Autor Wątek: Czy przkładnia w Priusie pracuje pod ciśnieniem?  (Przeczytany 751 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
Czy przkładnia w Priusie pracuje pod ciśnieniem?
« dnia: 03 Października 2020, 14:57:55 »
Miałem taką przygodę z Priusem 2, że wymieniłem płyn w skrzyni (warto było bo ciemny mocno wyleciał) Jednak dzisiaj patrzę w garażu a tam plama czerwonego płynu. Na podnośnik i patrzymy, że leci spod korka górnego, tego do napełniania. Dziwne, bo myślałem, że tam nie panuje jakieś niebotyczne ciśnienie. A może ta skrzynia ma jakieś odpowietrzenie?

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Czy przkładnia w Priusie pracuje pod ciśnieniem?
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Października 2020, 15:23:03 »
Odpowietrznika samej skrzyni nie ma, ale wyrównuje sobie ciśnienie pośrednio przez tą klapkę z przodu, gdzie sterczy odpowietrznik. Tyle, że nie jest to bezpośrednie połączenie z komorą, w której jest olej tylko  - z tego, co zdążyłem zgłębić - jest to po luzie roboczym którejś przesuwki.

U któregoś z klientów wydmuchało uszczelniacz półosi, bo był słabszym ogniwem niż film olejowy w tej szczelinie.

A ciśnienie masz tylko takie jakie się pojawia z rozszerzenia oleju po zagrzaniu.
3VZ.pl

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Października 2020, 16:15:09 »
Dzięki marcin za szczegółową odp. Do tej pory myślałem, że ta planetarka pracuje tylko w kąpieli olejowej i ciśnienia  nie ma tam w ogóle. Na razie dokręciliśmy korek górny i poczekam co będzie.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Października 2020, 19:15:04 »
Dokładnie tak jest ale praw fizyki nie oszukasz :)
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl