Autor Wątek: wskaznik temperatury plynu chlodzacego.  (Przeczytany 2971 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
wskaznik temperatury plynu chlodzacego.
« dnia: 06 Października 2020, 13:46:30 »
zrodzil sie pomysl zewnetrznego wyswietlacza- czujnika wody (plynu chlodzacego w silniku) juz dawno.

zastanawialem sie nad czym takim

https://allegro.pl/oferta/wskaznik-temperatury-termometr-motocykl-lcd-koso-9512552477
https://allegro.pl/oferta/wskaznik-temperatury-termometr-motocykl-lcd-koso-9258579208

tak wiem mozna podlaczyc apke pod obd i bedzie widac na telefonie .  (ale u mnie obd przeniesione i zrobiona przejsciowka ,zeby nie mieli za latwo)

- moze jest inna opcja bez wiercenia czy trojnika zeby wydostac te wartosci temperatury 
mozna sie wpiac w obd  (w ktorys pin rozowy,zolty,zielony lub inny)  i z tego wziac sygnal do wyswietlacza ?? (a czujnik ??)
moze mozna sie wpiac w oryginalny czujnik ktory jest w aucie i wziac sygnal .

ktos przerabial dokladke czegos takiego ?? a moze jest jakis latwiejszy , lepszy  sposob .??
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
Odp: wskaznik temperatury plynu chlodzacego.
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Października 2020, 15:54:41 »
Ma taki z Aliexpress podłączany pod OBD2

Odczytuje też podstawowe błędy z silnika i podgląd live data
« Ostatnia zmiana: 06 Października 2020, 16:15:29 wysłana przez ghost2255 »

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Października 2020, 10:45:47 »
calkiem fajny ale jak juz napisalem u mnie usuniete jest gniazdo obd  <taniec>     (a nie znam rozpiski pinow-kolorow do ktorych mozna sie wpiac na krotko)
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline fabirabi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Listopada 2020, 06:39:40 »
Ten pierwszy wymaga wykonania otworu w bloku i nagwintowana. Ten drugi chyba można zamontować za termostatem, ale pytanie czy średnica tej rurki będzie dobra, i wówczas będzie temperatura płynu ale w dużym obiegu, więc nie będzie widoczne nagrzewanie się silnika.

Wysłane z mojego LM-G810 przy użyciu Tapatalka

Offline vvicio83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Marca 2021, 04:17:52 »
to jeszcze musisz drugi zalozyc... do chlodzenia  falownika... priusik ma jedna chlodnice ale dwa obiegi....  jak juz to robisz... to polecal bym dolozyc przeplywomierze.... i obrotomierze do wiatrakow.... :D, asle w sumie to i tak sie nie uchronisz... bo trzeba jeszcze biper zalozyc.. dziwiekowy sygnal.. bo nie zdazysz zauwazyc ze temp wzrosla..a lbo przeplyw cieczy ustal.. albo wiatraki si enie kreca....

albo  poprostu wymien obie pompy wody, pasek termostat plyn chodniczy.. i ustaw sobie przypomnienienie na za 3 lata o wymiane paska
wyslane z  mojego Nokia 333090 przy użyciu klawiatury śledzącej soczewkę oka

« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2021, 04:29:54 wysłana przez vvicio83 »

Offline vvicio83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Marca 2021, 04:42:56 »
a prawde mowiac... mzslalem juz o tym dawneo temu.... rowniez o obrotomierzu, i wkazniku naladowania akumulatora 12v ( ktory mam w sumie) ale..... obd odpada... bo prius wywala bledy .. czyli czerwony trojkat smierci losowo kiedy sie jezdzi z wpietym obd.... (testowane na roznych adapterach obd i apkach androidowych) wiec ogolnie ciezko cos znalezc...  nitro bron boze nie zakladaj.. bo jakims dziwnym trafem wywala filtr oleju razem z mocowaniem, powstaje wyrwa w obudowie silnika...   chcialem zez jescie podniesc odciecie silnika o 500 obrotow i ylikwidowac ogranicznik maksymalnej predkosci ale zaDEN z 20 obdzwonionych zakladow tuningowych nie mogl mi tego zrobic.. jeden stwierdzil ze maja protokoly.. nie robili ale moga sprobowac....  wiec tuning mjegoprusaka skonczyl sie na zdjeciu platstikowych kolapkow.. dolozenia kamerki.. bluetofa do radia... i oswietlenia bagaznika.. i zalozenia gpsa pokazujacego pozycje auta... reszta darowana... jest jakis koles w japoni ktory zwiekszyl moc silnika elektrycznego domowymi metodami do 120 koni... ale wiekszosc ktora tuninguje te auta... przerabia je na kampery :D

wysłane przy uzyciu Amiga 500 z systemem Workbench 3.1

« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2021, 04:45:31 wysłana przez vvicio83 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl