Autor Wątek: Nie odpala, Rav4 wersja USA 2.4 benzyne +gaz  (Przeczytany 2227 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MAREK28

• Toyot Leżący
  • *
Nie odpala, Rav4 wersja USA 2.4 benzyne +gaz
« dnia: 18 Września 2020, 19:36:16 »
Witam, przeczytałem tematy dotyczące podobnych problemów ale dalej nic nie wiem. Problem z moją Rav4 wersja USA 2.4 benzyne +gaz automat - polega na tym że nie odpala odrazu tylko trzeba długo kręcić rozrusznikiem, próbowałem dłużej czekać na włączonym zapłonie żeby pompa paliwa napompowała paliwo ale to nic nie daje, trochę lepiej jest jak w trakcie kręcęnia rozrusznikiem dodam " gazu" wtedy szybciej zapala. Czy miał już ktoś podobny problem? jak tak to proszę o informację jak naprawić tę usterkę, z góry dziękuję za informację. Pozdrawiam. Ps. był podobny post ale nie dowiedziałem się z niego jak usunąć tą awarie

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: Nie odpala, Rav4 wersja USA 2.4 benzyne +gaz
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Września 2020, 21:00:36 »
Odłącz gaz i zakręć zawór gazu przy butli. Może masz wyciek i gaz dostaje się do cylindrów.
Zakładam, że pompę paliwa, regulator ciśnienia i ciśnienie na listwie sprawdziłeś.

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Września 2020, 09:26:32 »
Cześć,
pompa paliwa nie napompuje niczego na włączonym zapłonie bo tam pompa włącza się w chwili uruchamiania silnika,
trop kolegi że to może być wina instalacji LPG jest dobry, przed następnym dłuższym postojem zakręć gaz przy butli i poczytaj aż silnik przełączy się na benzynę, jeśli objaw ustąpi to winny będzie reduktor gazu lub wtryskiwacze gazu, które straciły szczelność i na postoju zalewają silnik,
jeśli objaw pozostanie to trzeba sprawdzić pompę paliwa i wtryskiwacze benzyny

Offline MAREK28

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Września 2020, 17:50:09 »
Bardzo dziękuję za podpowiedź, pracuje więc teraz nie miałem czasu sprawdzić ani listwy ani czy ustąpi ta awaria po zakręceniu gazu, jak sprawdzę to napewno napiszę czy coś się zmieniło.

Offline MAREK28

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Września 2020, 22:28:43 »
Witam, dzisiaj byłem u " gazownika" i faktycznie mieliście rację, po zakręceniu gazu auto normalnie odpala, " gazownik" stwierdził awarie parownika który był nie szczelny i puszczał gaz do kolektora co powodowało problemy z odpalaniem. Mam umówioną wymianę parownika na 28.09.2020. jak wymienię to napisze czy już wszystko gra tak żeby ktoś na przyszłość miał pewność co do takich awarii. Dziękuję za pomoc ????

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Września 2020, 22:48:07 »
 :good:

Offline MAREK28

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Września 2020, 14:57:55 »
Dzisiaj został wymieniony parownik w instalacji LPG i auto jest już sprawne, wasze przypuszczenia okazały się trafne to był zepsuty parownik i przepuszczał gaz do kolektora co było powodem że auto ciężko odpalało - trzeba było kilka razy zakręcić rozrusznikiem żeby zapalił. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc, Pozdrawiam serdecznie Marek

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl