Autor Wątek: Kamera Cofania  (Przeczytany 2037 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hubert2353

• Toyot Leżący
  • *
Kamera Cofania
« dnia: 16 Października 2020, 15:25:04 »
Witam.
Mam pytanie co do montażu kamery cofania. Moje auto to auris 2 FL w wersji activ. Radyjko oczywiscie TT2. I teraz pyytanie czy do podpiecia kamery oprócz przejsciówki przy radiu cos potrzebuje? Czy kmera może być 12V? I czy musze wpinać się w światło wsteczne bo w radio sygnał włączenia wstecznego jest wykrywany.

Przepraszam za składnie ale klepane z telefonu na szybko :-)

Offline Mrozw

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kamera Cofania
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Października 2020, 16:39:06 »
Podczepiam się pod temat. Zakupiłem przejściówkę, kamerę NTSC  i utkwiłem w martwym punkcie tak jak mój post. :-)

Offline hubert2353

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Października 2020, 17:28:42 »
Ale podpinałeś zestaw i nie działa?
Właśnie nie moge się doszukać w jaki sposób radio wie, że jest wsteczny włączony i ma uruchomić kamere.
Wiem, że w VW jest tak, iż radio zczytuje sygnał z kamery i na tej podstawie sobie uruchamia ekran.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Października 2020, 00:16:07 »
Ściągnięcie sobie schematy - sprawdźcie czy wszystko podpięte.

Offline Mrozw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Października 2020, 07:32:39 »
Wszystko podpięte ( przejściówka i zasilanie ) i nie działa, schematy są ale tylko do oryginalnej kamery.

Offline hubert2353

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Października 2020, 08:06:27 »
Właśnie w tym tkwi problem, że nie umiem wywołać sygnału który przełączy TT2 w tryb kamery cofania. Chyba, że w ori wiązce jest jescze jakieś wpięcie?

Offline Mrozw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Października 2020, 17:15:07 »
Prawdopodobnie trzeba podać 12v ze światła cofania na jakiś pin w gnieździe 28 pin. Można jeszcze spróbować podpiąć sygnał pod  kostkę ori kamery na tylnym, lewym słupku
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2020, 17:18:52 wysłana przez Mrozw »

Offline hubert2353

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Października 2020, 09:27:40 »
A orientuje się ktoś może. Czy linie w kamerze cofania są wbudowane w kamerkę czy narzucane przez radio? Bo chciałbym zakupić kamerkę, a nie chce efektu podwójnej skali (liń). Kamerkę oczywiście nie ori bo tamte podobno dość szybko padają, gdzieś mi się tak obiło o uszy. Będę na pewno w tym grzebał jak coś odkryje dam znać.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Października 2020, 15:25:30 »
Kup kamerę która ma wyłaczane linie i po sprawie.

Offline hubert2353

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Października 2020, 07:22:06 »
Nawet nie wiedziałem, że takie są :grin:
A jeszcze jedna taka sprawa. Czy podpięcie kamery cofania ORI wraz z wiązką działa P&P? Czy trzeba coś aktywować? Bo generalnie zastanawiam się czy się nie poddać i nie kupić takiego zestawu.  :wallbash:

Offline hubert2353

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Listopada 2020, 10:46:11 »
Zakupiłem zestaw ori kamery wraz z wiązką i od razu działa.  :-) Sprawdzałem jak wygląda podpięcie nie oryginalnej kamery do TT2 i nie wiem jak to ktoś podpina, ale ogólnie słaby temat. Pisze dla potomnych. Generalnie urządzenie non stop odczytuje sygnał kamery. Podpięcie jej uruchamia dodatkową funkcje "KAMERA" i wtedy też z automatu przełącza na obraz cofania. Sygnał wstecznego jest podpięty z innej linii. próbowałem nawet na wiązce wywołać obraz kamery ale zero reakcji. Dodatkowo moje auto jest wyposażone w fabryczny alarm. W nowej wiązce brakowało 3 przewodów, od nadajnika przy dachu do słupka (biały, fioletowy i różowy), bez tego pilot do centralki nie działa.

A czy przy blendzie w klapie dochodzi jakaś obramówka do kamerki, czy jest to z takimi "szparkami" zostawione?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl