Cześć
Ja będę to robił w P2. Generalnie zależy jaki masz model i jakie wyposażenie. Jeśli P2 bez automatycznego parkowania (linie kamery są nieruchome)
to wystarczy oszukać MFD że jest włączony wsteczny bieg aby włączył wyświetlacz.
W tym celu trzeba podać sygnał 12V na pin 21 gniazda M13 na wyświetlaczu MFD, odseparowując go dioda od reszty samochodu oraz
sygnał video NTSC przełączany z tylną kamerą na pin 27 i 28 M14
http://electronicsdesigner.eu/prius/pdf/PM%20-%20Park%20Assist%20Monitoring%20-%20Rear%20View%20Monitor%20System.pdfJeśli masz P2 z automatycznym parkowaniem to niestety sygnał video trafia z kamery do modułu IPA gdzie nakładane są ruchome linie
parkowania oraz robiona analiza obrazu. Obraz do MFD przesyłany jest przez GVIF Włączanie MFD odbywa się prawdopodobnie za pomocą AVCLan
a informacja o włączonym biegu wstecznym wysyłana jest przez CAN.
Nie wiem jak jest w P3 ale podejrzewam że też używa GVIF
W tym wypadku można szukać gotowych konwerterów NTSC-> GVIF dla prius/lexus ale są drogie dostepne głownie w USA i nie wiadomo
czy na 100% działają z europejskimi autami.
Ja pracuje nad P2 z GVIF chce albo wysyłać polecenia przez AVCLan do MFD albo zasymulować cofanie przez CAN ale troche z tym pracy,
to dodatkowa elektronika wpinana w CAN przed modułem IPA.
Generalnie elektronikę P2 mam rozpracowaną, ale tej chwili obowiązki zawodowe mnie od niej odrywają.
I tak chce kupić jakaś stację multimedialną 2DIN z Androidem w miejsce radia w P2 (nie w miejsce MFD) i tam mogę również podłączć kamere.