Autor Wątek: Rezonans kokpitu & skrzypiący fotel  (Przeczytany 6240 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Rezonans kokpitu & skrzypiący fotel
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Listopada 2020, 09:41:12 »
Mili,

czy komukolwiek udało się cokolwiek zdziałać w ASO w związku z odgłosami z obudowy projektora HUD? Jestem żywo zainteresowany, bo u mnie, jak można się spodziewać, ASO nie widzi żadnego problemu...
W moim przypadku nie robili problemu. Zgłosiłem to na pierwszym przeglądzie i to naprawili. Mecz ich i nie odpuszczaj ewentualnie zmień serwis.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline sebizna

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Listopada 2020, 09:56:46 »
Mili,

czy komukolwiek udało się cokolwiek zdziałać w ASO w związku z odgłosami z obudowy projektora HUD? Jestem żywo zainteresowany, bo u mnie, jak można się spodziewać, ASO nie widzi żadnego problemu...
W moim przypadku nie robili problemu. Zgłosiłem to na pierwszym przeglądzie i to naprawili. Mecz ich i nie odpuszczaj ewentualnie zmień serwis.

Czy byłoby z mojej strony nadużyciem, gdybym poprosił Ciebie o ustalenie, jakich czynności dokonał serwis w tym konkretnym przypadku? Na przyszły piątek jestem umówiony w dobrym, nieautoryzowanym serwisie Toyoty w moim mieście (nie mam siły już na użeranie się z ASO, mimo że wiem, że usługa będzie odpłatna) i mógłbym ich nieco bardziej konkretniej ukierunkować.

Jeżeli przeginam z tą prośbą, z góry przepraszam.

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Listopada 2020, 10:04:56 »
Mili,

Czy byłoby z mojej strony nadużyciem, gdybym poprosił Ciebie o ustalenie, jakich czynności dokonał serwis w tym konkretnym przypadku? Na przyszły piątek jestem umówiony w dobrym, nieautoryzowanym serwisie Toyoty w moim mieście (nie mam siły już na użeranie się z ASO, mimo że wiem, że usługa będzie odpłatna) i mógłbym ich nieco bardziej konkretniej ukierunkować.

Jeżeli przeginam z tą prośbą, z góry przepraszam.

Nie sadze żeby mi się udało bo było to rok temu. Zadzwonię się zapytam i napisze co udało mi się ustalić.

Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Listopada 2020, 21:24:10 »
Mnie chodzi o odgłos z nad kierownicy. Tam gdzie jest projektor od wyświetlacza HUD
Dołączyłem do tego klubu skrzypiących kokpitów.
Podczas jazdy po bruku słyszę jakieś wibracje nad kierownicą, lewa strona. Przebieg to 5000 km...
A dziś wymienili mi lampę bo elektronika w niej zaczęła świrować i paski z ledami włączały się jak im się podobało. A najczęściej im się nie podobało więc w efekcie jeździłem z połową świateł do jazdy dziennej...

Offline SobekM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Listopada 2020, 01:25:45 »
W tym tygodniu odebrałem nową Corolle TS. Dzisiaj objawił się skrzypiący fotel kierowcy. Na razie zgodnie z wcześniejszymi radami pomogło pochylenie fotela na max'a potem ustawienie do prawidłowej pozycji i ten dziwny dźwięk (głównie przy wolnych skrętach w lewo oraz podczas przyśpieszania z małych prędkości) na szczęście znikł. Czy taka operacja definitywnie eliminuje ten problem czy może trzeba takie ćwiczenie z fotelem powtarzać co jakiś czas?

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Listopada 2020, 14:47:13 »
Czy taka operacja definitywnie eliminuje ten problem czy może trzeba takie ćwiczenie z fotelem powtarzać co jakiś czas?
U mnie raz pomogło i problem już nie wystąpił - być może jakieś smarowanie się rozprowadziło i dotarło tam gdzie powinno.

Offline bmichal039

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Lipca 2021, 21:25:58 »
U mnie raz pomogło i problem już nie wystąpił - być może jakieś smarowanie się rozprowadziło i dotarło tam gdzie powinno.
Dołączam się do wątku z fotelem i odświeżam i dopytuje czy ktoś wybrał się do ASO z tym czy przeszło samo?  opisane rozkładanie i składanie jak już to pomaga ewentualnie na chwilę. U mnie zaczęło se piskać ot tak ostatnio, jadę i przy normalnym siedzeniu i ruchach za kółkiem popiskuje. Co się nie pokręcisz w fotelu piszczy, nosz kur... Dźwięk idzie (tak wydedukowałem po probach rzucania sie na fotelu) z lewego boku oparcia czyli bok od drzwi kierowcy. Mam te wersje z vipem i tu są te kubełkowe fotele. Przy opieraniu się czy przy zakrętach słychać to. Nie chcę palić głupa w ASO niby z takim popierdołem więc najpierw tu spróbuję co powiecie.
Aktualnie:
Corolla HB 1.8 HSD, 2024, Executive, Imperial Red
Było:
Corolla HB 1.8 HSD, 2020, Executive+VIP, Precious Silver
Auris HB 1.8 HSD, 2017, Premium+Comfort, Manhattan Grey

Offline SobekM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Lipca 2021, 09:35:16 »
Dołączam się do wątku z fotelem i odświeżam i dopytuje czy ktoś wybrał się do ASO z tym czy przeszło samo?

Ja byłem w ASO z tym problemem. Popiskiwanie zostało przez nich rozpoznane i naprawione (zamontowany został magiczny zestaw cisza - czyli filce pomiędzy stelaż fotela a piankę - nr części A08231-00801).
Niestety aby wykonać powyższą naprawę wyjmowali z auta cały fotel i ta operacja już się im super nie udała. Uszkodzony został tunel środkowy i chyba sam fotel (dolny stelaż lub mocowanie).
Także generalnie teraz fotel mi strzela zamiast popiskiwać. Z perspektywy czasu bym się nie decydował na tą naprawę bo teraz jest gorzej niż było.

Jeśli się zdecydujesz to zwróć w ASO uwagę, aby starannie to zrobili oraz przy odbiorze dokładnie obejrzyj auto (tunel środkowy, tylna kanapa, tylne drzwi - przez nie wyciągają fotel).

Offline bmichal039

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
Rezonans kokpitu & skrzypiący fotel
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Lipca 2021, 18:18:42 »
Dołączam się do wątku z fotelem i odświeżam i dopytuje czy ktoś wybrał się do ASO z tym czy przeszło samo?

Ja byłem w ASO z tym problemem. Popiskiwanie zostało przez nich rozpoznane i naprawione (zamontowany został magiczny zestaw cisza - czyli filce pomiędzy stelaż fotela a piankę - nr części A08231-00801).
Niestety aby wykonać powyższą naprawę wyjmowali z auta cały fotel i ta operacja już się im super nie udała. Uszkodzony został tunel środkowy i chyba sam fotel (dolny stelaż lub mocowanie).
Także generalnie teraz fotel mi strzela zamiast popiskiwać. Z perspektywy czasu bym się nie decydował na tą naprawę bo teraz jest gorzej niż było.

Jeśli się zdecydujesz to zwróć w ASO uwagę, aby starannie to zrobili oraz przy odbiorze dokładnie obejrzyj auto (tunel środkowy, tylna kanapa, tylne drzwi - przez nie wyciągają fotel).
Hmm. Dzięki SobekM za swoją historie. Rozumiem ze nikt nic więcej nic, jak komuś się udało bez szkód to tez się pochwalcie albo jak samemu zrobił

Aktualnie:
Corolla HB 1.8 HSD, 2024, Executive, Imperial Red
Było:
Corolla HB 1.8 HSD, 2020, Executive+VIP, Precious Silver
Auris HB 1.8 HSD, 2017, Premium+Comfort, Manhattan Grey

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl