Autor Wątek: Rav4 V 2019 hybryda - pies w bagażniku  (Przeczytany 14960 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piotrek404

• Toyot Leżący
  • *
Rav4 V 2019 hybryda - pies w bagażniku
« dnia: 14 Października 2020, 12:37:27 »
Hej, czy ktoś z was przerabiał temat wydzielenie części miejsca dla psa przez kraty lub ma może jakiś inny dobry patent?

Znalazłem takie coś: https://www.4-wheel-parts.de/en/Dog-Guard-or-Cargo-Storage-Guard-Divider-Toyota-RAV4-year-2018-.html
Ale niestety nie jest kompatybilne z hybrydami.

Offline HybridPOZ

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Rav4 V 2019 hybryda - pies w bagażniku
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Października 2020, 12:42:35 »
Może nie do końca odpowiem na pytanie, ale zaznaczę jedynie, że jeśli Twój piesio jest psiem dużym, to warto od razu wzmocnić bagażnik, tzn. tą półkę, która może być na 2 poziomach. Plastiki, na których jest osadzona są bardzo niskiej jakości, podobnie jak sama półka. Ja po przewiezieniu paruset litrów ziemi (ok. 250L) musiałem montować stelaż wzmacniający i wspierający tą półkę, bo plastiki rozjechały się na boki.
Jeśli masz mniejszego psa, to pewnie nie będzie problemu. Ale piszę, ponieważ dla mnie to było ogromne rozczarowanie - bagażnik na 600L, ale jak wrzucić parę worków ziemi, to wszystko się rozjeżdża. Na kanadyjskim forum RAV4 też jest o tym parę tematów.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Października 2020, 12:49:59 »
Gdzieś czytałem, że jest biuletyn serwisowy na tą podłogę.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Października 2020, 12:51:34 »
Hej, czy ktoś z was przerabiał temat wydzielenie części miejsca dla psa przez kraty lub ma może jakiś inny dobry patent?

Znalazłem takie coś: https://www.4-wheel-parts.de/en/Dog-Guard-or-Cargo-Storage-Guard-Divider-Toyota-RAV4-year-2018-.html
Strasznie drogie :/ Mój labrador jeździ u pasażera "w nogach". Zbyt ruchliwy żebym go w bagażniku zostawił :/

Offline piotrek404

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Października 2020, 13:11:12 »
Mały nie jest, 35 kg. Jeździł zawsze na fotelu pasażera z tyłu, zapięty pasem, ale w nowym aucie chciałem tego w miarę możliwości uniknąć, bo jednak demoluje trochę środek ;) W nogach potrafi jechać, ale przy dłuższej trasie nie wyobrażam sobie tego, a poza tym taki luźny "ładunek" w aucie wydaje mi się mało bezpieczny.
Podsumowując, chciałbym jednak wydzielić mu część bagażnika :)

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Października 2020, 13:49:28 »
Mój też ma 35kg. Do 3 godzin daje radę spać w nogach, dłużej nie próbowałem. Pewnie też raczej rozważyłbym bagażnik.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Listopada 2020, 15:33:08 »

hej, znalazłeś coś sensownego?

Offline piotrek404

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Listopada 2020, 17:34:01 »
Niestety nie :(

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Listopada 2020, 18:48:55 »

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Listopada 2020, 19:01:29 »
Taką klatkę to możesz sobie postawić w domu .Wejdz na stronę zooplus tam są specjalne klatki do samochodów Aluminiowe przystosowane do przewozu i zamontowania w bagażniku

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Listopada 2020, 19:45:55 »
O widzisz, tam nie zajrzałem - wyglądają bardzo solidnie

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Listopada 2020, 21:09:41 »
Niemcy w takich wożą psy bo tam są takie przepisy widziałem w x samochodach i są ok tylko wtedy juz masz mało miejsca na bagaż..Ja swojego sznaucera olbrzuma 40 kg wożę na tylnym siedzeniu przypiętego pasem dla psa leży grzecznie ale był przyzwyczajany od małego .A jeżdzi z nami od 9 lat wszędzie.Wytrzymuje 12 h  oczywiscie z postojami.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Listopada 2020, 15:42:20 »
No właśnie tak patrzę na rozmiar... Bagażnik też mi potrzebny.
To co OP wrzucił byłoby ok, z tym że mało bezpieczne dla psa. No ale na razie jeździ "w nogach" co nie jest bezpieczne ani dla niego ani dla nas, więc w sumie taka podziałka byłaby lepsza.

Offline 8X8

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Listopada 2020, 19:35:07 »
Przerabiałem temat, bo przez ostatnie 2 lata robiłem 50-70k km rocznie z psami po Europie i mam kilka info:

• Gumowa podkładka pod klatki w bagażniku to must-have. Do nabycia u Toyoty, ja dostałem w cenie auta. To samo z jakąś matą/kocem do rozwinięcia jak kościojady wyskakują, bo w nowej rav4 chyba nawet podmuch powietrza robi rysy :wallbash:
  • Są dwa rodzaje klatek - te które podczas dzwona dadzą zwierzakowi szanse przeżyć i te z których zostanie miazga. Podziałki w bagażniku to kalectwo lub śmierć zwierzaka przy zwykłej stłuczce, a nawet nie dzwonie. Nie idźcie tą drogą :thumbdown: Klatka pokazana przez kolegę kapelusza jest spoko do domu, ale (tak, sprawdzałem podobną) w aucie porysuje bagażnik i podczas dzwona przetnie Wam psiaka jak sitko. Plz no :(
  • Ja sobie cenię FERPLAST Transporter Atlas. Ma podwójne dno (czyt. spada piach, błoto i nie pyli auta) i jest dość mocny ale przed dzwonem może na 100% nie uchronić. Ostrzegam jednak, że wersja tej klatki dla dwóch psów zasłoni Ci lusterko wsteczne (bye bye wczesne dostrzeżenie dyskoteki), bo jest w huk wysoka, największa pojedyncza (ją miałem) jest bueno i mieszczą się dwie obok siebie
  • Jeśli jeździsz z psami częściej niż w sobotę na działkę i środę do szwagra to już można pomyśleć o dedykowanej zabudowie. Ale ona boli. Jest. Bardzo. Droga. Dla VIP-ów coś w stylu SafeDog z Trójmiasta (jeśli ktoś się zdecyduje dajcie mi znać, z chęcią zobaczę jak to wygląda w ravce) albo coś w niższym standardzie (jest kilku producentów w Skandynawii/UK), dla normalnych ludzi pewnie coś w stylu Omega z Siemianowic albo coś podobnego

Na koniec podkreślę - psy luzem w bagażniku to ogromne ryzyko w razie przypału. Plz nie róbcie tego, szkoda naszych futrzaków!

No i pamiętajcie, żeby skierować tylne nawiewy na sufit żeby psiaki miały dostęp do świeżego powietrza w bagażniku i jego cyrkulację oraz znacznie zmniejszyć basy w audio, które są zamontowane w bagażniku (JBL ciśnie), żeby nie robić psom przykrości.

Aaaa, i jeszcze jedna rada. Zajrzyj na stronę Związku Kynologicznego gdzie będzie najbliższa wystawa albo zawody i podjedź, obejrzyj jak ludzie psiaki wożą i gdzie to kupili. Ja robiłem wywiad wśród środowiska psów sportowych i pracujących, stąd dbałość i bezpieczeństwo to priorytet, ale może osoby rzadziej podróżujące też mają jakieś ciekawe patenty :)

A tak w ogóle to trochę się najeździłem w temacie, więc chętnie pomogę jeśli ktoś potrzebuje pomocy :)
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2020, 19:45:44 wysłana przez 8X8 »

Offline piotrek404

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Listopada 2020, 21:04:02 »
Dzięki za fachową i rzeczową odpowiedź!

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl