Autor Wątek: Rav4 V 2019 hybryda - pies w bagażniku  (Przeczytany 14933 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
Odp: Rav4 V 2019 hybryda - pies w bagażniku
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Listopada 2020, 17:58:54 »
Proponuję sprawdzić w służbach mających w strukturach przewodników psów służbowych (policja, straż graniczna, celnicy...) Mają psy i muszą je  wozić w profesjonalnych klatkach.

Offline piotrek404

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Stycznia 2021, 08:33:54 »
No i stało się :D Podrążyłem trochę temat i okazało się, że bagażniki w benzynie i hybrydzie niczym się nie różnią, a więc produkt z pierwszego posta powinien jednak pasować. Skontaktowałem się z producentem i faktycznie, ich system pasuje do wersji hybrydowej! Zamówiłem bezpośrednio z niemieckiej strony travall.de w poniedziałek, wczoraj wieczorem (środa) było u mnie. Montaż szybki i bezproblemowy. Produkt dość drogi, ale to w 100% to czego chciałem, wykonanie i spasowanie bardzo dobre.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Stycznia 2021, 09:50:27 »
Montaż szybki i bezproblemowy. Produkt dość drogi, ale to w 100% to czego chciałem, wykonanie i spasowanie bardzo dobre.
Wygląda to solidnie. W związku z tym, że sam czasem jeżdżę z psem (a jak nie jeżdżę, to taka kratka między kabinę a bagażnik by mi się przydała), mam kilka pytań:
- jak duży jest Twój pies?
- czy w takiej konfiguracji jeszcze jakoś go przypinasz (np. pasem)?
- czy po demontażu tej przegrody, która dzieli bagażnik na pół, ta kratka za siedzeniami trzyma się samodzielnie i czy można wtedy założyć roletę?
- czy ten zestaw kratek nie jest źródłem odgłosów/hałasu?
- dobrze widzę, że on kosztuje 130 EUR + wysyłka do Polski 25 EUR?

Dzięki z góry za odpowiedzi.

Offline piotrek404

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Stycznia 2021, 10:12:06 »
Na część pytań będę mógł odpowiedzieć po testach, bo wczoraj wieczorem zamontowałem i dopiero dzisiaj będzie pierwszy test z psem (38kg).

Raczej nie będę go przypinał dodatkowo, aby nie plątał się, jak to bywało kiedy jeździł w poprzednim aucie na fotelu pasażera z tyłu. W bagażniku zajmie praktycznie całe miejsce, więc pas nie stanowiłby dodatkowej ochrony, jeśli byłby na tyle luźny żeby pies mógł wstać czy się obrócić.

Krata za siedzeniem trzyma się samodzielnie, można ją używać oddzielnie. W zasadzie to ona stabilizuję tą kratę dzielące bagażnik, nie na odwrót. Co do rolety to  na sam nie sprawdziłem ale wizualnie wygląda, że się zmieści i takie zdjęcie jest też w instrukcji montażu (zamontowana krata dzieląca bagażnik + roleta).
 Kratę pionową można ustawić w pozycji dzielącej bagażnik na 50/50 lub 70/30.

Obie kraty kupuje się oddzielnie i cały zestaw razem to niestety 300e z wysyłką.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Stycznia 2021, 10:58:28 »
Obie kraty kupuje się oddzielnie i cały zestaw razem to niestety 300e z wysyłką.

Konkret... Profesjonalna klatka alu taniej wychodzi ale też zajmuje więcej miejsca...

Offline piotrek404

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Stycznia 2021, 11:20:27 »
No niestety. Zajmują więcej miejsca, a sam pies ma go znacznie mniej bo cała przestrzeń nie jest wtedy wykorzystana. Nie zamontuje się rolety bagażnika, ale też nie można załadować bagaży pod sufit, a przestań bagażowe nie jest oddzielona od pasażerskiej - w przypadku kraksy (oby nie) zawartość bagażnika leci na pasażerów. Taka klatka alu jest też bardzo ciężka, zazwyczaj >25kg i montaż/demontaż są czasochłonne. W tym rozwiązaniu co mam, kratę pionową demontuję w minutę i mam cały bagażnik.

Podobne systemy, stosuje Volvo (dedykowane do ich pojazdów) https://media.poznajvolvo.pl/2015/11/volvo-czworonogom-specjalna-klatka-do-przewozu-psow/

A jak chcemy zaszaleć, to można jeszcze zainteresować się czymś takim: https://safedog.eu/21-bramki-i-akcesoria
Tu już koszty łączne przekraczają 4000 zł :) Firma dość renomowana w branży psio-samochodowej.
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2021, 11:36:46 wysłana przez piotrek404 »

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Stycznia 2021, 13:37:53 »
OK, dzięki. To czekam jeszcze na informację o odgłosach z tej pięknej instalacji ;)
Faktycznie trochę drogo 300 EUR... 130 nie wydawało się takie straszne. Ale tak czy inaczej szukam czegoś skoro japoński księgowy zaoszczędził na zwijanej siatce (swoją drogą dopłaciłbym gdyby mieli taką opcję w ofercie). Tymczasem na szwedzkich stronach Toyoty jest instalacja, która wygląda identycznie jak ta, którą kupiłeś z Niemiec.

Offline piotrek404

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Stycznia 2021, 07:39:23 »
No więc.. jest cicho, odgłosów brak, chyba że pies drapnie łapą w kratę ;) Same kraty nie hałasują, chyba jedyne miejsce skąd mógłby iść dźwięk to miejsce łączenia obu krat, ale tam skręcone jest jedną śrubą, tak że idealnie do siebie przylegają.
Bałem się tego zakupu trochę, z uwagi na sporą kwotę i brak możliwości wcześniej przymiarki, ale jestem zadowolony. Jedyne co to muszę teraz jakoś zabezpieczyć plastikowy panel boczny bagażnika, żeby się nie podrapał  :o

Offline rydz124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Stycznia 2021, 07:50:21 »
Rozwiązanie z kratą mnie jakoś nie przekonuje.
Testował / posiada ktoś z Was takie rozwiązanie:
https://allegro.pl/oferta/dogs-comfort-mata-do-przewozu-psa-na-2-3-kanapy-8764364210
Są oczywiście dostępne inne wymiary - i wersje dopasowane do konkretnego modelu auta.
Co sądzicie?

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Stycznia 2021, 09:26:55 »
Dokładnie - jeśli jest opcja zapięcia, to chyba może być.

Offline rydz124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Stycznia 2021, 11:48:07 »
No chyba, że zwierze nie jest duże i byłoby dobrze zapięte..

Zdecydowanie - pies w szelkach z zatrzaskiem do pasów.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Stycznia 2021, 12:11:12 »
Testował / posiada ktoś z Was takie rozwiązanie:
https://allegro.pl/oferta/dogs-comfort-mata-do-przewozu-psa-na-2-3-kanapy-8764364210
U mnie odpada, kanapa zajęta, cały problem jest w wożeniu pasażerów oraz psa.
Więc albo klatka albo taka krata.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Marca 2021, 11:14:53 »
Bałem się tego zakupu trochę, z uwagi na sporą kwotę i brak możliwości wcześniej przymiarki, ale jestem zadowolony. Jedyne co to muszę teraz jakoś zabezpieczyć plastikowy panel boczny bagażnika, żeby się nie podrapał 
I jak po dłuższym czasie użytkowania? Nadal ok?

Offline piotrek404

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Marca 2021, 11:24:48 »
Tak, wszystko jest ok :) Sprawdza się idealnie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl