Autor Wątek: Kupno zimowych opon  (Przeczytany 65212 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #330 dnia: 02 Października 2025, 14:56:17 »
2 kolory tapicerki
Hak
Zimówki
3 wersja AP
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #331 dnia: 02 Października 2025, 15:05:05 »
Dla porównania jak na wielosezonach i śliskiej górce

https://youtu.be/9VriKd8pZ_Y?si=0H83lJqi0B9MicEi&t=458

5:29 “I don’t need to stay behind the plow, I’m my own plow”
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2025, 15:06:54 wysłana przez SNCF »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #332 dnia: 02 Października 2025, 15:18:45 »
Nie, akurat leasingodawca ma dużo do powiedzenia - samochód jest jego i on stawia warunki na jakich go użycza.
Koniecznie trzeba uzyskać jego zgodę na piśmie.
Bez przesady. Przecież nie wkłada silnika z dodża rama, nie przerabia na kabriolet czy - juz poważniej - nie zakłada haka. Chce założyć felgi 18" i już ustaliliśmy, że będzie załatwiał naklejke homologacyjną na felgi 18". Jeśli ją dostanie to co mu leasing zrobi? Nie ma przeróbki wykraczającej poza homologację, ubezpieczenia działają (choc sądze ze bez tej naklejki tez by działały) to gra gitara.

BTW. Nie wiem czy slyszeliście że ubezpieczalnia odmowiła odszkodowania za rozp....ne BMW tego bandyty matczaka? Auto miało przeróbki niezgodne z homologacją. (tuning, ściągnięte ograniczniki). No ale tu był gruby medialny przypadek więc sie nie dziwię że to sprawdzili. Przy innych felgach.... bez jaj.
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2025, 15:21:24 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #333 dnia: 02 Października 2025, 15:21:32 »
BTW. Nie wiem czy slyszeliście że ubezpieczenalnia odmowiła odszkodowania za rozp....ne BMW tego bandyty matczaka?

Tak, co więcej tatuś tego mordercy chciał odszkodowanie bo...rodziny ofiar dostały!

Przy innych felgach.... bez jaj.

Widziałem tylko jak Niemcy (Policja) się czepiali o felgi
ale to też był klasyczny patus z BMW oczywiście i mu wystawały poza obrys auta
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2025, 15:29:29 wysłana przez SNCF »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #334 dnia: 02 Października 2025, 15:21:43 »
Nie, akurat leasingodawca ma dużo do powiedzenia - samochód jest jego i on stawia warunki na jakich go użycza.
Koniecznie trzeba uzyskać jego zgodę na piśmie.
Bez przesady. Przecież nie wkłada silnika z dodża rama, nie przerabia na kabriolet czy - juz poważniej - nie zakłada haka. Chce założyć felgi 18" i już ustaliliśmy, że będzie załatwiał naklejke homologacyjną na felgi 18". Jeśli ją dostanie to co mu leasing zrobi? Nie ma przeróbki wykraczającej poza homologację, ubezpieczenia działają (choc sądze ze bez tej naklejki tez by działały) to gra gitara.

BTW. Nie wiem czy slyszeliście że ubezpieczenalnia odmowiła odszkodowania za rozp....ne BMW tego bandyty matczaka? Auto miało przeróbki niezgodne z homologacją. (tuning, ściągnięte ograniczniki). No ale tu był gruby medialny przypadek więc sie nie dziwię że to sprawdzili. Przy innych felgach.... bez jaj.
Wiele nie zmienia ale zgodnie z zasadą swobody kształtowania umów mogą mieć zapis zabraniający modyfikacji samochodu.

Offline z1000

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: cztery zera
« Odpowiedź #335 dnia: 02 Października 2025, 15:29:35 »
Wiele nie zmienia ale zgodnie z zasadą swobody kształtowania umów mogą mieć zapis zabraniający modyfikacji samochodu
Zapewne mają, ale nie oszukujmy się, że ktoś z leasingu to weryfikuje na bieżąco. Problem pojawia się wyłącznie gdy powstaje jakieś roszczenie, np. ubezpieczyciel szuka sposobu by nie zapłacić odszkodowania lub leasingobiorca przestał spłacać raty i auto idzie do egzekucji (a wcześniej to rzeczoznawcy). Jak wywiążesz się z umowy leasingu wykupisz samochód to wszyscy po drodze mają w nosie czy założyłeś do niego silnik odrzutowy czy plandekę z Żuka. Jak się zgadza kasa to można zrobić co się chce (w granicach rozsądku oczywiście)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #336 dnia: 02 Października 2025, 15:31:38 »
Wiele nie zmienia ale zgodnie z zasadą swobody kształtowania umów mogą mieć zapis zabraniający modyfikacji samochodu
Zapewne mają, ale nie oszukujmy się, że ktoś z leasingu to weryfikuje na bieżąco. Problem pojawia się wyłącznie gdy powstaje jakieś roszczenie, np. ubezpieczyciel szuka sposobu by nie zapłacić odszkodowania lub leasingobiorca przestał spłacać raty i auto idzie do egzekucji (a wcześniej to rzeczoznawcy). Jak wywiążesz się z umowy leasingu wykupisz samochód to wszyscy po drodze mają w nosie czy założyłeś do niego silnik odrzutowy czy plandekę z Żuka. Jak się zgadza kasa to można zrobić co się chce (w granicach rozsądku oczywiście)
Wiesz jak jest.
Jak jest dobrze to jest dobrze, póki nie jebnie…

Offline z1000

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: cztery zera
« Odpowiedź #337 dnia: 02 Października 2025, 15:36:06 »
Wiesz jak jest.
Jak jest dobrze to jest dobrze, póki nie jebnie…
umowy spisuje się na wypadek sporu, leasingi wstawiają tam swoje warunki, ich kasa ich zasady
znam przypadek gdzie gość wymienił silnik w samochodzie bo się mu udało zatrzeć oryginalny, zakładam, że umowa leasingu nie przewidywała takiej możliwości... nikt nic nie zrobił, bo sianko poszło w całości zgodnie z harmonogramem

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #338 dnia: 06 Października 2025, 19:38:22 »
Dostałem dzisiaj odpowiedź od TCE i zastanawiam się jeszcze czy nie sprawdzić z dealerem CoC i czy można coś z tym dalej zrobić, bo to jest dla mnie jakiś absurd, że kupując wersje Selection, Executive czy GR Sport nie można legalnie korzystać z łańcuchów.

Szanowny Panie,

Dziękujemy za przesłane uwagi oraz za kontakt z naszym działem.

W odpowiedzi na Pana zapytanie informujemy, że nie mamy możliwości pozytywnego rozpatrzenia prośby o wydanie indywidualnej zgody na zastosowanie felg o mniejszej średnicy niż przewidziana przez producenta.

Rozmiary opon i kół dopuszczonych do użytku określa producent pojazdu i informacje te są zawarte w Świadectwie Zgodności (CoC – Certificate of Conformity).

Pragniemy również podkreślić, że zakupiony przez Pana samochód został wyprodukowany zgodnie z obowiązującą homologacją i powinien być użytkowany w sposób zgodny z instrukcją obsługi oraz parametrami określonymi przez producenta.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #339 dnia: 06 Października 2025, 19:52:08 »
Zacznij od CoC bo i tak wiążące jest to co tam napisali.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #340 dnia: 06 Października 2025, 20:03:40 »
Tak zrobię, wiesz może czy dostanę go raczej od ręki u dealera czy to jakaś dłuższa procedura?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #341 dnia: 06 Października 2025, 20:12:40 »
Tak zrobię, wiesz może czy dostanę go raczej od ręki u dealera czy to jakaś dłuższa procedura?
Od ręki przez internet. Wpłacasz eciepecie i podajesz maila do siebie.
https://coc-toyota.pl/
« Ostatnia zmiana: 06 Października 2025, 20:16:09 wysłana przez ledziu »

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #342 dnia: 06 Października 2025, 20:20:23 »
Od ręki przez internet. Wpłacasz eciepecie i podajesz maila do siebie.
https://coc-toyota.pl/
Hmm, dzięki, ale widzę, że tam miałbym za to zapłacić 250 zł, czy przypadkiem do tego CoC nie powinno być wglądu za darmo, bo nie kojarzę, żeby był mi wręczony przy odbiorze auta?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #343 dnia: 06 Października 2025, 20:28:49 »
Hmm, dzięki, ale widzę, że tam miałbym za to zapłacić 250 zł, czy przypadkiem do tego CoC nie powinno być wglądu za darmo, bo nie kojarzę, żeby był mi wręczony przy odbiorze auta?
Ja płaciłem :-)

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #344 dnia: 06 Października 2025, 20:40:35 »
Ja płaciłem :-)
Rozumiem, ile czekałeś na CoC? Potwierdzę to jeszcze z leasingiem (powinni dostać wg https://coc-toyota.pl/) i dealerem, ale w sumie ciekawe czy mogli dać taką odmowę jeżeli rozmiar 18 byłby w CoC.
« Ostatnia zmiana: 06 Października 2025, 21:20:59 wysłana przez jakubsiemaszko »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl