Autor Wątek: Hybryda - położenie automatu w trybie N  (Przeczytany 20496 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pshybysz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CharlesNib
Hybryda - położenie automatu w trybie N
« dnia: 21 Października 2020, 15:13:17 »
Cześć,
mam takie pytanie, a nie udało mi się znaleźć dotychczas na nie odpowiedzi:
Bieg N to w sumie położenie, którego w ogóle nie wykorzystuję w normalnej jeździe. Jednak w mieście mamy myjnię samochodową, która działa jak na filmach z rodem USA - wjeżdżasz na rolki i przejeżdżasz przez halę - co naturalne trzeba przestawić w położenie neutral aby rolki mogły bez przeszkód ciągnąć samochód.
Po przejeździe prawie całej trasy pod sam koniec samochód wyrzucił mi komunikat w stylu (piszę z pamięci i niekoniecznie mogę pamiętać słowo w słowo) "w celu ochrony akumulatora trakcyjnego zmień położenie skrzyni biegów".
Czy to jest ostrzeżenie, żeby nie zapomnieć i nie zostawić tak auta na tydzień, czy jak wyskakuje to ostrzeżenie to już źle się dzieje? Zastanawiam się czy mogę wrócić na tę myjnię, bo jest dobra czy rozwalę sobie tak auto.

Offline toybob123

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Hybryda - położenie automatu w trybie N
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Października 2020, 15:15:24 »
Cześć,
Bieg N to w sumie położenie, którego w ogóle nie wykorzystuję w normalnej jeździe. Jednak w mieście mamy myjnię samochodową, która działa jak na filmach z rodem USA - wjeżdżasz na rolki i przejeżdżasz przez halę - co naturalne trzeba przestawić w położenie neutral aby rolki mogły bez przeszkód ciągnąć samochód.
Po przejeździe prawie całej trasy pod sam koniec samochód wyrzucił mi komunikat w stylu (piszę z pamięci i niekoniecznie mogę pamiętać słowo w słowo) "w celu ochrony akumulatora trakcyjnego zmień położenie skrzyni biegów".
Czy to jest ostrzeżenie, żeby nie zapomnieć i nie zostawić tak auta na tydzień, czy jak wyskakuje to ostrzeżenie to już źle się dzieje? Zastanawiam się czy mogę wrócić na tę myjnię, bo jest dobra czy rozwalę sobie tak auto.
W trybie N akumulator trakcyjny nie ma ładowania nawet gdy odpalony jest silnik spalinowy. Jak masz powyżej 3 kresek naładowania to ja bym się nie martwił.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Corolla sd 1.8 hsd Comfort Tech

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Października 2020, 15:32:32 »
Nie sZkoda Ci lakieru?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Października 2020, 18:18:33 »
Nie ma dobrych myjni mechanicznych ze szczotkami.
Taki komunikat to ostrzeżenie, nie przypomnienie i włączył się zapewne, bo napięcie spadło do określonego poziomu.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Pshybysz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CharlesNib
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Października 2020, 18:43:21 »
@falsto1 @Krisman - Nie ma żadnej dobrej myjni. Z jednej strony masz automat i dobrze umyty samochód ale z mikrorysami, a z drugiej samoobsługową myjnię na której wydasz tyle samo pieniędzy ale auto będzie niedomyte. Najlepiej ręcznie, ale nie ma kiedy i nie ma jak.
Za 2-3 lata kiedy zmiany będą widoczne się zrobi polerkę i będzie jak nowy. Zresztą to offtop nie dotyczący tematu.

@Krisman @toybob123 Czyli rozumiem, żeby przed wjechaniem na ciąg podładować baterię na max i dopiero wtedy wjechać, żeby się za bardzo nie rozładowała w trakcie. Dzięki
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2020, 18:52:46 wysłana przez Pshybysz »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Października 2020, 18:50:41 »
I jeszcze wyłącz klimatyzacje.

Offline Gregoire

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Października 2020, 17:42:43 »
Cześć,

O ile wiem tryb N służy tylko do przetaczania, holowania samochodu w razie awarii. W normalnej eksploatacji nie powinno się go w ogóle używać.

Offline Gregoire

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Października 2020, 17:50:02 »
@falsto1 @Krisman - Nie ma żadnej dobrej myjni. Z jednej strony masz automat i dobrze umyty samochód ale z mikrorysami, a z drugiej samoobsługową myjnię na której wydasz tyle samo pieniędzy ale auto będzie niedomyte. Najlepiej ręcznie, ale nie ma kiedy i nie ma jak.
Za 2-3 lata kiedy zmiany będą widoczne się zrobi polerkę i będzie jak nowy. Zresztą to offtop nie dotyczący tematu.
Najlepiej jest umyć samochód ręcznie, potem przejechać się, żeby owiać wodę a następnie wytrzeć go do sucha. To warunek konieczny. Będzie się błyszczał, że hej. Stosuję tę metodę od dawna. Przestałem jeździć na myjnię automatyczną, jak mi porysowała poprzednią Auriskę.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Października 2020, 18:42:32 »

Najlepiej jest umyć samochód ręcznie, potem przejechać się, żeby owiać wodę a następnie wytrzeć go do sucha. To warunek konieczny. Będzie się błyszczał, że hej. Stosuję tę metodę od dawna. Przestałem jeździć na myjnię automatyczną, jak mi porysowała poprzednią Auriskę.

Jak się mokrym przejedziesz, to nałapiesz kurzu, którym potem wycierając porysujesz auto.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Października 2020, 20:24:13 »
Po co wycierać jak spłukujesz na koniec wodą zdemineralizowaną i zacieki nawet nie zostają

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Października 2020, 21:23:27 »
O ile wiem tryb N służy tylko do przetaczania, holowania samochodu w razie awarii. W normalnej eksploatacji nie powinno się go w ogóle używać.

+zdaje się, że jest też wymagany przez przepisy

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Października 2020, 21:28:49 »
A to ja jeszcze zapytam, w jakiej pozycji ustawić skrzynię (czy na N, ale wtedy samochód piszczy) do zmiany kół? Gdzieś to chyba jest w instrukcji, ale teraz nie mam jej przed oczami :cool:.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Października 2020, 21:45:33 »
A to ja jeszcze zapytam, w jakiej pozycji ustawić skrzynię (czy na N, ale wtedy samochód piszczy) do zmiany kół? Gdzieś to chyba jest w instrukcji, ale teraz nie mam jej przed oczami :cool:.

Mi oponiarze kazali na N, bo musieli sobie go podciągnąć pod podnośnik kilkanaście centymetrów.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Października 2020, 21:57:31 »
Przy wymianie opon, na wszelki wypadek (gdyby wymiana się przedłużyła) po ustawieniu auta przełączyłem na P i wyłączam auto. W pozycji N bateria nie jest ładowana, a auto jest włączone.

Ps. Tak z ciekawości zapytam, czy możecie w Corolli hybryd wyłączyć auto w pozycji N, bo ja mam Priusa 3, i tam przy wyłączeniu auta automatycznie przechodzi na P. W poprzednim aucie Corolla e12 automat nie można było wyłączyć auta w pozycji N, ponieważ kluczyk był wówczas zablokowany. Pomyłka, mogłem wyłączyć auto, ale nie mogłem wyjąć kluczyka.
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2020, 22:20:20 wysłana przez mbauris »

Offline dempsej

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Października 2020, 19:31:18 »
Wymieniacie koła na włączonym zapłonie? WTF :D?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl