Autor Wątek: Android Auto i Apple CarPlay  (Przeczytany 140950 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Android Auto i Apple CarPlay
« Odpowiedź #435 dnia: 18 Marca 2025, 09:19:15 »
Witam,

Jeśli ktoś chciałby aktywować AA/CP to mogę wykonać taką usługę, BEZ targania środka auta na zbędny demontaż radia.

Wszystkie funkcje działają bez zmian, DAB AM FM bez szumów ani problemów ze złapaniem stacji. Navi bez zmian.

I od razu beż żadnych kombinacji i niedomówień -  koszt 500 zł , myślę że to rozsądna kwota :)

prestige 2020 - da radę?
Gdzie jesteś?
Trzeba zostawić auto, czy na poczekaniu?
Po kablu, czy wi-fi?
Z fakturą?

Offline malpanamaxa

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #436 dnia: 01 Kwietnia 2025, 07:15:31 »
Tak, da radę.
Małopolska, ale często kręcę się po PL. Miejsce do ustalenia.
Zdążysz skoczyć na zakupy w czasie aktualizacji.
Po kablu, wireless dopiero po zakupie dongla.
bez fv.

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #437 dnia: 01 Kwietnia 2025, 20:56:37 »
Tak, da radę.
bez fv.

OK zróbmy AA w mojej camry.
że małopolska to widzę, a coś dokładniej... Ja jestem ze Suchej Beskidzkiej, pracuję w Brzeziu koło Balic. Nie wiem ile trwa ta operacja, ale jeśli to jakaś godzina, czy więcej, to najlepiej byłoby w pracy - spokojny parking za biurem... kawę Ci zrobię :)

Ale tak się teraz zastanawiam... czy jest jakieś ryzyko? Czy jest opcja przywrócenia ustawień fabrycznych gdy np. system nie wstanie po Twojej aktualizacji?

Offline malpanamaxa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #438 dnia: 04 Kwietnia 2025, 02:12:13 »
Tak, da radę.
bez fv.

OK zróbmy AA w mojej camry.
że małopolska to widzę, a coś dokładniej... Ja jestem ze Suchej Beskidzkiej, pracuję w Brzeziu koło Balic. Nie wiem ile trwa ta operacja, ale jeśli to jakaś godzina, czy więcej, to najlepiej byłoby w pracy - spokojny parking za biurem... kawę Ci zrobię :)

Ale tak się teraz zastanawiam... czy jest jakieś ryzyko? Czy jest opcja przywrócenia ustawień fabrycznych gdy np. system nie wstanie po Twojej aktualizacji?

Kraków. Moge podjechać do Ciebie do pracy. Czas 1-1.30 h.
U mnie ryzyka nie ma.  Jest aktualizacja jakimś niebywałym cudem by się nie powiodła, to przywracam jest soft z recovery. Natomiast ja na moją pracę daje gwarancję, nie wiem czy uzyskasz to u innych. Dodatkowo ratowałem już radia innych które były uceglone. Na priv Wysyłam namiar do siebie, Odezwij się.

Offline palnik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #439 dnia: 11 Kwietnia 2025, 16:19:39 »
Hej, znalazłem instrukcję z forum amerykańkiego (post od Alcar na 1 stronie tego wątku: https://www.toyotaownersclub.com/forums/topic/193487-2020-camry-software-update-apple-carplay-in-eu/#comments ) i zastanawiam się jak i czy w ogóle można to ogarnąć ze mojąToyotą. Mam robiony update przez fachowców z Hadronu, ale po aktualizacji iOS do 18 jest problem z zamulaniem systemu podczas rozmowy telefonicznej (żona miała przez jakiś czas 17 i nie miała tego problemu). W Hadronie o sytuacji wiedzą i oferują update (za kilka $, dużo mniej niż "od zera"), natomiast jest mi do Warszawy wybitnie nie po drodze i chyba byłbym skłonny spróbować przez USB. Martwi mnie tylko to, że pan z Hadronu przez telefon mówił o konieczności wyjęcia radia i że bez tego się nie da.

Moje radio to Panasonic 8" (JBL):
DCU: 17TDT2EU-DA30
MEU: 17TMT2EU-FA00

Nr. części (z ekranu informacje o modelu w radiu):
DCU: 86140-33D80
MEU: 86840-06041

Ktoś byłby w stanie jednoznacznie stwierdzić, czy idzie zrobić update przez USB, czy jestem uwalony i muszę jechać?
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2025, 16:24:15 wysłana przez palnik »

Offline malpanamaxa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #440 dnia: 19 Kwietnia 2025, 23:43:07 »
Hej, znalazłem instrukcję z forum amerykańkiego (post od Alcar na 1 stronie tego wątku: https://www.toyotaownersclub.com/forums/topic/193487-2020-camry-software-update-apple-carplay-in-eu/#comments ) i zastanawiam się jak i czy w ogóle można to ogarnąć ze mojąToyotą. Mam robiony update przez fachowców z Hadronu, ale po aktualizacji iOS do 18 jest problem z zamulaniem systemu podczas rozmowy telefonicznej (żona miała przez jakiś czas 17 i nie miała tego problemu). W Hadronie o sytuacji wiedzą i oferują update (za kilka $, dużo mniej niż "od zera"), natomiast jest mi do Warszawy wybitnie nie po drodze i chyba byłbym skłonny spróbować przez USB. Martwi mnie tylko to, że pan z Hadronu przez telefon mówił o konieczności wyjęcia radia i że bez tego się nie da.

Ktoś byłby w stanie jednoznacznie stwierdzić, czy idzie zrobić update przez USB, czy jestem uwalony i muszę jechać?

Ściągnij że strony Toyoty update do swojej wersji i zobacz czy coś pomoże. Generalnie z ios18 jest problem nie tylko w Toyocie, ale też w inyych markach.

Offline palnik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #441 dnia: 21 Maja 2025, 12:20:08 »
Boję się, że po takiej aktualizacji CP/AA mi wyparuje z radia, a korzystam głównie dla map, a nie dzwonienia, więc AŻ TAK mnie to nie boli (inaczej już dawno byłbym po wycieczce do Warszawy), natomiast jak już boli, to w sposób upierdliwy. :) Dziś mam przegląd w ASO, może uda mi się tam kogoś dopytać jak to wygląda.

Offline Slavus

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Camry 2018
« Odpowiedź #442 dnia: 22 Maja 2025, 15:37:17 »
kupiłem radio panasonic 17TMT2EU-FA10 86140-33D01. I soko jest juz FA10 to wystarczy tylko usb3 i teraz..
1. Z USB3 usunłąem wszystkie pliki kwi oprócz jednego. 17TDT2EUCA01.kwi którego zmieniłem na 17TDT2EUCA31.kwi.
Usunąłem także plik phase
2. Z katalogi USB3/VehicleParameter/DCU/usunąłem wszystkie. Tak wszystkie katalogi. Sciągnłąłem 86140-33d01 na koputer i wyodrębvniłem do katalogu DCU(na USB3) tylko ten jeden folder czyli 861409-33d01.
Teraz wkładamy usb3 do radia i mamy carplay po otrzymaniu komunikatu możesz usunąć USB3 wyłaczyć auto i włączyć. Proste

Skad pobrales 86140-33d01?

Offline Slavus

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Camry 2018
« Odpowiedź #443 dnia: 22 Maja 2025, 21:47:20 »
No dobra, ogarnalem pliki (myslalem ze sa na tym forum, a byly na innym), ale mam kolejny problem.

Pendrive przygotowany tak że wrzuciłem z plików kwi tylko 17TDT2EU-DA01_7910 (nazwa zmieniona z 17TDT2EU-DA31_7910), do folderu vehicle parameter wrzucilem foldery pobrane z innego forum, w tym te z kodem mojego radia, do folderu preinstal wrzucilem tylko 4 pliki bo mam pendriva 16gb tylko. Te pliki to
17TDT2EU-DA30_6000
17TDT2EU-DA30_6001
17TDT2EU-DA31_6000
17TDT2EU-DA31_6001

W takiej formie wkladam go do usb i nie ma mozliwosci uruchomic aktualizacje. Pendriva wykrywa ale jakby nie widzial aktualizacji na nim.

Dane radia to
DCU 17TDT2EU-DA01
MEU 17TMT2EU-FA10

DCU 86140-33D80
MEU 86840-K0010

Audio 1011
Nawigacja 1120
navdb_version 2021 v2

Plz help  :-)

Offline Sqez

• Prawie Toyot
  • Samochód:: toyota
« Odpowiedź #444 dnia: 23 Maja 2025, 21:11:55 »
Boję się, że po takiej aktualizacji CP/AA mi wyparuje z radia, a korzystam głównie dla map, a nie dzwonienia, więc AŻ TAK mnie to nie boli (inaczej już dawno byłbym po wycieczce do Warszawy), natomiast jak już boli, to w sposób upierdliwy.  Dziś mam przegląd w ASO, może uda mi się tam kogoś dopytać jak to wygląda.

Podeslij na pw zdjecie softu radia, pomoge.

No dobra, ogarnalem pliki (myslalem ze sa na tym forum, a byly na innym), ale mam kolejny problem.

Pendrive przygotowany tak że wrzuciłem z plików kwi tylko 17TDT2EU-DA01_7910 (nazwa zmieniona z 17TDT2EU-DA31_7910), do folderu vehicle parameter wrzucilem foldery pobrane z innego forum, w tym te z kodem mojego radia, do folderu preinstal wrzucilem tylko 4 pliki bo mam pendriva 16gb tylko. Te pliki to
17TDT2EU-DA30_6000
17TDT2EU-DA30_6001
17TDT2EU-DA31_6000
17TDT2EU-DA31_6001

W takiej formie wkladam go do usb i nie ma mozliwosci uruchomic aktualizacje. Pendriva wykrywa ale jakby nie widzial aktualizacji na nim.

Dane radia to
DCU 17TDT2EU-DA01
MEU 17TMT2EU-FA10

DCU 86140-33D80
MEU 86840-K0010

Audio 1011
Nawigacja 1120
navdb_version 2021 v2

Plz help  :-)

Odezwij sie na pw, podesle Ci gotową paczke.
Nie chce tutaj linkow wrzucac.

Offline malpanamaxa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #445 dnia: 28 Maja 2025, 16:39:52 »
Generalnie miejcie na uwadze to, że pliki z neta są co najwyzej dobrą bazą do dalszego działania. Bez zrobienia kilkunastu poprawek i dodania paru rzeczy odradzałbym wgrywanie tego co jest na forum.

Co do update z Hadronu, jeśli miałbyś przedłużoną gwarancję to już by Ci przepadła > radio w Camry nie miało oprogramowania z końcówką DA30 ;) Pomijam fakt że olali aktualizacje modułu nawigacji. No ale skoro Ci już wgrali to DA30 to zrób sobie sam aktualizację obu modułów. Zamiast płacić im idź na dobrą kolację z żoną, a pliki sciągniesz za free z serwera Toyoty.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #446 dnia: 28 Maja 2025, 18:09:07 »
Pkt 17 regulaminu  w tej pseudo-oczo-mydlacej nazwie "gwarancji relax" brzmi tak:

Części i komponenty wyłączone z Gwarancji Toyota Relax:
e) systemy multimedialne

A jeśli nawet to szczerze wątpię też czy ktokolwiek pokusilby się wogóle o ten wysilek w ASO i przeklikał na numer softu na ekranie radia w przypadku jego usterki wraz z porównaniem id soft/id referencji radia...  :cool:
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline malpanamaxa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #447 dnia: 29 Maja 2025, 01:33:43 »
Widząc Twoją aktywność na forum z góry zakładam że masz dużą wiedzę w temacie Toyoty... Więc zapewne wiesz też doskonale, że referencja radia byłaby mało ważna, bo camry przed liftem nigdy nie dostała podwyższenia żadnej z 3 wersji: 00 / 01 / 02. A polift miał już DA35.
I komponent jest wyłączony z gwarancji, ale taka modyfikacja może być punktem zaczepienia lub jednym z powodów odmowy w innej kwesti. Myślę że każdy wie jak to wygląda w dzisiejszych czasach...

Offline shv

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry XV70 2019
« Odpowiedź #448 dnia: 30 Czerwca 2025, 11:18:47 »
Witam,

Jeśli ktoś chciałby aktywować AA/CP to mogę wykonać taką usługę, BEZ targania środka auta na zbędny demontaż radia.

Wszystkie funkcje działają bez zmian, DAB AM FM bez szumów ani problemów ze złapaniem stacji. Navi bez zmian.

I od razu beż żadnych kombinacji i niedomówień -  koszt 500 zł , myślę że to rozsądna kwota :)

W podstawowym 7 cali Denso/Fujitsu też ogarniesz? Pytam, bo robiłem aktualizację ale to nic nie dało …

Offline nervous

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry
« Odpowiedź #449 dnia: 10 Lipca 2025, 10:41:43 »
Również dołączam się do pytania @shv, jesteś w stanie ogarnąć update radia Denso?
Chciałbym również zapytać @klaudiusza, czy posiada instrukcje wymiany Denso na Panasonica, bo kilka stron wcześniej coś takiego rzuciło mi się w oczy?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl