Autor Wątek: Auris 1.6 drgania na fotelu  (Przeczytany 1999 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline plusfon007

• Toyot Leżący
  • *
Auris 1.6 drgania na fotelu
« dnia: 18 Września 2020, 11:05:50 »
Hej. Niedawno nabyłem aurisa ii 1.6 z 2016. Ostatnio zauważyłem, że na postoju, na luzie, gdy obroty spadną do 600-650 czasami lekko czuje drgania na fotelu kierowcy i pasażera. Czytałem, że w silnikach valvematic to norma, ale czy na pewno? Czasami drgania czuć, a czasami nie. Klima wyłączona, chodzi tylko wiatraczek na auto. Dodatkowo czuć też lekkie drgania na przednim zdezaku. Faktycznie szukać powodu tych drgań, czy zaakceptować?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Auris 1.6 drgania na fotelu
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Września 2020, 21:37:31 »
Ciężko określić na odległość, co to za drgania. Może jest wszystko ok., a ty masz wyższy próg wrażliwości?  :o Najlepiej, gdybyś otworzył maskę i wrzucił filmik pracującego silnika. Ja też czasem czuję drgania, głównie na kierownicy i przy włączonej klimie. U ciebie też pewnie te drgania od klimy, skoro masz włączony tryb auto.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: inny
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Września 2020, 13:02:33 »
Ja jeżdżę raczej bez klimy (no chyba, że jest 31 st) i parę tygodni po zakupie cały czas czułem lekkie drgania. Potem się przyzwyczaiłem ale czasami na światłach coś tam poczuje.
Ale ale ja mam bardzo wysoki prób wrażliwości na drgania. Swego czasu zmieniłem motocykl bo odczuwałem za duże drgania w nogach...

Offline plusfon007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Września 2020, 12:37:31 »
Dzisiaj miałem okazję przejechać się takim samym aurisem jak mój, tyle że młodszym i z mniejszym przebiegiem i tam były dokładnie takie same drgania jak w moim, więc to normalne w tych autach. No cóż czasami jest to lekko denerwujące, ale idzie się przyzwyczaić. Grunt, że nie jest to oznaka żadnej usterki.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Września 2020, 20:07:45 »
Dzisiaj miałem okazję przejechać się takim samym aurisem jak mój, tyle że młodszym i z mniejszym przebiegiem i tam były dokładnie takie same drgania jak w moim, więc to normalne w tych autach

Nie rób z tych drgań jakiegoś problemu, bo wszystkie auta mniej lub bardziej drżą, dlatego takie drgania to jest normalne zjawisko, a nie że to normalne akurat w Aurisach. I różni ludzie różnie odczuwają takie drgania. Nie wiem, dlaczego to jest dla ciebie lekko denerwujące, zamiast się cieszyć, że silnik ci pracuje.

Offline plusfon007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Września 2020, 21:17:15 »

Nie rób z tych drgań jakiegoś problemu, bo wszystkie auta mniej lub bardziej drżą, dlatego takie drgania to jest normalne zjawisko, a nie że to normalne akurat w Aurisach. I różni ludzie różnie odczuwają takie drgania. Nie wiem, dlaczego to jest dla ciebie lekko denerwujące, zamiast się cieszyć, że silnik ci pracuje.

Spokojnie dla mnie to nie problem, po prostu chciałem się upewnić, że to normalne zachowanie. Akurat w moim poprzednim aucie skodzie Octavii nie były te drgania aż tak odczuwalne.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Września 2020, 22:57:51 »
Bo Octavia to masywniejsze auto i karoseria mniej przenosiła drgania od silnika. Silnik drży, to znaczy że żyje  :laugh: A jak żonę podniecasz, to też drży i nie traktujesz tego jak jakiegoś problemu, co nie? :beer:
« Ostatnia zmiana: 22 Września 2020, 23:02:48 wysłana przez fynooh »

Offline plusfon007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Września 2020, 09:57:49 »
Ciekawe porównanie, no ale tu się zgadzam  :beer: Żony nie zmieniałem, więc póki co drży cały czas tak samo  :cool:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Września 2020, 14:21:58 »
dlatego takie drgania to jest normalne zjawisko
:o Pierwsze słyszę, nie miałem drgań w żadnym samochodzie poza 126p. Może masz coś nie tak z poduszkami silnika.

« Ostatnia zmiana: 23 Września 2020, 14:24:26 wysłana przez pireus »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Września 2020, 18:55:52 »
Pierwsze słyszę, nie miałem drgań w żadnym samochodzie poza 126p. Może masz coś nie tak z poduszkami silnika.

To otwórz maskę i popatrz na pracujący silnik, czy delikatnie nie drży, czy jakieś kabelki się nie trzęsą. Nie znajdziesz żadnego bez drgań, no oprócz jakichś luksusowych V6 albo V8. I te delikatne drgania w mniejszym lub większym stopniu odczuwane są w kabinie. Tu chodzi o drgania silnika, a nie całego auta, co w jakichś większych autach może rzeczywiście być nieodczuwalne w kabinie.  A 126 to nie drżał, tylko się cały telepał. Miałem nowego, to pamiętam. I jak może być coś z poduszkami silnika, skoro tak mam od nowości i każdy Auris tak ma, było o tym tu na forum.
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2020, 19:45:45 wysłana przez fynooh »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Września 2020, 22:09:18 »
I jak może być coś z poduszkami silnika, skoro tak mam od nowości i każdy Auris tak ma, było o tym tu na forum.
Tak samo jak Twoje porównanie
A jak żonę podniecasz, to też drży i nie traktujesz tego jak jakiegoś problemu, co nie?
Jest bardzo sugestywne, pokaż żonie co o niej piszesz, pewnie sie ucieszy, Bardzo subtelny żarcik.

To otwórz maskę i popatrz na pracujący silnik, czy delikatnie nie drży, czy jakieś kabelki się nie trzęsą. Nie znajdziesz żadnego bez drgań, no oprócz jakichś luksusowych V6 albo V8. I te delikatne drgania w mniejszym lub większym stopniu odczuwane są w kabinie.
Nie mam silnika V6 ani V8 i żaden fotel mi  nie drży, widocznie mam popsuty samochód.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl