Autor Wątek: Toyota Rav4 III 2006 dymienie  (Przeczytany 5001 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline swirs12

• Toyot Leżący
  • *
Toyota Rav4 III 2006 dymienie
« dnia: 19 Października 2020, 19:47:23 »
Witam

Od pewnego czasu borykam się z problemem dymienia na czarno. Zauważyłem, że dymienie pojawia się przy dodawaniu gazu. Czasami mniej lub niewidoczne, a czasami jak jakiś stary autobus.  Samochód to toyota rav4 III 2006 z silnikiem 2.2 D4D 136 KM. Dodam, że regenerowałem ostatnio wtryskiwacze ( regenerowane na oryginalnych końcówkach DENSO). Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem ? Nie chce jeździć do kilkunastu mechaników i od razu wymieniać połowy silnika.

Pozdrawiam

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota Rav4 III 2006 dymienie
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Października 2020, 20:39:26 »
Witam

Od pewnego czasu borykam się z problemem dymienia na czarno. Zauważyłem, że dymienie pojawia się przy dodawaniu gazu. Czasami mniej lub niewidoczne, a czasami jak jakiś stary autobus.  Samochód to toyota rav4 III 2006 z silnikiem 2.2 D4D 136 KM. Dodam, że regenerowałem ostatnio wtryskiwacze ( regenerowane na oryginalnych końcówkach DENSO). Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem ? Nie chce jeździć do kilkunastu mechaników i od razu wymieniać połowy silnika.

Pozdrawiam
Dymienie może być też objawem niesprawnego zaworu EGR, ale to takie wróżenie z fusów. Na początek warto zacząć od sprawdzenia czy komputer pokazuje jakieś błędy.

A czemu regenerowałeś wtryski i czy przed tą naprawą też dymiło?

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Października 2020, 20:14:06 »
Bez diagnostyki układu dolotowego i paliwowego to wróżenie z fusów a skoro mówisz że ktoś już był i coś wymieniał to tym bardziej.. Wygląda na zasyfiony przepływomierz lub niedomlniety egr
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline swirs12

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Października 2020, 17:34:23 »
EGR i przepływomierz były czyszczone dwa miesiące temu. Po tym zabiegu jakby praktycznie w ogóle nie kopcił.  Komp nie wywala żadnych błędów. Wtryskiwacze regenerowałem bo pomiary na nich nie były prawidłowe - miały duże odchylenia. Od razu dodam, że nie jestem jakiś zaawansowany  w temacie mechaniki samochodowej. Myślałem też może o turbinie bo auto ma 295 tyś km, ale w sumie nie mam problemu z brakiem mocy. Dziś zauważyłem, że na postoju ( na biegu jałowym ), auto gdy dodaje się gazu również dymi na czarno.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Października 2020, 21:44:13 »
Skoro poprzednio czyszczenie pomogło, to spróbuj jeszcze raz EGR - to jest jednak element, który ma ciężkie warunki pracy i takie czyszczenie to czasem takie ratowanie trupa...

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline swirs12

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Października 2020, 10:40:30 »
Czy EGR może powodować dymienie nawet przy dodawaniu gazu na biegu jałowym ? Nie mam spadku mocy. Ostatnio zauważyłem tak jakby na zimnym silniku mniej dymił. Poobserwuje to jeszcze.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Października 2020, 10:01:34 »
Jeśli się zaciął to jest taka możliwość, ale najlepszym rozwiązaniem byłoby jednak podłączyć komputer i sprawdzić jak pracuje EGR, przepływomierz, korekty wtrysków (nie szkodzi, że robione - może kiepska naprawa).
Spalanie ON masz w porządku?

Offline swirs12

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Kwietnia 2021, 17:15:42 »
Wracam po pewnym czasie.
Jesienią mechanik wyczyścił mi EGR i przepływomierz i miałem wrażenie, że przez całą ziemię auto nie dymiło ( owszem zdarzało się, że puszczał chmurkę jak mocno przycisnąłem ). Problem wrócił na wiosnę. Jak tylko temperatura na zewnątrz podniosła się, znów zaczął mocno dymić podczas jazdy nawet przy niskich obrotach.  Wymieniłem więc EGR na nowy ( OEM Denso), lecz nie przyniosło to żadnego efektu. Ostatnio zauważyłem również, że gdy postoi trochę i go odpalam to zaraz po uruchomieniu też puszcza jakiś lekki dymek.  Mechanik powiedział, że wszystko jest w porządku . Wtrysków jeszcze nie sprawdzałem, ale miały dobre parametry jesienią ( we wrześniu regenerowane - wymieniane końcówki  ). Auto nie ma żadnego spadku mocy.
Ktoś może spotkał się z takim problemem ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Kwietnia 2021, 19:49:52 »
Turbina puszcza olej do dolotu.
Zdejmij rurę pomiędzy turbiną i IC, sprawdź czy nie ma tam oleju. Ewentualnie na wyjściu z IC.

Offline swirs12

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Kwietnia 2021, 03:11:12 »
Okey dzięki, sprawdzę.  A jeśli tak, to kupować nową, czy można zregenerować ? Jaki może być ew koszt takiej zabawy ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl