chyba najczęstsza modyfikacja i nie słyszałem, żeby ktoś miał z tym problem (w PL i poza).

Offline male

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Września 2020, 18:54:23 »
Wymieniłem cały panel na chińczyka (to jak podmiana z CH-R), nie wymieniałem poszczególnych przełączników. Zrobiłem to kilka miesięcy temu i wszystko działało poprawnie. Żadnych ustawień ostatnio nie zmieniałem, ale nie wydaje mi się, że jest ustawienie w radiu do wyłączenia wszystkich guzików sterowania okien, włącznie z diodą na guziku blokady tylnych okien. Poza tym po kilku minutach jazdy wszystko magicznie zaczyna działać.

Pojeżdżę trochę z oryginalnym panelem i zobaczę czy to pomoże. Jeśli nie to wybiorę się do ASO. Jedyna zmiana w ostatnich dniach to upgrade do Android Auto i dlatego zastanawiałem się czy to może być źródłem problemu.

Offline male

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Września 2020, 18:56:14 »
Wymieniłeś wszystkie przyciski? Czy tylko te przy kierowcy?

Źle przeczytałem - tak, tylko panel kierowcy - pozostałych nie ruszałem. Pasażerowie mogą nadal otwierać i zamykać swoje okna.

Offline brzos_kb

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lutego 2021, 18:47:22 »
Cześć.
W moim aucie też się pojawił problem z panelem czy ktoś znalazł rozwiązanie.
Symptomy podobne, brak mozliwości zablogkowania szyb tylnych, brak mozliwości otwierania i zamykania drzwi (zamek centralny), brak możliwość sterowania szybami (oprócz szyby kierowcy) z panelu na drzwiach kierowcy.
Szyba kierowcy odpowiadan na przycisk tak samo jak sterowanie w poszczególnych drzwiach.
Nie wymieniałem żadnych panel nawet nie robiłem updatu.
Jesli niema prostego rozwiązania pewnie czeka mnie serwis.
Jesli, ktoś znalazł rozwiązanie to chętnie skorzystam.

Offline rydz124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lutego 2021, 20:10:08 »
No to pierwsze pytanie: czy macie u siebie zamontowany hak?
Miałem dokładnie taki objaw. Problem wyszedł po miesiącu użytkowania - przestał działać panel na drzwiach kierowcy.
Działała tylko szyba kierowcy - i to w opcji bez "podtrzymania".
U mnie winna okazała się kostka od instalacji haka która dawała zwarcie na instalacji.
Serwis szukał tego problemu 2 dni :) - ale koniec końców ogarnęli temat.

Offline brzos_kb

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lutego 2021, 11:10:30 »
Tak mam hak więc wizyta w serwisie Dzięki wielkie.

Offline male

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lutego 2021, 18:16:30 »
U mnie było coś z wiązką w drzwiach kierowcy. Wymienili ją w godzinę i przyciski zaczęły działać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl