Autor Wątek: Hamulec i stuk  (Przeczytany 1679 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
Hamulec i stuk
« dnia: 27 Września 2020, 18:34:06 »
Pojawił mi się taki objaw https://www.youtube.com/watch?v=cg5sfPydL10
Stukanie przy trzymaniu hamulca na postoju. Ostatnio wymieniałem tarcze i klocki przednie. Czy to wymaga jakiegoś specjalnego odpowietrzania?
Prius II 2008r.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Hamulec i stuk
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Września 2020, 19:35:58 »
Stuki pochodzą z bloku układu hamulcowego. Zacznij od odpowietrzenia, pasowałoby z testerem który uruchomi takowa procedurę w sterowniku
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Września 2020, 20:14:36 »
Dziękuję za szybką poradę. Podjadę niezwłocznie do serwisu.
Pozdrawiam.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Września 2020, 20:46:56 »
Byłem w Poznaniu w Toyota Bońkowscy Komorniki. Poprosiłem o wymianę płynu hamulcowego i odpowietrzenie przez sterownik. Zwróciłem uwagę, że słychać stuki, gdy trzymam nogę na hamulcu na postoju. Pracownik przyjmujący mnie stwierdził, że to normalne w hybrydzie. (???) Po oddaniu auta - wszystko bez zmian. Aby sprawdzić ABS pojechałem na polna drogę. ABS działa.
Teraz mam dylemat - jeździć i obserwować, czy jednak szukać innego modułu ABS i wymienić? Jakie są konsekwencje jazdy z tami stukami? Auto ma przebieg 110 tys km.

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Października 2020, 07:30:06 »
Jedź na poprawkę ,serwis nie powinien tak lekko podchodzić do układu bezpośrednio związanego z bezpieczeństwem (już wiadomo jakiego serwisu unikać).Jeżeli u Ciebie jest tak jak na filmie który załączyłeś to na pewno nie jest to normalne działanie hamulca. Coś z abs bo acutator inaczej brzmi.
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2020, 07:55:24 wysłana przez memory »
Prius 3 XW30 liftback.

Offline gregoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Października 2020, 10:28:35 »
Mam to samo tylko w znacznie mniejszej skali. Zrobiłem dokładnie tak jak Ty: serwis ASO, wymiana płynu i odpowietrzanie układu. W serwisie powiedzieli oczywiście, że wszystko ok. Rozwiązania zacząłem szukać na własną rękę i okazało się, że to "główny cylinder" hamulca (https://images.app.goo.gl/1rNtjXNonSyc54NRA), czyli to co jest przymocowane do samego pedału steruje i symuluje układ hydrauliczny. Była wada fabryczna tych elementów i chyba do 2017 roku robili to w ramach akcji i ja się już nie załapałem... Chodzi o to, że oringi gumowe puszczają powietrze i stąd te odgłosy "osła" itp. Jeżdzę z tym już prawie dwa lata i nic to nie zmienia prócz "walorów akustycznych" ;) Pytałem w ASO i koszt części plus wymiana (płyn hamulcowy i odpowietrzanie) ok 1300 zł. Oczywiście polecam Ci to sprawdzić bo przypadek przypadkowi nierówny, a hamulce są najważniejsze :)

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Października 2020, 14:45:53 »
Dzięki gregoi. Czy jednak nie myślisz, że to różne dźwięki? U mnie stukanie, ewidentnie jakby coś się otwierało i zamykało (zaworek jakiś?) Bo dźwięki  osła to tak jak na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=zf1E0r5YBTk
U mnie tylko stuka, nic nie jęczy.
Na tym filmiku ostatni komentarz mówi coś o brake pedal positioner sensor, że wymiana rozwiązał sprawę. Ten sensor dla Prius 2 wygląda tak:
https://extreme-auto-parts.com/toyota-prius-brake-pedal-position-sensor-89510-47010-oem-04-09-89510-47010
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2020, 14:52:14 wysłana przez JanB »

Offline gregoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Października 2020, 10:47:29 »
U mnie tylko stuka
Takie coś też mam tylko bardzo cicho, podczas jazdy praktycznie niesłyszalne. Wydaje mi się, że na początku nie zwracałem na to uwagi, a przecież w Priusie system hamulcowy jest znacznie bardziej skomplikowany niż w "normalnym" aucie. Sam system zaworów liniowych jest niezłym wynalazkiem ;)

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Października 2020, 13:22:39 »
Obecnie jeżdżę tym autem i obserwuję. Nic się złego nie dzieje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl