Autor Wątek: Jaki olej  (Przeczytany 4797 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Jaki olej
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Października 2020, 10:39:19 »
Bardzo dziekuje kolego ZBIG. A co to za różnica gdzie eksplatuje auto.
Sam przed chwilą twierdziłeś że jest różnica.  Jakieś problemy z pamięcią?  :-)

Cytuj (zaznaczone)
Dzwoniłem bo tak się kolego składa że serwisy i mechaników mamy w Polsce o niebo lepszych.Koniec tematu.Widać dla Ciebie jest ważna książka i instrukcja a nie opinie innych użytkowników.
Owszem, w innych krajach są nauczeni stosować się do instrukcji i procedur opracowanych przez mądrzejszych od nich.  W Polsce każdy wie lepiej.  Panie, 30 lat lałem 5W40 i było dobrze to teraz niedobrze?  Śmiechu warte.
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2020, 10:42:20 wysłana przez Zbig »

Offline Arturs1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Października 2020, 10:48:27 »
O co Ci człowieku chodzi. Jest różnica ale to inne auto,inny silnik.Ja zadałem tylko proste pytanie jaki olej i paliwo .Nic więcej.Napisałem że olej 5w-30 powinno sie stosować w cieplejszyn klimacie. Jak ktoś użytkuje auto o które pytam to logiczne że ma jakieś doświadczenie i może doradzić. Czyż nie po to jest forum.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Października 2020, 10:57:58 »
Ha! A jednak nie całkowicie. Znalazłem teraz coś takiego.
Czytaj ze zrozumieniem - wybuch to nie zapłon inicjowany przez ecu.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Października 2020, 11:18:41 »
Widać dla Ciebie jest ważna książka i instrukcja a nie opinie innych użytkowników.

To po cholerę są te instrukcje, skoro zwykli użytkownicy wiedzą lepiej? Mam instrukcję, czytam i wiem, potem skoczę na forum, poczytam i głupieję.
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2020, 11:25:56 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Października 2020, 11:35:51 »
Widać dla Ciebie jest ważna książka i instrukcja a nie opinie innych użytkowników.

To po cholerę są te instrukcje, skoro zwykli użytkownicy wiedzą lepiej? Mam instrukcję, czytam i wiem, potem skoczę na forum, poczytam i głupieję.

Chodzi o bardzo prostą rzecz.  W procesie rafinacji ropy naftowej powstają różne produkty w pewnych proporcjach i trzeba je sprzedać.   Coraz więcej silników ma zalecane oleje o niskich lepkościach i robi się nadwyżka tych pozostałych, których sprzedaż trzeba jakoś napędzić. Jakieś pytania?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Października 2020, 11:38:49 »
Ja zadałem tylko proste pytanie jaki olej i paliwo .Nic więcej.Napisałem że olej 5w-30 powinno sie stosować w cieplejszyn klimacie. Jak ktoś użytkuje auto o które pytam to logiczne że ma jakieś doświadczenie i może doradzić. Czyż nie po to jest forum.
Z pewnością nie jest po to aby zadawać pytania i samemu sobie na nie odpowiadać, a już zwłaszcza niezgodnie z faktami.

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Października 2020, 12:20:10 »
Spoko tylko czy ten 0w nie jest troche za rzadki.Z tego co doczytałem to można go zalewać gdy jeździ się w krajach gdzie temperatury powietrza schodzą bardzo poniżej zera( Rosja). Wczoraj dzwoniłem do serwisu Warszawa i gość powiedzaiał że zalewają 5W -30 ,C2 marki Toyota. Pozdro.

W takiej Australii na przykład, według instrukcji pierwszej lepszej Corolli, preferowanym wyborem jest 0w-16.
ASO leje to na czym ma największy zysk.
Jak pytałem bezpośrednio centrale Toyoty w Polsce to np. dla 1ZR-FAE pierwszym wyborem jest 0w-20 ( i według instrukcji również )

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Października 2020, 13:08:13 »
Rav 4 w PL też pierwszy wybór to 0w16, coraz "cieniej" :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Października 2020, 13:37:18 »
Rav 4 w PL też pierwszy wybór to 0w16, coraz "cieniej" :)

Na polskim oilclubie jest już analiza świeżego 0w8 Toyoty - przeznaczonego dla TNGA 1.5L (hybryda).
Także... technologia się zmienia.
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2020, 13:39:11 wysłana przez medeor »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl