Autor Wątek: Kupno zimowych opon  (Przeczytany 65077 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #435 dnia: 23 Października 2025, 07:28:23 »
To nie TCE hamletyzuje nad doborem opon i łańcuchów.
Oni jasno sprecyzowali swoje zdanie w instrukcji obsługi.
Opony 19” - nie wolno stosować łańcuchów. Co należy rozumieć - jak je założysz - to na własną odpowiedzialność i nie możesz rościć pretensji do Toyoty gdy zrobisz sobie nimi kuku.
Nie ma to nic wspólnego z warunkami dopuszczenia pojazdu do ruchu!
To są dwie zupełnie niezależne sprawy.
Wiesz co, tak się składa, że opony wybrałem dosyć szybko, przy okazji dowiadując się o tej absurdalnej zależności między niemożliwością założenia łańcuchów na 19 i jednocześnie niechęcią TCE do wydawania zgód na 18.
Umiem czytać i rozumiem instrukcję, moje wypowiedzi nie są w ogóle o tym tylko o sytuacji gdzie przynajmniej od 2018 w Corolli, Auris i RAV4 jest ten sam problem, że nie można normalnie korzystać z auta zimą przez narzucanie rozmiaru kół wykluczajacego jednocześnie łańcuchy, które ludziom wykorzystującym auta trochę bardziej ambitnie mogą być jednak przydatne.
Jeżeli uważasz za normalne tak patologiczną obsługę klienta i to, że TCE dawała pisemne zgody na alternatywne rozmiary kół załączając naklejkę homologacyjną, której zdjęcie i kod produktu są na forum i nagle udaje, że tego nie robiła i zamiast temat pod dywan to spoko, ale dla mnie to normalne nie jest i nie mam zamiaru być traktowany jak .
Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Nic Ci nie uniemożliwiają tylko albo nie rozumiesz tego albo chcesz być świętszy od papieża.
Podstawa to warunki dopuszczenia pojazdu do ruchu a nie instrukcja obsługi samochodu. Ta mówi o tym jak masz prawidłowo eksploatować samochód abyś nie mógł im zarzucić że przez nich a raczej brak informacji samochód uszkodziłeś. Reszta to didaskalia.
Zmienili politykę działania? Najwyraźniej uznali, że stara była nieadekwatna i sprzeczna z zasadami prawa. Dlaczego? Ponieważ homologacja wiąże producenta i sprzedawcę NOWEGO pojazdu.
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2025, 07:38:38 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #436 dnia: 23 Października 2025, 07:29:43 »
Chętnie przekażę UOKiKowi całą korespondencję, bo chyba nigdy nie spotkałem się z tak słabą obsługą klienta, która mówi przykładowo, że 13.10. zleca wysyłkę listu poleconego, który przez tydzień nie dochodzi.

Naprawdę nie masz nic lepszego do roboty? A nawet jesli nie masz - po co angażujesz w to uczestników Forum?  Dziesiątki postów o niczym.
Dokładnie.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #437 dnia: 23 Października 2025, 08:56:04 »
To nie TCE hamletyzuje nad doborem opon i łańcuchów.
Oni jasno sprecyzowali swoje zdanie w instrukcji obsługi.
Opony 19” - nie wolno stosować łańcuchów. Co należy rozumieć - jak je założysz - to na własną odpowiedzialność i nie możesz rościć pretensji do Toyoty gdy zrobisz sobie nimi kuku.
Nie ma to nic wspólnego z warunkami dopuszczenia pojazdu do ruchu!
To są dwie zupełnie niezależne sprawy.
Wiesz co, tak się składa, że opony wybrałem dosyć szybko, przy okazji dowiadując się o tej absurdalnej zależności między niemożliwością założenia łańcuchów na 19 i jednocześnie niechęcią TCE do wydawania zgód na 18.
Umiem czytać i rozumiem instrukcję, moje wypowiedzi nie są w ogóle o tym tylko o sytuacji gdzie przynajmniej od 2018 w Corolli, Auris i RAV4 jest ten sam problem, że nie można normalnie korzystać z auta zimą przez narzucanie rozmiaru kół wykluczajacego jednocześnie łańcuchy, które ludziom wykorzystującym auta trochę bardziej ambitnie mogą być jednak przydatne.
Jeżeli uważasz za normalne tak patologiczną obsługę klienta i to, że TCE dawała pisemne zgody na alternatywne rozmiary kół załączając naklejkę homologacyjną, której zdjęcie i kod produktu są na forum i nagle udaje, że tego nie robiła i zamiast temat pod dywan to spoko, ale dla mnie to normalne nie jest i nie mam zamiaru być traktowany jak .
Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Nic Ci nie uniemożliwiają tylko albo nie rozumiesz tego albo chcesz być świętszy od papieża.
Podstawa to warunki dopuszczenia pojazdu do ruchu a nie instrukcja obsługi samochodu. Ta mówi o tym jak masz prawidłowo eksploatować samochód abyś nie mógł im zarzucić że przez nich a raczej brak informacji samochód uszkodziłeś. Reszta to didaskalia.
Zmienili politykę działania? Najwyraźniej uznali, że stara była nieadekwatna i sprzeczna z zasadami prawa. Dlaczego? Ponieważ homologacja wiąże producenta i sprzedawcę NOWEGO pojazdu.
Jeżeli dla Ciebie bycie świętszym od papieża to możliwość bezproblemowego korzystania z auta w zimie,  z możliwością założenia łańcuchów bez ryzyka problemów z ubezpieczycielem czy producentem to też spoko, ale dla mnie to normą nie jest, zwłaszcza kupując uterenowione auto za 230k. A co do polityki to próbuje się właśnie dowiedzieć dlaczego wcześniej wydawali zgody na mniejsze rozmiary rozwiązując ten absurd, a teraz zamiatają temat pod dywan. Może faktycznie chodzi o kwestie prawne, co nie zmienia faktu, że można to po prostu napisać, a nie odwalać taki szajs i podpisywać się jeszcze pod tym imieniem i nazwiskiem jako Koordynator ds. Kontaktów z Klientami.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #438 dnia: 23 Października 2025, 09:07:09 »
Chętnie przekażę UOKiKowi całą korespondencję, bo chyba nigdy nie spotkałem się z tak słabą obsługą klienta, która mówi przykładowo, że 13.10. zleca wysyłkę listu poleconego, który przez tydzień nie dochodzi.

Naprawdę nie masz nic lepszego do roboty? A nawet jesli nie masz - po co angażujesz w to uczestników Forum?  Dziesiątki postów o niczym.
Nie zmuszam tutaj nikogo do angażowanie się, chciałem jedynie udokumentować rozmowę z TCE w tej materii z nadzieją, że może to komuś pomóc, podobnie jak wspominany wcześniej inny użytkownik z RAV4 Adventure w 2022, który był w takiej samej sytuacji, eskalował do zarządu i finalnie dostał zgodę na 18 i naklejkę. Przykre jest trochę to, że zamiast jakichś pomocnych rad czy słów zachęty człowiek spotyka się z niekoniecznie uprzejmy odbiorem ("Dziwny jest ten świat"...), trochę jakby to co robi TCE było w ogóle w porządku i żadnego problemu nie było, mimo wielu osób tutaj, na FB i Bóg jeszcze wie, które są w tej samej sytuacji od przynajmniej 2018r.
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2025, 10:07:32 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #439 dnia: 23 Października 2025, 09:08:30 »
A nie jest tak że UOKIK odprawi Cię z kwitkiem i skieruje do Rzecznika Konsumentów czy coś w ten deseń ?
Dobre pytanie, muszę się zorientować.

Offline z1000

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: cztery zera
« Odpowiedź #440 dnia: 23 Października 2025, 09:36:28 »
tym sposobem zamiast włóczyć się po obcych landach spędzisz czas w Polsce korespondując z Toyotą; oszczędzisz pieniądze i nerwy (jakie zapewne pojawiałby się na podjazdach), ten plan nie ma wad

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #441 dnia: 23 Października 2025, 10:27:08 »
tym sposobem zamiast włóczyć się po obcych landach spędzisz czas w Polsce korespondując z Toyotą; oszczędzisz pieniądze i nerwy (jakie zapewne pojawiałby się na podjazdach), ten plan nie ma wad
O takim właśnie odbiorze czy prześmiewczych ironiach pisałem, chyba szkoda się już produkować.
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2025, 10:31:10 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline z1000

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: cztery zera
« Odpowiedź #442 dnia: 23 Października 2025, 11:09:56 »
Przykre jest trochę to, że zamiast jakichś pomocnych rad czy słów zachęty człowiek spotyka się z niekoniecznie uprzejmy odbiorem
Otrzymałeś wiele odpowiedzi i rad, wskazań jak ktoś inny by się na Twoim miejscu zachował, informacji czy jest się czym przejmować, ale Ty ich nie przyjmujesz do wiadomości bo nie są zgodne z Twoim oczekiwaniem; nawet Toyota napisała Tobie, że możesz stosować nakładki, które z formalnego punktu widzenia są traktowane jak łańcuchy, ale Ty ich nie uznajesz (pomimo, że nie używałeś ich nigdy)
Ze wszystkich sił próbujesz nakłonić innych żeby podzielili Twój pogląd nie przyjmując żadnych argumentów do siebie.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #443 dnia: 23 Października 2025, 11:33:24 »
Przykre jest trochę to, że zamiast jakichś pomocnych rad czy słów zachęty człowiek spotyka się z niekoniecznie uprzejmy odbiorem
Otrzymałeś wiele odpowiedzi i rad, wskazań jak ktoś inny by się na Twoim miejscu zachował, informacji czy jest się czym przejmować, ale Ty ich nie przyjmujesz do wiadomości bo nie są zgodne z Twoim oczekiwaniem; nawet Toyota napisała Tobie, że możesz stosować nakładki, które z formalnego punktu widzenia są traktowane jak łańcuchy, ale Ty ich nie uznajesz (pomimo, że nie używałeś ich nigdy)
Ze wszystkich sił próbujesz nakłonić innych żeby podzielili Twój pogląd nie przyjmując żadnych argumentów do siebie.
No tak, bo moje oczekiwania przecież są z kosmosu, żeby móc bezproblemowo korzystać z uterenowionego auta w zimie mogąc założyć na nim łańcuchy bez obaw o ubezpieczyciela, leasing i producenta.
Tak, TCE w którejś z wiadomości łaskawie zgodziła się na nakładki, które nie wszędzie w Europie są oficjalnym zamiennikami łańcuchów (przykładowo Austria), a ich właściwości trakcyjne są gorsze niż opony zimowej, a do tego rozlatują się po paru użyciach, faktycznie równorzędna alternatywa.
Nikogo nie nakłaniam do podzielania poglądów, raczej dziwię się, że chociaż problem ewidentnie istnieje, o czym ludzie piszą też w innych wątkach tutaj również odnośnie innych modeli Toyoty, to o mnie się pisze, że jestem jedyną osobą w Polsce z takim problemem.
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2025, 11:35:57 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #444 dnia: 23 Października 2025, 11:39:14 »
Potencjalny problem może być tylko z  leasingiem. O ile umowa zawiera stosowne zapisy.
Ani z producentem ani z ubezpieczycielem nie ma pola do problemów. Poza jednym - odszkodowanie za uszkodzenia swojego samochodu od zastosowanych łańcuchów.
Tak. Wtedy TU odrzuci roszczenie z tytułu AC.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #445 dnia: 23 Października 2025, 11:51:24 »
Potencjalny problem może być tylko z  leasingiem. O ile umowa zawiera stosowne zapisy.
Ani z producentem ani z ubezpieczycielem nie ma pola do problemów. Poza jednym - odszkodowanie za uszkodzenia swojego samochodu od zastosowanych łańcuchów.
Tak. Wtedy TU odrzuci roszczenie z tytułu AC.
Niestety nie mam zamiaru sprawdzać czy w przypadku jazdy na niehologowanym rozmiarze kół i nadmiernej dociekliwości TU w przypadku szkody AC mogłoby być zmniejszone, powodując jednocześnie problemy z leasingiem. Na ten moment założyłem Michelin Alpiny 7 19 i mam nadzieję, że wystarczą na podjazdach, a gdybym miał być zatrzymany gdzieś przez policję to planuję im pokazać homologację i instrukcję (może znajdę jeszcze jakieś tanie skarpety jako dupochron), nic innego dzięki bezmyślności Toyoty mi nie zostało.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #446 dnia: 24 Października 2025, 09:23:51 »
Jak będziesz się wybierał do UOKiK to ja się piszę, bo też na etapie zamawiania nie byłem informowany przez Przedstawiciela Toyota o problemie z łańcuchami. Dopiero po zakupie otrzymałem wraz z kartą przeglądową instrukcje obsługi i użytkowania. Także nie jesteś sam w tej sprawie. Tylko, że ja odpuściłem a Tobie jednak się chcę. Mało takich niestety jest osób.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #447 dnia: 24 Października 2025, 09:58:31 »
Jak będziesz się wybierał do UOKiK to ja się piszę, bo też na etapie zamawiania nie byłem informowany przez Przedstawiciela Toyota o problemie z łańcuchami. Dopiero po zakupie otrzymałem wraz z kartą przeglądową instrukcje obsługi i użytkowania. Także nie jesteś sam w tej sprawie. Tylko, że ja odpuściłem a Tobie jednak się chcę. Mało takich niestety jest osób.
Jasne, będę pamiętał, dzięki też za słowa wsparcia, to wiele znaczy w kontekście różnych wypowiedzi tutaj. Próbuję się też skontaktować z tym gościem od RAV4 Adventure z 2022, ale zdaje się, że go już długo tutaj nie było.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #448 dnia: 24 Października 2025, 10:49:40 »
Jasne, będę pamiętał, dzięki też za słowa wsparcia, to wiele znaczy w kontekście różnych wypowiedzi tutaj
No tak na tym forum sporo to znaczy a ile, to możesz przeczytać w najnowszym temacie o KRS.

Próbuję się też skontaktować z tym gościem od RAV4 Adventure z 2022, ale zdaje się, że go już długo tutaj nie było.
Powiem Ci tak, jest mi to temat obcy bo nie jeżdżę na łańcuchach natomiast walka z wiatrakami jest jak najbardziej mi znana i pewnie dlatego bym to odpuścił ale tylko mówię w swoim imieniu.
Ty jak najbardziej zrób to co uważasz za ważne dla Ciebie.
Tak na mój nos to jednak zacząłbym od kontaktu z prawnikiem/osobą która się w tym orientuje. Niby masz wszystko do sprawdzenia przez sztuczną inteligencję ale potem będą się liczyć szczegóły i szczególiki. Samo złożenie sprawy w odpowiednim miejscu może zaoszczędzić np. pół roku.
Jeżeli będziesz chciał mogę Ci podesłać namiary na prawnika w materii motoryzacyjnej, nie wiem czy Ci pomoże ale jeżeli nie to chociaż naświetli stronę w którą możesz pójść. Samemu jak najbardziej można się w to bawić ale czy to nie przyniesie odwrotnego skutku do zamierzonego albo nie wydłuży max sprawy ?
Mój rekord walki z "dziwną" kancelarią o działalności której można było przeczytać w prasie wynosił 13lat. Każdy się stukał w czoło no ale jednak... przegrali.

Dlatego zastanów się :-)   

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl