Autor Wątek: Jump Start - hybryda  (Przeczytany 1781 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MarcinD36

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Auris II
Jump Start - hybryda
« dnia: 30 Września 2020, 17:02:50 »
Witajcie,

Szukam informacji o tym czy auto hybrydowe (w moim przypadku Auris) może podładować inny akumulator w aucie z silnikiem spalinowym. W Internecie jest pokazane jak podładować hybrydę gdy nam nie odpala, ale w drugą stronę już nie ma.
Czy zdążyło wam się ładować hybrydą inne auto i czy jest to bezpieczne oraz jak to zrobiliście?

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jump Start - hybryda
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Września 2020, 18:10:43 »
Akumulator 12V w hybrydach ma małą pojemność i jest bardzo drogi, dlatego nie radzę. Na forum piszą że nawet krótkotrwałe słuchanie radia przy wyłączonym aucie, może spowodować rozładowanie aku 12V.

Offline bajkami

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Września 2020, 19:56:15 »
W instrukcji obsługi naszych hybryd jest czarno na białym, żeby nie użyczać prądu innym. :)

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Września 2020, 20:30:47 »
Robiąc takie coś na włączonym układzie hybrydowym możemy przypadkiem uszkodzić falownik(inwenter) - gdzieś tak czytałem - z tego względu że jego układ doładowywania akumulatora 12V nie jest przygotowany do takich obciążeń jak uruchamianie rozrusznika

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Października 2020, 17:56:00 »
Próbowałem raz pożyczyć prądu i się nie udało.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Października 2020, 20:26:33 »
Nie użyczać prądu. Akymulator 12v to mały akumulator o pojemności 30Ah o małym prądzie max. Ładowanie 12v odbywa się przez przetwornicę step down obniżającą napięcie z ponad 200v baterii trakcyjnej do 14.8v aby ładować akumulator. jest ona na samym dole inwertera i ma wydajność 100A wiec z małym akumulatorem nie nadaje się do odpalania auta drugiego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl