Autor Wątek: Hybryda - położenie automatu w trybie N  (Przeczytany 20494 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
Odp: Hybryda - położenie automatu w trybie N
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Października 2020, 20:15:50 »
Jak stoisz i przwłączysz na P to prąd pobiera się żz aku trakcyjnego i nic się nie rozłaďowuje.Samochód mam rok często stoi cały tydzień w garażu i nic się żz akumulatorem nie dzieje.Tylko jak wstawiam samochód na dłużej to akumulator trakcyjny mam naładowany min 50% i jestem spokojny

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Października 2020, 20:37:39 »
Jak stoisz i przwłączysz na P to prąd pobiera się żz aku trakcyjnego i nic się nie rozłaďowuje
Zgadzam się z Tobą, radio należy słuchać przy włączonym systemie hybrydowym. Wtedy energię czerpie z baterii trakcyjnej.

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Października 2020, 20:56:24 »
Tylko wtedy będzie się włączać silnik spalinowy w celu podładowania baterii trakcyjnej. A to powyżej 1 min w terenie zabudowanym jest zabronione.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline jacool

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Października 2020, 21:03:30 »
mam zamontowany na stałe woltomierz (pod zapalniczkę) W trybie "D" jest "inteligentne" ładowanie aku 12V (zauważyłem 3 stany) 12,4 V 13,6V i 14,4V. Nie jest to uzależnione od obrotów silnika oraz prędkości jazdy. Raczej od stanu naładowania aku 12V. (mój wniosek) W trybie "P" zawsze jest 14,4V. Po chłodnej nocy - rano jak naciskam START jest 1 sekundowy odczyt stanu aku 12V .. wahania mam w zakresie 11,4V - 12V  Robię dalej habilitację .... ( biorę pod uwagę błąd odczytu woltomierza i spadki napięć linii zapalniczki - cały czas mając nadzieję że poranny odczyt jest zaniżany)
Dam znać co się dzieje w trybie "N"
RAV4 HYBRID COMFORT FWD

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Października 2020, 21:09:03 »
Po chłodnej nocy - rano jak naciskam START jest 1 sekundowy odczyt stanu aku 12V .. wahania mam w zakresie 11,4V - 12V  Robię dalej habilitację .... ( biorę pod uwagę błąd odczytu woltomierza i spadki napięć linii zapalniczki - cały czas mając nadzieję że poranny odczyt jest zaniżany)
Dam znać co się dzieje w trybie "N"
Zmierz woltomierzem bezpośrednio na zaciskach akumulatora (jeszcze przed naciśnięciem przycisku START). W ten sposób dostaniesz "najprawdziwszy" odczyt. :)

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Października 2020, 21:10:45 »
A to powyżej 1 min w terenie zabudowanym jest zabronione.
Masz rację ale wtedy na D  metr do przodu metr do tyłu i stoisz A tak na serio dziś stałem 15 min na P radio swiatła klima i silnik się nie włączył

Offline jacool

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Października 2020, 21:19:01 »
Zmierz woltomierzem bezpośrednio na zaciskach akumulatora (jeszcze przed naciśnięciem przycisku START). W ten sposób dostaniesz "najprawdziwszy" odczyt.

Tak tak .. ustalę różnicę / błąd odczytu
RAV4 HYBRID COMFORT FWD

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl