Autor Wątek: 2 wentylator w Carine (F)  (Przeczytany 10340 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rogal

• Gość
2 wentylator w Carine (F)
« dnia: 17 Czerwca 2005, 10:30:22 »
Czołem Klubowicze!

Mam od roku Carine E 2.0 GLi klima - silnik 3 SFE i mały problem.

Nigdy nie włączył mi siędrugi wiatrak....

To co wiem:
1. wkaźnik temperauty zawsze ok. Nigdy nie podniósł siępoza średni poziom
2. Nowiutka chłodnica - stara pekła (te poliamidowe ranty)
3. nowy płyn
4. przy włącznej klimie w upalne dni chodzi tylko 1 wentylator. po wyłącznieu silnika nie chodzi zaden - nagrzewa sie wszystko tak że można sięoparzyć o płyn od spryskiwaczy
5. silnik w 2 wentylatorze ok - podłączyłem 12 V i kręci
5. instalacja elekt. ok

Proszęo pomoc !
Z góry wielkie dzięki!!!!

Rogal

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Czerwca 2005, 12:24:00 »
A który sie włącza?

Rogal

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Czerwca 2005, 12:30:05 »
patrząc na przód auta ten z prawej

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Czerwca 2005, 13:09:55 »
Witam.
Miałem podobny problem.A właściwie taki sam.
Rozwiązanie było bardzo proste ale nieoczekiwane. Oczywiście w twoim przypadku, to może być zupełnie inny powód.
U mnie problem tkwił w niedokońca wciśniętej wtyczce w czarnej puszce z bezpiecznikami i przekaźnikami.
To ta największa w komorze silnika. Trzeba wyjąć całą płytkęna której znajdują sięprzekaźniki i bezpieczniki z czarnej obudowy. Nic trudnego. Od spodu tej płytki, są gniazda do których podłączone są kable, wchodzące od spodu czarnej puszki. Są chyba dwa gniazda i wtyczki. Właśnie jedna z nich, była wciśnięta częściowo. Ewentualnie możesz psiknąć na te złącza, jakimś preparatem do kontaktów.

Pozdrawiam.

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Czerwca 2005, 15:48:39 »
Z tego co pamietam to pracuje ten od klimy. A czy na postoju przy wyłączonej klimie i gorącym silniku on sie wlącza? chociaz nie... musisz stwierdzic który to jest , spytaj Perzana

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Czerwca 2005, 17:49:20 »
Patrząc od przodu auta, prawy jest "standardowy", lewy jest od klimy. W czasie jak pracuje klima obydwa powinny siękręcić z połową prędkości, a dopiero jak zadziała czujnik wody w chłodnicy to obydwa jadą na pełnych obrotach.
Do chłodnicy po lewej stronie (patrząc od przodu) masz przykręconą taką małą podłużną puszkęplastikową. W niej siedzą 3 przekaźniki odpowiedzialne za sterowanie wiatrakami. Pogmyraj tam, czy wszystko styka i sprawdź wtyczkęna wiązce, która wychodzi z tej puszki.
Skoro kręci siętylko jeden, a drugi jest sprawny, to obstawiam jeden z przekaźników lub okolice. brak styku, przetarty kabelek, zepsuty przekaźnik...
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Czerwca 2005, 22:06:47 »
I dokładnie ten wentylator kręcił sięu mnie. Sprawdziłem przedtem wszystko, a te złącza niedociśnięte, to odkryłem przypadkiem.
Pozdrawiam.

Rogal

• Gość
2 Wentylator
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Czerwca 2005, 08:05:24 »
Czołem,

Zawika 1 dziękujęza podpowiedź!!!  Miałeś racje.
  :aclap  

Dokładnie to samo miałem co u Ciebie - po dużą puszką z bezpiecznikami największa kostka rozłączona.
Podłączyłem i chodzi ja trza.

Zastanawiam siętylko jaki patałach tam grzebał i ją rozłączył.

Serdeczne dzięki dla wszystkich za pomoc !!!

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Czerwca 2005, 09:13:17 »
Wtam.
Miło że mogłem pomóc. :-DD  
Ja też  zastanawiałem sięnad tym patałachem który tam grzebał. Wyglądało to trochęjakby celowa robota, ponieważ wtyczka, jak wszystkie inne ma zaczep i sama nijak wysunąć sięnie może     :chmmm  .
Pozdrawiam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl