Autor Wątek: Wyciek oleju z pod napinacza rozrządu AURIS 1.6 benzyna 2008R  (Przeczytany 6277 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kris125

• Toyot Leżący
  • *
Wyciek oleju z pod napinacza rozrządu AURIS 1.6 benzyna 2008R
« dnia: 18 Października 2020, 13:56:58 »
Witam
Proszę o pomoc. W styczniu 2020r. kupiłem Auris 1.6 benzyna z przebiegiem 120 tys. Od razu wymieniłem oring napinacza rozrządu u mechanika. Po 5-miesiącach ponownie wycieka olej. Pojechałem do ASO Toyota w Bydgoszczy. Wymienili mi ponownie oring.
Dzisiaj zauważyłem że poziom oleju delikatnie spadł a przy napinaczu ponownie pojawił się olej.
Co robić?
Gdzieś na forum ktoś zadał pytanie czy można założyć oring oraz uszczelkę z nowszej wersji napinacza?
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2020, 14:52:05 wysłana przez Kris125 »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Wyciek oleju z pod napinacza rozrządu AURIS 1.6 benzyna 2008R
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Października 2020, 14:51:37 »
Witam
Proszę o pomoc. W styczniu 2020r. kupiłem Auris 1.6 benzyna z przebiegiem 120 tys. Od razu wymieniłem oring napinacza rozrządu u mechanika. Po 5-miesiącach ponownie wycieka olej. Pojechałem do ASO Toyota w Bydgoszczy. Wymienili mi ponownie oring.
Dzisiaj zauważyłem że poziom oleju delikatnie spadł a przy napinaczu ponownie pojawił się olej.
Co robić?
Gdzieś na forum ktoś zadał pytanie czy można założyć oring oraz uszczelkę z nowszej wersji napinacza?

Reklamuj w ASO.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Kris125

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Października 2020, 15:01:29 »
Dziękuję za odpowiedź.
Również o tym myślałem, żeby zareklamować w ASO, tylko boję się o koszty teoretycznie powinni naprawić w ramach gwarancji, będę musiał do nich napisać i czekać na odpowiedź. Co jeśli okaże, że może jest za duże ciśnienie oleju w silniku i przez to jest wyciek.
Jeśli ktoś z was ma podobny problem lub pomysł na naprawę to proszę o odpowiedź.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Października 2020, 15:04:33 »
Dziękuję za odpowiedź.
Również o tym myślałem, żeby zareklamować w ASO, tylko boję się o koszty teoretycznie powinni naprawić w ramach gwarancji, będę musiał do nich napisać i czekać na odpowiedź. Co jeśli okaże, że może jest za duże ciśnienie oleju w silniku i przez to jest wyciek.
Jeśli ktoś z was ma podobny problem lub pomysł na naprawę to proszę o odpowiedź.

Na forum to jak leczenie przez telefon. Niech się ASO wypowie przy okazji reklamacji.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Października 2020, 22:26:41 »
Miałem to samo w Corolli E 12 2002. Raz wymieniony cały napinacz (na gwarancji) + uszczelnienie jakimś czarnym siuwaksem.
Po jakimś czasie pociło się znowu. Olałem. Przejeździłem 150 tys. 10 lat. Później brat jeździł przez dwa lata.
Nic więcej z tym wyciekiem nie robiliśmy oprócz okresowego umycia wycieku/pocenia co kilka lat.
Obecnie u brata w Avensis 1.6 2010 r. 180 tys. ten sam problem. Nauczeni przeszłością nic z tym nie robimy oprócz okresowego przemycia
dla lepszego samopoczucia :-). 
Obecnie u mnie Auris 1.6 2015 r. 60 tys. wycieków/pocenia jak na razie brak.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Października 2020, 12:25:28 »
W moim Wagonie E12 (16 lat od nowości, przebieg 202 000) też wiele lat temu się pocił napinacz.
Wymieniony oring i dodatkowo hermetik.
Nie pomogło.
Uczszelniona pokrywa rozrządu we wrocławskim serwisie.

I po kilku latach dalej się poci.

Przez 16 lat nie dolałem ani grama oleju.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Kris125

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Listopada 2020, 17:35:46 »
Witam
Czy może, ktoś nowy ma podobny problem z wyciekiem oleju z pod napinacza rozrządu?
Może zna sposób naprawy?
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2020, 17:43:04 wysłana przez Kris125 »

Offline Makss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Maja 2021, 00:57:57 »
Hej :)

Mam dokładnie to samo. Znalazłem na rosyjskich forach, że jest to bolączka 1,6 VVTI. Albo jest to wyciek spod napinacza rozrządu, lub uszczelnienie pokrywy rozrządu, albo głowicy.

U mnie ubytek oleju na przestrzeni pełnego roku to około 1/6, lub 1/5 zakresu bagnetu.
Przyglądając się temu, w moim przypadku wygląda to jakby, ktoś próbował to naprawić.

W tym miejscu łączą się trzy płaszczyzny, pokrywa rozrządu, głowica i dół silnika. Myślę, że pod wypływem temperatur i pracy żeliwa powstaje szczelina, przez, którą wydobywa się olej.

Przy następnej wymianie oleju, poproszę mechanika o oczyszczenie tego miejsca i wymianę uszczelniacza napinacza rozrządu, nie jest do droga zabawa. Dam znać czy pomogło. :)

https://drive.google.com/file/d/1JDDSFCKNzDsjClaepD9O48-rtvq9wTOw/view?usp=sharing

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Maja 2021, 09:21:25 »
Myślę, że pod wypływem temperatur i pracy żeliwa

Aluminium, nie żeliwa

am znać czy pomogło.
Nie pomoże - poczytaj moje wpisy w tym wątku
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Maja 2021, 20:12:41 »
Od razu wymieniłem oring napinacza rozrządu u mechanika. Po 5-miesiącach ponownie wycieka olej. Pojechałem do ASO Toyota w Bydgoszczy. Wymienili mi ponownie oring.

Ale to jest oring, czy uszczelniacz zwany simmeringiem?  :o Bo jeżeli to simmering, to niestaranni mechanicy przy jego wymianie, wyciąganiu starego, potrafią zarysować narzędziem gładź wałka i wtedy już zawsze będą wycieki  :cry:

Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Maja 2021, 22:24:06 »
Oring

Offline tomavka

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris 1, 1.6
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Listopada 2024, 12:21:55 »
Witam,

Czy któremuś z forumowiczów udało się znaleźć remedium na ową bolączkę wycieku oleju?
U mnie podobnie wyciek gdzieś z okolic napinacza rozrządu.
Jakiś czas temu zauważyłem wyciek spod napinacza rozrządu.
Zakupiłem oryginalna uszczelkę , wymieniłem i problem znikł.
Kolejny zaobserwowany wyciek to spod nakrętki filtra oleju - również rozwiązano, zamówiłem nową nakrętkę.
Minęło kilka dni , niestety dalej cieknie, tym razem gdzieś na lewo od napinacza - pokrywa rozrządu?
Czy jest sens to kleić a może udać się do ASO celem weryfikacji dokładnego położenia wycieku?
Poniżej kilka fotek z zaznaczonym wg. mnie źródłem wycieku.[/img]

Offline tomavka

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Listopada 2024, 12:28:34 »
Dodaję fotkę.
PXL-20241031-142506339" border="0

Offline tomavka

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Listopada 2024, 12:30:15 »
Klejna fotka
PXL-20241031-142032980" border="0

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Listopada 2024, 19:23:08 »
Czy jest sens to kleić a może udać się do ASO celem weryfikacji dokładnego położenia wycieku?
W moim przypadku ASO taką naprawę wyceniło na prawie 4 tys. Wyjęcie silnika + rozpięcie rozrządu + odpięcie kolektora itp. Koszt robocizny i nowych uszczelek jak napisałem wcześniej.
U mnie kapało na półoś i olej rozbryzgiwał się po komorze silnika. Po przeglądzie w ASO (105 tys.) diagnoza podobna jak u ciebie. Na szczęście najprawdopodobniej mój wyciek to rozlany olej podczas wymiany oleju w skrzyni biegów (90 tys.), po powrocie z ASO u znajomego na podnośniku dokładnie umyliśmy miejsce "wycieku" i dwukrotne kontrole w odstępie miesiąca nie ujawniły dalszych zabrudzeń olejem. Jeżeli wiosną nadal będzie sucho to temat będę miał zamknięty. Ubytku oleju na bagnecie brak.
E18_Prestige_MultidriveS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl