Autor Wątek: klimatronic w rolce e12  (Przeczytany 2812 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PiotrVVTI

• Toyot Leżący
  • *
klimatronic w rolce e12
« dnia: 30 Września 2020, 23:00:55 »
Witam wszystkich.
Mam problem z klimatronic w mojej rolce. Wyswietla mi kod 21 i 41. Zna ktoś te kody ? Co one oznaczają?? Prosze o pomoc.

Pozdro.

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1.4 d4d
Odp: klimatronic w rolce e12
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Października 2020, 07:42:54 »
Proszę
http://www.cardiagnostics.be/-now/Self%20Diagnose%20Toyota%20Corolla%20ECC-panel.htm

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Offline PiotrVVTI

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Listopada 2020, 20:27:18 »
Super dzięki.

Offline PiotrVVTI

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Listopada 2020, 20:29:01 »
A mam jeszcze pytanie. Nie wiem czy prawidłowo klimatronik trzyma temp. Mam ustawioną przykładowo 21,5*C wewn. a na zewnątrz jest tak 8*C. Na początku ładnie grzeje szybko robi się cieplutko ale po kilku chwilach zaczyna dmuchać zimne powietrze i na pewno nie ma wtedy w aucie temp. 21,5. Podobnie mam jak podnoszę temp. najpierw grzeje po chwili zimne. Coś jest nie tak z tą regulacją.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Listopada 2020, 09:22:03 »
Sprawdzałeś termometrem ? Przy przedniej szybie, przy nawiewie jest termometr i pewnie w tym miejscu jest owe 21,5 stopnia.
W takie dni jak teraz ustawiałem m 22 stopnie i wyłączałem ogrzewanie, a z nawiewów leciało delikatnie ciepłe powietrze - to wystarczało aby w samochodzie było idealnie
E18_Prestige_MultidriveS

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1.4 d4d
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Listopada 2020, 10:57:02 »
U mnie na trybie auto jak ustawiam 21,5 st to rano po włączeniu silnika nic nie włącza, czeka ok 1 km jazdy aż silnik lekko złapie temperaturę, wtedy włącza nawiew na nogi, najpierw lekki a z czasem zwiększa siłę nadmuchu. To jak jest dość zimno na dworze. Później jak już w środku jest zadana temperatura to zmniejsza siłę nadmuchu i kierunek na kratki z przodu lub przód i dół i temperaturę powierza z kratek na niższą i tak utrzymuje tą zadaną temp. Jak jest od słońca nagrzane zimną to włączy na chwilę klimatyzację, ogólnie to wg mnie działa to w miarę ok.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Offline PiotrVVTI

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Listopada 2020, 22:10:54 »
To w takim razie u mnie coś nie prawidłowo działa. jest ustawione cały czas w "auto" niby reguluje. Jak z rana odpalam uruchamia się jak silnik złapie temp..., z początku dmucha fajnie cieplutko i mocniej dmucha ale po pewnym czasie z kratek lewej i prawej leci zimne powietrze a na panelu pokazuje że dmucha na nogi ale dmuchawa nie zwalnia. W aucie robi się chłodno. Jak mam włączoną klimę i tryb auto to cały czas dmucha lodowate nawet jak ustawie temp. 23*C czy więcej. W teście żadnych błędów nie ma. Kiedyś działało fajnie ale teraz coś nie trybi.

Offline PiotrVVTI

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Stycznia 2021, 22:23:51 »
Witam z powrotem. Przy przedniej szybie to nie jest czujnik temperatury tylko nasłonecznienia a czujnik temp wewn. Znajduje się po stronie kierowcy przy prawym kolaniem. Moja klima nadal nie działa jak powinna  jestem już tego pewien. Musze tylko dowiedzieć się kilku informacji. Ta Rurkaa która jest zamontowana od nawiewu do czujnika temp. Wewn. Ona ma dmuchać czy zasysać powietrze?? Umnie nic z tej rurki nie dmucha snu nie zasysa jakby coś się przypchalo.

Prośba o pomoc.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Stycznia 2021, 07:59:33 »
A mam jeszcze pytanie. Nie wiem czy prawidłowo klimatronik trzyma temp. Mam ustawioną przykładowo 21,5*C wewn. a na zewnątrz jest tak 8*C. Na początku ładnie grzeje szybko robi się cieplutko ale po kilku chwilach zaczyna dmuchać zimne powietrze i na pewno nie ma wtedy w aucie temp. 21,5. Podobnie mam jak podnoszę temp. najpierw grzeje po chwili zimne. Coś jest nie tak z tą regulacją.
  Witam.To 1.4 to diedel czy benzyna? Problem jest zima,, chodzi mi o grzanie bo z tego co czytam to tutaj cos kuleje?? Pzdr

Offline PiotrVVTI

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Stycznia 2021, 18:07:58 »
Benzyna 1.4vvti. Problem występuje cały czas bez względu czy to zima czy inna pora roku. Po odpaleniu gdy silnik łapie temp. "Oczywiście klimatronik ustawiony w automacie" nawiewy pomału sie uruchamiają, coraz szybciej wraz ze wzrostem temp. Silnika. Wszystko pięknie grzeje robi się fajnie cieplutko aż do pewnego momentu i wtedy nawiewy nadal dmuchają na min 4. A dmucha zimne. Ustawiona temp. 21.5 ale w aucie to napewno nie jest 21.5. Zwiekszam temp. I przez chwilę ciepłe i znowu zimne.  Jakby podzialo się coś z czujnikiem temp. Wewn. Dlaczego dmuchawa zmniejsza obroty do min. 4?? I dmucha zimnym?? Przecież powinna do 2 kresek na wyświetlaczu i dmuchać letnie tak aby Podtrzymywać zadana temp.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Offline PiotrVVTI

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Marca 2021, 15:55:50 »
Witam
Pomoże ktoś?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl