Autor Wątek: Przednia kamera parkowania  (Przeczytany 1220 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bones

• Toyot Leżący
  • *
Przednia kamera parkowania
« dnia: 25 Września 2020, 17:45:29 »
Witam
Zastanawiam się nad montażem przedniej kamery parkowania - takie rozwiązanie jak posiada np Lexus.
Montował ktoś taką kamerę ?
Może ma ktoś jakieś pomysły na montaż takiej kamery i podpięcie pod oryginalne radio z kamerą cofania ?

Offline witek_34

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Przednia kamera parkowania
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Września 2020, 10:32:21 »
Cześć

Ja będę to robił w P2. Generalnie zależy jaki masz model i jakie wyposażenie. Jeśli P2 bez automatycznego parkowania (linie kamery są nieruchome)
to wystarczy oszukać MFD że jest włączony wsteczny bieg aby włączył wyświetlacz.

W tym celu trzeba podać sygnał 12V na  pin 21 gniazda M13 na wyświetlaczu MFD, odseparowując go dioda od reszty samochodu oraz
sygnał video NTSC przełączany z tylną kamerą na pin 27 i 28 M14

http://electronicsdesigner.eu/prius/pdf/PM%20-%20Park%20Assist%20Monitoring%20-%20Rear%20View%20Monitor%20System.pdf

Jeśli masz P2 z automatycznym parkowaniem to niestety sygnał video trafia z kamery do modułu IPA gdzie nakładane są ruchome linie
parkowania oraz robiona analiza obrazu. Obraz do MFD przesyłany jest przez GVIF Włączanie MFD odbywa się prawdopodobnie za pomocą AVCLan
a informacja o włączonym biegu wstecznym wysyłana jest przez CAN.

Nie wiem jak jest w P3 ale podejrzewam że też używa GVIF

W tym wypadku można szukać gotowych konwerterów NTSC-> GVIF dla prius/lexus ale są drogie dostepne głownie w USA i nie wiadomo
czy na 100% działają z europejskimi autami.

Ja pracuje nad P2 z GVIF chce albo wysyłać polecenia przez AVCLan do MFD albo zasymulować cofanie przez CAN ale troche z tym pracy,
to dodatkowa elektronika wpinana w CAN przed modułem IPA.

Generalnie elektronikę P2 mam rozpracowaną, ale tej chwili obowiązki zawodowe mnie od niej odrywają.

I tak chce kupić jakaś stację multimedialną 2DIN z Androidem w miejsce radia w P2 (nie w miejsce MFD) i tam mogę również podłączć kamere.
Prius 2 /2008

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl