Autor Wątek: Zbieżność koł  (Przeczytany 2308 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
Zbieżność koł
« dnia: 23 Października 2020, 11:01:17 »
Witam. Złapałem ostatnio gumę i bedąc w warsztacie wulkanizacyjnym zauważyłem że opony przedniej osi są niewłasciwie wytarte. Tzn. tochę ścięło mi zewnętrzną część lewego i prawego koła (mniej węcej po rowno). Auto idealnie jedzie na wprost, nie ściąga i nic złego sie raczej nie dzieje. Co może być przyczyną takiego rownomiernego wytarcia przy krawędzi opon? Umówiłem się już na ustawienie zbieżności ale dla własnego spokoju wolę jeszcze tutaj zapytac :) czy to oznaka źle ustawionej zbieżności czy może problem będzie tkwił gdzieś "głębiej" czyli do poprawy mogą być również kąty w zawieszeniu??? No i przy okazji zapytam czy w corolli verso jest jakaś możliwość regulacji kątów, pochyleń itd?

Offline Rafal87xc

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zbieżność koł
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Października 2020, 08:33:50 »
hmm, też mam takie objawy na przednich oponach, ale myslałem że to bardziej od manewrowania na parkingach.

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Października 2020, 08:43:21 »
Sporo jeżdżę ostatnio "w koło komina" ale chyba nie powinno tak ścierać gum. Pojadę sprawdzić po weekendzie to dam znać na forum.

Offline Verso08

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lipca 2021, 08:32:35 »
U mnie podobnie - przednie opony po zewnętrznych krawędziach (obu) są znacząco bardziej wytarte niż tylne.

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lipca 2021, 09:20:43 »
Ciekawe jaka przyczyna. Byłem jakiś czas temu na stacji diagnostycznej i gość nie znalazł nic co byłoby do naprawy lub uszkodzone

Offline Rafal87xc

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lipca 2021, 16:33:37 »
mi na wulkanizacji powiedzieli że to normalne, zbieznosc robilem ostatnio i zmieniłem tył z przodem zobaczymy czy tez sie tak boki na zewnątrz wytrą.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl